Élő fal létrehozásának menete

hirdetes

Így alakíthatsz ki te is csodaszép élő falat otthonodban

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha unod otthonod kopár, üres falait, vagy csak jobban éreznéd magad több növény társaságában, akkor az alábbi útmutató neked szól. Íme minden, amit a élő falakról tudnod kell!

Ismerjétek meg az élő falat

Mi az a élő fal?

Élő falak, zöldfalak, növényfalak – akárhogy is nevezed ezeket a függőleges kerteket, mindez nem változtat azon, hogy segítségükkel természetesen teheted szebbé otthonodat, különösebb helyigény nélkül. A élő falakat házon belül és a szabadban is kialakíthatod akár szimplán szebbé szeretnél tenni velük egy helységet, akár szüretelni tervezel róluk.

Az élő falakat (függőleges kertek, növényfalak, zöldfalak, stb.) először Stanley Hart White szabadalmaztatta 1938-ban. Az élő fal több egymáshoz erősítetett függőleges építőelemből vagy ládából áll, amelyeket vagy a falhoz rögzítettek, vagy saját lábaikon állnak. Elrendezésüknek köszönhetően lényegesen kevesebbet foglalnak, mint egy hagyományos, talaj menti ágyás. Az élő falaknak többféle stílusa létezik és legtöbbjüket pofonegyszerű házilag is „megépíteni”, de előre elkészítetten, vagy összeszerelhető elemek formájában is hozzájuk lehet jutni.

Léteznek olyan élő falak, amelyek több sornyi növénytartóból állnak össze, míg másokat különálló növénytartók alkotják. Sokukhoz egy öntözőrendszert is hozzáépítenek, ami sokkal egyszerűbbé teszi a növények vízellátását – ez fontos szempont, hiszen a ládákban, cserepekben és más növénytartóban nevelt növényeknek több vízre van szükségük, mint az ágyásokban nevelt társaiknak. Persze ez nem kötelező – saját kezűleg is gondoskodhatsz növényeid öntözéséről.

hirdetes

Miért érdemes élő falat készíteni?

Az élő falaknak számos előnyük van. Először is, mint ahogy a növényektől megszokhattad, javítják az otthon levegőjét. Az otthoni levegő mind házon belül kibocsátott, mind kintről beszivárgott káros anyagokat (szén-monoxid, benzol, stb.) tartalmaz, amelyet sok növény képes megkötni. A növények emellett tiszta oxigént is termelnek. Persze ehhez nincs szükség élő falra, de itt említenénk meg rögtön egy másik előnyüket is, ami a helytakarékosság.

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy teleültesse növényekkel otthonát, azonban ha van itt-ott némi szabad falfelületed, akkor meglepően sok élettel veheted körbe magadat még egy kisebb lakásban is. Apropó lakások – a zöld falak remek hangszigetelőkként is működnek, ugyanis felfogják a magasabb zajokat. Ez már önmagában segít egy nyugodtabb otthon vagy munkakörnyezet megteremtésében, ráadásul maguknak a növényeknek is természetes nyugtató hatásuk van.

hirdetes

Az élő falak mindemellett árnyékolják a falakat és hűvösebb hőmérsékleteket biztosítanak a belterekben. Afféle extra előnyként a élő falak nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy az ember kis helyen viszonylag sok ehető termést is megtermelhessen magának. A különféle paradicsomfajták, eprek, babok, stb. mind ideális választások azok számára, akik egyszerre hasznos és esztétikus „fali díszekre” vágynak.

Hogyan működnek a zöldkertek?

Egy élő fal kialakításakor figyelembe kell venned, hogy a különböző növényeknek eltérő igényiek vannak, ha a napfényről, a vízről és a tápanyag-utánpótlásról van szó. Mindenképpen ez legyen az elsődleges szempontod, ugyanis ezeken a tényezőkön múlik, hogy mennyi gondoskodást igényelnek majd növényeid, és hogy mennyire lesz egyszerű dolgod velük.

A kevesebb odafigyelést igénylő növények kétségkívül ideális választások az élő falakra, hiszen sokuk még a hanyagságot is remekül tűri. Ilyenek például a páfrányok, a mohák és a különféle alacsony, talajtakaróként is használt növények.

Érdemes persze figyelembe venni a falra telepítendő növények leveleinek és virágainak színét, textúráját illetve alakját is. Emellett szempont lehet még, hogy van-e ehető termésük. Az élő falakon azok a kompakt növények érzik magukat a legjobban, amelyek jól tűrik a rendszeres metszést. Nézzük, milyen növényeket alkalmazhatunk, mint élő fal, a következő oldalon ezt mondom el nektek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Trombitafolyondár termesztése és gondozása

A trombitafolyondár (Campsis radicans) egy őshonos észak-amerikai növény, vörös, narancssárga virágai a nyári hónapokat teszik varázslatossá a házi kertben.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

törpenövés

A szervezet (főképpen a csontrendszer) nagy részére kiterjedő fejl.zavar (gátlás). Tovább

Hajdúszoboszlói Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Hajdúszoboszló Kossuth L.u.3. 4200 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert