Elfagyott a leanderem, mit tegyek?

Elfagyott a leanderem, mit tegyek?

Kétféle választ kaptam a kérdésre: dobd ki a növényt és soha többé ne legyen leandered…Valóban ez a két megoldás létezik? Nézzük! 


Elfagyott a leanderem, mit tegyek?

A leander teleltetéséről nem ejtek szót, mivel ezt már korábban több cikkemben is megtettem. Annyit mondanék el, hogy télen annyira kell öntözni, hogy ne száradjon ki teljesen a földje és sötét, hűvös helyen érdemes tartani. A leander metszését el kell végeznünk még teleltetés előtt, az átültetés viszont kora tavasszal, a kertbe való kihelyezés előtt a leghatásosabb.

Csak akkor érdemes elvégeznünk az átültetést, ha a növény gyökerei már nagyon átszőtték a földet – ültetőközegnek általános virágföldet használjunk, amihez hozzákevertünk egy kis perlitet. Tavasszal, ha már elmúltak a fagyok, kitehetők a leanderek – fontos, hogy egy-két hétig ne legyenek kitéve tűző napsütésnek, ugyanis a Nap könnyedén megégetheti ilyenkor a leveleket. Na, de mit tegyünk akkor, ha megfagyott a leander? Elmondom! 

Meg lehet menteni az elfagyott leandert?

Sajnos még a leggondosabban végzett teleltetés során is lehetnek balesetek…Ha sokáig volt túl hideg helyen, vagy kint vészelte át a telet a leander (fagyvédő zsákban), akkor bizony előfordulhat, hogy megfagy – ekkor a levelek elkezdenek barnulni és lehullani. A leander számára a legjobb, ha 8-10 Celsius fokot biztosítunk télen, ha a hőmérséklet 5 fok alá süllyed, akkor a növény fagykárt szenvedhet. Akkor is előfordulhat ez a probléma, ha a teleltető helye egyáltalán nincs fűtve. 

Meg lehet menteni az elfagyott leandert! 

Barna, lehulló levelek – ez a fagyás tünetei. A legtöbb, amit ilyenkor tehetünk az, hogy az elfagyott ágakat eltávolítjuk, majd a növényt meleg, fényes helyre tesszük, gondoskodva arról, hogy hideg levegő ne érje. Ilyenkor érdemes a földjének felső rétegét eltávolítani és pótolni a hiányzó részt általános virágfölddel. 
Fontos tudni, hogy a levélhullást okozhatják különböző kártevők is, amik a téli napokban a száraz, levegőtlen helyen megjelentek a növény fonákán. Éppen ezért érdemes megvizsgálnunk a növényt, és abban az esetben, ha találunk rajta pajzstetveket, vagy pókhálószerű szövedéket, akkor alkalmazzunk olajos rovaölőszert lemosásszerűen. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Boydur (SB 0001)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás idõpontja kozepesnél korábbi. A kalászkapelyva... Tovább

csánk (hátulsó lábtő)

a lábszár és a lábközép között három sorban rendeződött csontokból álló végtagrész.... Tovább

Tovább a lexikonra