Néhány gondolat a mezőgazdasági támogatások elektronikus úton történő igényléséről

Néhány gondolat a mezőgazdasági támogatások elektronikus úton történő igényléséről

Kopácsi Beatrix
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A téma aktualitását az adja, hogy az idei évben Magyarországon először működött tesztüzemi rendszerben a közvetlen mezőgazdasági támogatások igénylése, aminek köszönhetően közzé lehet tenni az első tapasztalatokat. Az EU néhány tagállamában már évek óta lehetséges a közvetlen mezőgazdasági támogatások kérelmeinek elektronikus úton történő igénylése.
Néhány gondolat a mezőgazdasági támogatások elektronikus úton történő igényléséről, elektronikus kérelembenyújtás, támogatás, kérelemrögzítés, MVH számítástechnikai rendszer, Ulyssys társaság, interne

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Mint sokak számára ismeretes, hazánkban is bevezetésre került az elektronikus hivatali ügyintézés a Kormányzati Portál Ügyfélkapun keresztül. Ily módon már lehetséges az APEH által igényelt bevallások elektronikus úton történő benyújtása, illetve egyéb közigazgatási ügyek intézése. Az ügyfélkapu biztosítja a kormányzati intézmények által nyújtott intézkedések igénybevételét. A végső cél a rendszer kialakításában, hogy minden magyar állampolgár, vállalkozás részére ez a módszer használhatóvá, ismertté váljon, valamint mindenféle bevallást, igénylést ezen a portálon keresztül lehessen elintézni. Sajnos ehhez a rendszerhez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal még nem kapcsolódott, ezért az elektronikus támogatásigénylés bevezetése során új informatikai kapcsolat kialakítására volt szükség.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az EU jogszabályok előírásaival összhangban nagy hangsúlyt fektet az eljárások egyszerűsítésére és hatékonyságának egyidejű növelésére, amelynek érdekében – a falugazdász hálózat hathatós bevonása mellett – a kérelemkezelési munka további javítása kapcsán a jövőben az egyik legígéretesebb lehetőségének éppen az elektronikus ügyintézés mutatkozik. A Hivatal a Szent István Egyetemmel karöltve 2006. évben elindított egy tesztüzemi rendszert, amelybe meghatározott termelői kört került bevonásra. Számukra 2006. április 15. és május 15. között a hagyományos papír alapú kérelmek benyújtásával párhuzamosan lehetőség adódott a közvetlen kifizetésű területalapú termelői támogatások (SAPS, TOP UP, KAT) kérelmét elektronikus úton benyújtani. A rendszer szaktanácsadói támogatását az EURO-ÖKO FARM Projekt munkatársai biztosították, akik a tesztüzem során felmerülő problémák elhárítását segítették.

A 70%-ot meghaladó részvételi szándék jól mutatta, hogy a bekapcsolódó termelők a leginnovatívabb gazdálkodói körből kerültek ki, akik fogékonyak az újra. A kezdeti nehézségek után csak lassan indult be a gépezet. A tervezettnél kicsit később kezdett működni a rendszer, így már a tesztelés is tulajdonképpen élesben futott. A rögzítésre jelentkező termelő egységek legtöbbjénél volt internet elérhetőség, így nem jelentett problémát a közvetlen kapcsolat kialakítása az MVH Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszerével (IIER). Ahol internet kapcsolat nem állt rendelkezésre, ott egyedi megoldást kerestek és találtak a probléma kezelésére. Az ilyen partnerek számára lap-toppal és mobil telefonos összeköttetéssel nyílt mód a kapcsolat megteremtésére.

Az elektronikus kérelemrögzítés idei évi rendszerében központi MVH rendelkezések hiánya miatt sajnos még sok mindent kézi irányítással kellett szabályozni. A programban részt vállaló termelők részére egyedi azonosítók kerültek kiállításra az MVH számítástechnikai rendszerét üzemeltető és felügyelő Ulyssys társaságtól. A termelői egységekkel az EURO-ÖKO FARM PROJEKT munkatársai vették fel a kapcsolatot, valamint a Csoport munkatársai segítettek a kérelmek kitöltésében. Nagy előnye volt az új rendszernek, hogy elérhetővé tette az előző évben benyújtott kérelmekben rögzített adatokat. Ezáltal nagyon felgyorsult a rögzítés folyamata, csak az aktuális módosításokat kellett elvégezni. Hasznosnak bizonyult, hogy mindaddig, amíg súlyos hibát jelzett a számítógép a kérelem kitöltésében, lehetetlen volt lezárni az adott dokumentumot. Ennek a belső ellenőrző rendszernek köszönhetően előre lehetett hozni a támogatási kérelem MVH által történő kontrollját. (Jelenleg úgy működik a rendszer, hogy az ügyfelek által leadott papír alapú kérelmeket a hivatal egy alvállalkozóval rögzítteti be. A különböző hibaüzenetek tehát akkor, a rögzítés során fognak majd megjelenni, és ezek egyedi kezelése meglehetősen hosszú időt vesz majd igénybe.) A berögzítések során megtörtént, hogy a parcellakódot nem tudta kezelni a gép, de előfordult az is, hogy a termelő regisztrációs száma nem tetszett az IIER-nek. De végül ezeket a problémákat is sikerült kiküszöbölni.

Összegezve elmondható, hogy az elektronikus kérelembenyújtás növeli a támogatások elérésének biztonságát. Ennek köszönhetően már több bank is jelezte érdeklődését a rendszer iránt. A csökkenő kockázat miatt nagy valószínűséggel lehetőség nyílik arra, hogy a pénzintézetek egy egyszerűsített és kedvezőbb kamatszintű előfinanszírozási konstrukciót kínáljanak a támogatási kérelmet elektronikus úton benyújtó partnereinknek. Reményeink szerint az elkövetkezendő egy év elegendő időt biztosít a fejlesztésekben résztvevők számára. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az idei elektronikus próbaüzemet előzetesen sikeresnek értékeli, figyelembe véve a résztvevők körét, aktivitását és az eddigi visszhangokat. Természetes, hogy kísérleti rendszer használata során adódtak hibák, tisztázandó kérdések, eljárásrendi tennivalók, de éppen ez volt a célja ennek a teszt periódusnak, amely alapján a jövőben már tapasztaltabban lehet nekikezdeni egy professzionális rendszer kialakításának.

 Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

makroklíma

nagy kiterjedésű (több ezer km2) terület feletti légtér éghajlata. A makroklíma állandó,... Tovább

karám

szabadban levő állatok - elsősorban szarvasmarhák, juhok, lovak - meghatározott, kijelölt... Tovább

Tovább a lexikonra