Élő fal létrehozásának menete

Így alakíthatsz ki te is csodaszép élő falat otthonodban

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha unod otthonod kopár, üres falait, vagy csak jobban éreznéd magad több növény társaságában, akkor az alábbi útmutató neked szól. Íme minden, amit a élő falakról tudnod kell!

Ismerjétek meg az élő falat

Mi az a élő fal?

Élő falak, zöldfalak, növényfalak – akárhogy is nevezed ezeket a függőleges kerteket, mindez nem változtat azon, hogy segítségükkel természetesen teheted szebbé otthonodat, különösebb helyigény nélkül. A élő falakat házon belül és a szabadban is kialakíthatod akár szimplán szebbé szeretnél tenni velük egy helységet, akár szüretelni tervezel róluk.

Az élő falakat (függőleges kertek, növényfalak, zöldfalak, stb.) először Stanley Hart White szabadalmaztatta 1938-ban. Az élő fal több egymáshoz erősítetett függőleges építőelemből vagy ládából áll, amelyeket vagy a falhoz rögzítettek, vagy saját lábaikon állnak. Elrendezésüknek köszönhetően lényegesen kevesebbet foglalnak, mint egy hagyományos, talaj menti ágyás. Az élő falaknak többféle stílusa létezik és legtöbbjüket pofonegyszerű házilag is „megépíteni”, de előre elkészítetten, vagy összeszerelhető elemek formájában is hozzájuk lehet jutni.

Léteznek olyan élő falak, amelyek több sornyi növénytartóból állnak össze, míg másokat különálló növénytartók alkotják. Sokukhoz egy öntözőrendszert is hozzáépítenek, ami sokkal egyszerűbbé teszi a növények vízellátását – ez fontos szempont, hiszen a ládákban, cserepekben és más növénytartóban nevelt növényeknek több vízre van szükségük, mint az ágyásokban nevelt társaiknak. Persze ez nem kötelező – saját kezűleg is gondoskodhatsz növényeid öntözéséről.

Miért érdemes élő falat készíteni?

Az élő falaknak számos előnyük van. Először is, mint ahogy a növényektől megszokhattad, javítják az otthon levegőjét. Az otthoni levegő mind házon belül kibocsátott, mind kintről beszivárgott káros anyagokat (szén-monoxid, benzol, stb.) tartalmaz, amelyet sok növény képes megkötni. A növények emellett tiszta oxigént is termelnek. Persze ehhez nincs szükség élő falra, de itt említenénk meg rögtön egy másik előnyüket is, ami a helytakarékosság.

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy teleültesse növényekkel otthonát, azonban ha van itt-ott némi szabad falfelületed, akkor meglepően sok élettel veheted körbe magadat még egy kisebb lakásban is. Apropó lakások – a zöld falak remek hangszigetelőkként is működnek, ugyanis felfogják a magasabb zajokat. Ez már önmagában segít egy nyugodtabb otthon vagy munkakörnyezet megteremtésében, ráadásul maguknak a növényeknek is természetes nyugtató hatásuk van.

Az élő falak mindemellett árnyékolják a falakat és hűvösebb hőmérsékleteket biztosítanak a belterekben. Afféle extra előnyként a élő falak nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy az ember kis helyen viszonylag sok ehető termést is megtermelhessen magának. A különféle paradicsomfajták, eprek, babok, stb. mind ideális választások azok számára, akik egyszerre hasznos és esztétikus „fali díszekre” vágynak.

Hogyan működnek a zöldkertek?

Egy élő fal kialakításakor figyelembe kell venned, hogy a különböző növényeknek eltérő igényiek vannak, ha a napfényről, a vízről és a tápanyag-utánpótlásról van szó. Mindenképpen ez legyen az elsődleges szempontod, ugyanis ezeken a tényezőkön múlik, hogy mennyi gondoskodást igényelnek majd növényeid, és hogy mennyire lesz egyszerű dolgod velük.

A kevesebb odafigyelést igénylő növények kétségkívül ideális választások az élő falakra, hiszen sokuk még a hanyagságot is remekül tűri. Ilyenek például a páfrányok, a mohák és a különféle alacsony, talajtakaróként is használt növények.

Érdemes persze figyelembe venni a falra telepítendő növények leveleinek és virágainak színét, textúráját illetve alakját is. Emellett szempont lehet még, hogy van-e ehető termésük. Az élő falakon azok a kompakt növények érzik magukat a legjobban, amelyek jól tűrik a rendszeres metszést. Nézzük, milyen növényeket alkalmazhatunk, mint élő fal, a következő oldalon ezt mondom el nektek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-03

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

Ne hiányozzon semmi a balatoni nyárból! Ebben a cikkben összegyűjtüttem, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon ki, ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni.

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Dugványozás

Ezzel a módszerrel a legtöbb növény szaporítható, de leginkább a bogyós gyümölcsfajok és... Tovább

zömökségi index

A testtömeg jellemzője; az övméret és a ferde törzshossz százalékos aránya:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert