De vajon tényleg helyes, ha az éjszaka folyamán locsoljuk őket?

Jó ötlet a növények éjszakai öntözése? Akár tönkre is teheted vele őket!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az öntözés az egyik legfontosabb feladat a növények gondozása során, hiszen a megfelelő vízellátás nélkül nem tudnak egészségesen növekedni és virágozni. De vajon tényleg helyes, ha az éjszaka folyamán locsoljuk őket?

éjszakai locsolás

Locsoljunk éjszaka vagy sem?

A növények locsolása elengedhetetlen feladat, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. Azonban van egy gyakori kérdés, hogy vajon jó ötlet-e éjszaka öntözni a növényeket. A válasz az, hogy ez a gyakorlat nem mindig ajánlott, sőt, akár tönkre is teheti a növényeket. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az éjszakai öntözés előnyeit és hátrányait, valamint megadunk néhány hasznos iránymutatást a megfelelő öntözési időpont meghatározásához.

1.    A növények természetes ritmusai


A növényeknek is megvannak a saját természetes ritmusai, amelyek befolyásolják a vízfelvételt és a folyamatokat. Éjszaka a növények általában nyugalmi állapotban vannak, és a vízellátás is lelassul. Az éjszakai öntözés során a víz túlzottan hosszú ideig maradhat a növények gyökerein, ami nedves környezetet teremt, ideális a gombák és más betegségek kialakulásához.

2.    Párologtatás hiánya


Az éjszaka alacsonyabb a hőmérséklet és a páratartalom, ezért a növények kevésbé párologtatnak. Ez azt jelenti, hogy a föld felszíne lassabban szárad ki, és az öntözés utáni nedvesség hosszabb ideig megmaradhat a talajban. A túlzottan nedves talaj viszont káros lehet a növények gyökérzetére, mivel a levegőnek és a tápanyagoknak nem lesz megfelelő hozzáférése.

3.    Betegségek és penész kockázata

Az éjszakai öntözési gyakorlat hosszabb ideig tartó nedves környezetet teremt, amely ideális a betegségek, például a penész és a gomba kialakulásához. Ez különösen igaz, ha a növények leveleit is érinti a víz. Az éjszakai nedvesség hosszabb időn keresztül fennmaradva megnöveli a betegségek és fertőzések kockázatát, ami károsíthatja a növények egészségét és növekedését.

4.    Megfelelő öntözési időpontok


Ahhoz, hogy elkerüld a növények túlzott nedvesítését és a velük járó kockázatokat, javasolt reggel vagy kora délután öntözni. Ez a nap folyamán a melegebb időszakokhoz kötődik, amikor a növények jobban párologtatnak, és a talaj gyorsabban szárad. Így a növények számára elegendő időt biztosítasz a felszívott víz hasznosítására, miközben a talaj felszíne a nap folyamán megszáradhat.

5.    A növények vizsgálata


Mindig érdemes megfigyelni a növényeidet, hogy megtudd, mennyire szükségük van a vízre. Az elszáradt vagy lankadt levelek, valamint a száraz talaj jelezhetik, hogy a növényeknek szükségük van öntözésre. Az öntözési gyakoriság és mennyiség a növények fajtájától, méretétől és környezeti körülményektől függ, így fontos figyelemmel kísérni az egyedi igényeiket.

Az éjszakai öntözés hátrányai

Bár az éjszakai öntözésnek van néhány előnye, a túlzottan nedves talaj és a hosszabb ideig tartó nedves környezet potenciális kockázatokkal járhat a növények számára. Ahelyett, hogy éjszaka öntöznéd a növényeket, javasolt reggel vagy kora délután öntözni, amikor a növények jobban párologtatnak és a talaj gyorsabban szárad. Emellett figyeld a növények állapotát és szükségleteit, hogy meghatározd a megfelelő öntözési gyakoriságot és mennyiséget. Ez segít megőrizni a növények egészségét és megelőzi a betegségek kialakulását, biztosítva, hogy virágzó és gyönyörű növényeket élvezhess kertedben vagy otthonodban.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-06-28

A virágoskerted mindig gyönyörű lesz, ha ezeket az egyszerű módszereket alkalmazod

Bizonyára mindenki látott már olyan virágoskertet, aminek szépségétől leesett az álla. Most egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy ez a kert a tiéd legyen.

További cikkek ebben a témában


dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés