De vajon tényleg helyes, ha az éjszaka folyamán locsoljuk őket?

hirdetes

Jó ötlet a növények éjszakai öntözése? Akár tönkre is teheted vele őket!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az öntözés az egyik legfontosabb feladat a növények gondozása során, hiszen a megfelelő vízellátás nélkül nem tudnak egészségesen növekedni és virágozni. De vajon tényleg helyes, ha az éjszaka folyamán locsoljuk őket?

éjszakai locsolás

Locsoljunk éjszaka vagy sem?

A növények locsolása elengedhetetlen feladat, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. Azonban van egy gyakori kérdés, hogy vajon jó ötlet-e éjszaka öntözni a növényeket. A válasz az, hogy ez a gyakorlat nem mindig ajánlott, sőt, akár tönkre is teheti a növényeket. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az éjszakai öntözés előnyeit és hátrányait, valamint megadunk néhány hasznos iránymutatást a megfelelő öntözési időpont meghatározásához.

1.    A növények természetes ritmusai


A növényeknek is megvannak a saját természetes ritmusai, amelyek befolyásolják a vízfelvételt és a folyamatokat. Éjszaka a növények általában nyugalmi állapotban vannak, és a vízellátás is lelassul. Az éjszakai öntözés során a víz túlzottan hosszú ideig maradhat a növények gyökerein, ami nedves környezetet teremt, ideális a gombák és más betegségek kialakulásához.

2.    Párologtatás hiánya


Az éjszaka alacsonyabb a hőmérséklet és a páratartalom, ezért a növények kevésbé párologtatnak. Ez azt jelenti, hogy a föld felszíne lassabban szárad ki, és az öntözés utáni nedvesség hosszabb ideig megmaradhat a talajban. A túlzottan nedves talaj viszont káros lehet a növények gyökérzetére, mivel a levegőnek és a tápanyagoknak nem lesz megfelelő hozzáférése.

hirdetes

3.    Betegségek és penész kockázata

Az éjszakai öntözési gyakorlat hosszabb ideig tartó nedves környezetet teremt, amely ideális a betegségek, például a penész és a gomba kialakulásához. Ez különösen igaz, ha a növények leveleit is érinti a víz. Az éjszakai nedvesség hosszabb időn keresztül fennmaradva megnöveli a betegségek és fertőzések kockázatát, ami károsíthatja a növények egészségét és növekedését.

hirdetes

4.    Megfelelő öntözési időpontok


Ahhoz, hogy elkerüld a növények túlzott nedvesítését és a velük járó kockázatokat, javasolt reggel vagy kora délután öntözni. Ez a nap folyamán a melegebb időszakokhoz kötődik, amikor a növények jobban párologtatnak, és a talaj gyorsabban szárad. Így a növények számára elegendő időt biztosítasz a felszívott víz hasznosítására, miközben a talaj felszíne a nap folyamán megszáradhat.

5.    A növények vizsgálata


Mindig érdemes megfigyelni a növényeidet, hogy megtudd, mennyire szükségük van a vízre. Az elszáradt vagy lankadt levelek, valamint a száraz talaj jelezhetik, hogy a növényeknek szükségük van öntözésre. Az öntözési gyakoriság és mennyiség a növények fajtájától, méretétől és környezeti körülményektől függ, így fontos figyelemmel kísérni az egyedi igényeiket.

Az éjszakai öntözés hátrányai

Bár az éjszakai öntözésnek van néhány előnye, a túlzottan nedves talaj és a hosszabb ideig tartó nedves környezet potenciális kockázatokkal járhat a növények számára. Ahelyett, hogy éjszaka öntöznéd a növényeket, javasolt reggel vagy kora délután öntözni, amikor a növények jobban párologtatnak és a talaj gyorsabban szárad. Emellett figyeld a növények állapotát és szükségleteit, hogy meghatározd a megfelelő öntözési gyakoriságot és mennyiséget. Ez segít megőrizni a növények egészségét és megelőzi a betegségek kialakulását, biztosítva, hogy virágzó és gyönyörű növényeket élvezhess kertedben vagy otthonodban.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-11

Dekorálj kedvenc karácsonyi virágunkkal: A Mikulásvirág préselése

A mikulásvirág préselése különleges módja a növények hasznosításának és egyedi dekorációk létrehozásának, amelyekkel idilli hangulatot varázsolhatsz otthonodba.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-12-11

Környezetbarát Karácsony: természetes dekorációk és ajándékötletek

Miért ne lenne még több természetes karácsonyi díszünk, és miért ne ajándékoznánk egy picikét fenntarthatóbb módon? Mutatunk nagyon jó karácsonyi ötleteket!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

furunkulus

a bőrben a szőrtüszőkre, a mirigyekre és a szomszédos szövetekre ráterjedő, körülírt... Tovább

húgykövesség

a húgyutakban (vesemedencében, húgyhólyagban [kiválasztószervek]) a vizeletből kolloidkém.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés