Kíváncsi vagy, hogy hozunk létre mesés csodát ebből az elhanyagolt kertből? Megmutatjuk!

hirdetes

Kíváncsi vagy, hogy hozunk létre mesés csodát ebből az elhanyagolt kertből? Megmutatjuk!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Egy megörökölt birtok, egy természetanya által visszaszerzett rész a házad mögött vagy egy újonnan felvásárolt, romokban heverő földterület…Bármilyen okból is olvasod ezt a cikket, bizonyára azt szeretnéd tudni, hogy hogyan lehelhetnél új életet elhanyagolt kertedbe. Szerencsére számos módszert bevethetsz, ha szeretnéd visszanyerni egy földterület egykori pompáját, és ha okosan csinálod, még megszakadnod sem kell benne. Lássuk, hogy miről is van szó!

Kíváncsi vagy, hogy válthatod valóra álmod az elhanyagolt kertből? Megmutatjuk!

Miért érdemes rendbe hozni egy elhanyagolt kertet?

Egy elfeledett kert rendbe hozása komoly feladat, de megéri erőfeszítést és időt szánni rá. Egy elburjánzott kert nem csak kezelhetetlen (és nehezen rendbe hozható), hanem tele van gyommal is, amelyek nem csak a talaj egészségét, hanem járdáidat is tönkretehetik. Ha mindez nem lenne elég, a benőtt, elhanyagolt kertekben gyakran rejtőzködnek mérgező növények, csalánok, és tökéletes búvóhelyet biztosítanak a kártevők számára is, amelyek néhány méterre otthonodtól éldegélhetnek és szaporodhatnak kedvükre.

Hogyan lehet rendbe hozni egy elhanyagolt kertet?

Az tehát nem kérdés, hogy egy rendezett kert sokkal jobb dolog, mint egy benőtt, elhanyagolt földterület. Szóval hogyan hozhatod rendbe elhanyagolt kertedet?

Kezdd az apróbb feladatokkal

Amikor belevágsz elhanyagolt kerted feljavításába, akkor fontos, hogy eleinte apróbb lépésekben haladj. Ne számíts rá, hogy 1-2 nap alatt mindennel végzel majd, hiszen ha rögtön túl sokat vállalsz, azzal csak felesleges stresszt okozol magadnak, semmi többet. Sokkal okosabb módszer sorban haladni ahelyett, hogy mindent egyszerre próbálnál elvégezni.

hirdetes

A kert rendbe hozatala akár egy évet is igénybe vehet – persze ennek a nagy része csak várakozásból áll. Érdemes ugyanis megfigyelni, hogy az év különböző szakaszaiban a nap milyen szögből és hány órát éri a kertet, így látni fogod, hogy a növények hol juthatnak több és kevesebb fényhez (hiszen vannak árnyékkedvelők is). A türelem továbbá szó szerint rózsát teremhet, hiszen meglehet, hogy egy ősszel nem túl mutatós kert tavasszal igazi pompával éled fel anélkül, hogy az egészet át kellene rendezned. Ha tehát újonnan tettél szert egy elhanyagoltnak tűnő kertre, amit korábban még nem láttál, akkor érdemes várni egy kicsit vele!

hirdetes

Állíts össze egy feladatlistát

Ahogy egyre több dolgot találsz elhanyagolt kertedben, amelyek némi szeretetre szorulnak, írd össze ezeket, hogy tudd, később mikkel kell majd foglalkoznod. Készíts listát azokról a részekről, amik nem tetszenek, és változtatni szeretnél rajtuk. Légy ésszerű. A gyomoknak persze menniük kell, de lehet, hogy egy bokor vagy fa csak egy komolyabb metszésre szorul, és nem kell megszabadulnod tőle.

Ne csak feladataidat írd össze, hanem azokat a dolgokat is, amik tetszenek a kertben, tehát amiken nem kell változtatnod. Döntsd el, hogy mely növényeket szeretnéd megtartani, melyeket nem, és melyeket tervezed átültetni más helyre. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


góré

hagyományos tárolóépítmény a csöves kukorica részére. Eredetileg fából, ma már acél-... Tovább

sávos árasztó öntözés

árasztó öntözés olyan változata, amelynél a vízszintes talajon egymástól meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert