Így különböztesd meg a fa elkorhadását a betegségektől!

Így lehet megállapítani, ha egy fa elkorhadt: 5 jel, amit keresni kell

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Előfordulhat, hogy egy betegség, bosszantó rovar vagy öregség miatt egy fa, amelyet gondozol, elpusztul. A legtöbb fa nagyon sokáig bírja, ha megfelelően gondozzák őket, de ha elpusztulnak, néha nehéz lehet tudni, hogy egy fa valóban meghalt-e. Mindig ott van a kétely: "Haldoklik, vagy talán csak beteg, és meg lehet menteni?" Szerencsére néhány árulkodó jel elég nyilvánvaló, amelyek megmondhatják, hogy várhatod-e még az árnyékos éveket, vagy el kell kezdeni a fák eltávolításán gondolkodni.  Először meg kell nézni pár szempont alapján a fát, hogy az alábbi jelek közül jelen van-e valamelyik:

Fa betegségei

Lombozat hiánya

Ha tavasz vagy nyár van, és a fának nincsenek levelei, az probléma jele. A levelek hiánya nem mindig azt jelenti, hogy elpusztult, de azt igen, hogy beteg, ezért folyamatosan ellenőrizni kell. Ha tél vagy ősz van, és van egy lombhullató fád, amely nem tölgy vagy bükk és mégis néhány levél a fán marad, ez is tünet lehet. Ez ismét nem lesz meggyőző, ezért további bizonyítékokat kell keresni.

Gombásodás

Az első dolog, amit keresni kell, az a gombák jelenléte a törzsön, vagy nagy mennyiségű gombásodás a fa tövében. Nem jelentenek problémát azok a gombák, amelyek megtámadják az elhalt szöveteket az egyébként egészséges fán; akkor van probléma, amikor a gombák megtámadják az élő szöveteket.
A gombák jelenléte egy egészségtelen fán azt jelezheti, hogy a törzs rothad, és növekedési táptalajt biztosít a gombák számára. Ha nagyszámú gombát látunk a fa körül a talajban, ez azt jelentheti, hogy a gyökerek is rohadnak, ugyanazt a növekedési tápközeget biztosítva.

Függőleges repedések

Bár nem mindig egyértelmű jel, de, ha a nagy függőleges repedések vagy hasadások más jelekkel párosulnak, szinte biztosan egy haldokló vagy elhalt fára mutatnak. A fa méretétől függően a hasadás önmagában nem feltétlenül halálos ítélet, de mindenképpen utánajárást igényel. A repedés kijavítására a fa eltávolításán kívül több lehetőség is van. A fa eltávolítása a legdrágább megoldás, de egyben a legbiztonságosabb is, hiszen a megrepedt fa veszélyt jelenthet a környező építményekre, nem beszélve az emberekről.

Hámló kéreg

Sok fafajnak hámló kérge van, és sokuk még kiterjedt kéregkárosodásból is felépül, így ez önmagában nem tünet. A kéreg lehámlásának leginkább aggasztó példája az, amikor a fát 360 fokos mintázatban veszi körül gyűrűs alakban. Ha a sérült kéreg idősebbnek tűnik, és a fa alatta nem zöld, hanem simára kopott, a gyógyulás jelei nélkül, ez egy másik egyértelmű jele annak, hogy a fa elhalt.

Hirtelen hajlás

A fent említett bosszantó gombák, amelyek rothadó gyökerekkel kezdtek táplálkozni, egy későbbi tünetet jelezhetnek előre. Amikor a gyökérszerkezet eléggé elrothad, a fa sovány lesz, ami nyilvánvalóvá válik, ahogy a talaj puhábbá válik az alap körül. Ekkorra már a többi jelnek is világossá kellett válnia, de ha a fa nem szabadban vagy erősen erdős területen van, akkor az első jel, amit láthatunk, egy ferde fa. 
A soványság azonban nem biztos jele a haldokló fának. Vedd figyelembe a fa szélnek való kitettségét, ágainak állapotát és a talaj lejtését, amelyen növekszik, mivel mindezek dőlést is okozhatnak. Egy hirtelen kialakuló soványság azonban aggodalomra ad okot.

Gyorsteszt a fa elhalásának igazolására

-    Karcolj meg ágat éles késsel, és nézd meg, hogy több helyen zöld-e alatta.
-    Ellenőriz, hogy nincs-e benne gomba.
-    Ellenőrizd, hogy nem sérült-e meg a fa.

Ha nincs zöld a tesztterületeken, nincs rothadás vagy gomba jele, vagy bármilyen fizikai sérülés a fán, biztos lehetsz benne, hogy a fa elhalt. Második véleményért mindig hívj szakértőt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kultúrfajta (kitenyésztett fajta)

a mesterséges kiválasztás és a termeléssel összehangolt életfeltételek terméke. (Ilyen... Tovább

Rovarölo Calypso

Rovarölő permetezőszer repce, napraforgó, burgonya és alma védelmére.Hatóanyag: 480 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
kert