notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ehető gyomnövények, te is megszereted mindet!

Hirdetés

Ezeket a gyomnövényeket nyugodtan meg lehet enni!

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ki gondolná, hogy a következő növényeket nyugodtan meglehet enni. Nem csak, hogy finomak, de még egészségesen is, a most következő cikkben bemutatjuk nektek mindet, de azért óvatosan, mindig csak akkor egyétek meg, ha biztosak vagytok abban, hogy a megfelelő növényt gyűjtöttétek össze!

Edd meg te is a következő gyomnövényeket

 

Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságainak köszönhetően, nagyon változatos és fajokban gazdag. Ezt persze mi, akik itt élünk, és ezt látjuk nap mint nap, kevésbé érzékeljük (és értékeljük) a megszokottság miatt. Volt idő (még 70-100 évvel ezelőtt is), amikor az emberek jobban rá voltak utalva a természetben előforduló, ehető növények ismeretére, és használatára. Háborúk idején, vagy szűkösebb időben sok ember sokféle vadnövényt, vagy ebből készült ételt fogyasztott, melyek mára jórészt feledésbe merültek.

 

Napjainkban ezeknek csak töredékével találkozhatunk a bio- és reforméletmód boltok polcain, ilyenek a gyümölcsalapú lekvárok, vagy szörpök (csipkebogyó, som, bodza stb.), de a vad zöldségek sehol nem szerepelnek a kínálatban. Tehát ha ezeket is szeretnénk megkóstolni, magunknak kell begyűjteni őket a kertből, vagy máshonnan.

 

Figyelem! Gyűjtésük szabályai a gyógynövényekével megegyező. A legfontosabbak: út mellett, latrina közelében, szeméttelep egy szennyezett környezetben nem gyűjtünk! Csak, ha biztosak vagyunk benne, hogy mit szedünk, akkor gyűjtsünk! Fontos, hogy csak egészséges növényeket gyűjtsünk! A következő oldalon bemutatom nektek a növényeket! 

Edd meg te is a következő gyomnövényeket

 

Nagy csalán (Urtica dioica)

 

Egész Európában elterjedt növény, szinte bárhol megtaláljuk. Leveleit és fiatal hajtásait kesztyűvel célszerű gyűjteni, mivel a rajta található csalánszőrökön keresztül hangyasavat juttat a bőr alá, ami először kellemetlen égő, majd hosszú ideig viszkető érzést okoz.

Felhasználás előtt ezért dobjuk forrásban lévő vízbe az alapanyagot fél percre. Elkészíthető főzeléknek magában vagy más zöldségekkel együtt, de levesekbe vagy salátákba is tehetjük. Régen sört is főztek belőle, és gyógyteája ma is fontos alkotórésze a vértisztító és veseműködést serkentő teakeverékeknek.

 

Mezei sóska (Rumex acetosa)

 

Hosszúkás, nyíl alakú levelei jellegzetesek. Leginkább hegyvidékeken, valamint vizek partján, nedves élőhelyeken terem.

Eső után szedett levelei kellemesen sóska ízűek.  Tavasztól késő őszig gyűjthető.  Leveles hajtásvégek ehetők. leveleinek magas oxálsav csak mértékkel fogyasztható, keveset használjunk belőle, inkább csak fűszerezésre. Főtt leveleinek íze jól illik burgonyás ételekhez, vagy lencsefőzelékhez, de omlettbe is keverhetjük. Tejfölös mártásba téve húsételekhez is fogyasztható.

 

Paraj libatop (Chenopodium bonus-henricus)
Fehér libatop (Chenopodium album)

 

Erős karógyökeréből dúsan elágazó dudvaszáron fejlődő levelei többnyire hosszú nyelűek, ép szélűek vagy alig karéjosak. A levelek színi és fonáki résén fehér szőrök találhatók. Virágzata gomolyos füzéres fürt. Mindkettő gyakori egyéves gyomnövénye kertjeinknek.

Fiatal hajtásait spárga módjára párolva készíthetjük el. Leveleit pedig főzelékként hasznosíthatjuk. A fiatal hajtások íze a spárgához hasonlít. Angliában a paraj libatopot sötétben nevelik, hogy hajtásait halványítsák.  Sárga spenótnak nevezik. A és C vitaminban gazdag növények, melyeknek magjaiból régen házilag lisztet készítettek – bár ez eléggé türelemjáték.

 

Forrás

Edd meg te is a következő gyomnövényeket

 

Közönséges tyúkhúr (Stellaria media)

 

Közismert ez az apró kerek levelű, talajon elterülő gyomnövény.  Oldalágai minden csomónál legyökereznek. Kora tavasztól késő őszig, gyakran még az enyhe téli napokon is virágzik. Fehér virágai hosszú, vékony kocsányokon fejlődnek a levelek hónaljában.

Az egész föld feletti rész alkalmas konyhai felhasználásra, nyersen salátának, főzelékként, vagy levesben is jól érvényesül picit kesernyés íze. Nagy előnye, hogy egy évben több generációja is zöldell (efemer növény), így még októberben is találunk zsenge egyedeket.

Hirdetés

 

Pásztortáska (Capsella bursa pastoris)

 

Tőlevélrózsás, alapi levelei lándzsásak, a levélszél fogazott, a felső levelek ép szélűek. A fehér virágok laza fürtökben állnak. Kozmopolita növény lévén nem kell sokáig keressük környezetünkben, mire ráakadunk.

Leveleivel salátát fűszerezhetünk. A fiatal levelek borsóízűek, leveseket, spenótszerű mártások ízesítésére alkalmasak. A fiatal virágos hajtások nyersen és párolva is fogyaszthatók. nehezen gyűjthető, szárított magvai és terméstokja pedig őrölve bors helyett használhatók levesek húsok ízesítésére.

 

Fehér here, Vöröshere (Trifolium repens, Trifolium pratense)
Százszorszép (Bellis perennis)

 

A három részre tagolt jellegzetes levelű növények felhasználásuk azonos.

A leveleket virágzás előtt gyűjtik. Leveleik főzelék- és saláta alapanyagok, virágaikkal pedig szinte bármilyen ételt díszíthetünk. Virágát, termését szárítva és megőrölve fűszerként használhatjuk. Kenyérsütéshez liszthez keverhetjük, illetve rizs, burgonya garnírung tetejére szórhatjuk.  A vörös- és fehér here virágai erre nyersen is alkalmasak, a százszorszép bimbóit előbb fűszeres ecetben áztassuk. Az enyhén vanília illatú szárított levélőrleménnyel süteményeket ízesíthetünk.

 

Forrás

Edd meg te is a következő gyomnövényeket

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

 

Hirdetés

Elágazó, terülő, tekeredő szára vöröses, húsos és finoman szőrözött. Az apró levelek tojásdadok, papillaszőrösek. A sárga virágok kettesével, hármasával állnak a kocsányon. Apró tokterméseiből kihulló magvait elveti.Szárazabb területeken is találkozhatunk ezzel a húsos levelű, gyomként is előforduló növénnyel.

Magas C-vitamin tartalma miatt régen skorbut ellen használták. Az eddigiekhez hasonló felhasználási lehetőségeken túl savanyúságként (ecetes felöntőlével), vagy borban is eltehető télire. Egyiptomban és Szudánban nemesített változatait kerti növényként termesztik, Nyugat-Európában pedig vadon begyűjtik, majd friss saláta alapanyagként hozzák forgalomba. A palánta egészét fogyasztják, a gyökérzet kivételével. Az idősebb növényeket párolva főleg Spanyolországban fogyasztják. Omlettben különösen kedvelt. A francia bonne femme levesbe sóskával együtt kerül.

A török saláta, hivatalos nevén termesztett porcsin (Portulaca oleracea var. sativa), nálunk alig ismert kultúrnövény. A jövő tápláléknövényének tekintik. Felálló hajtású, és magasabb, mint a gyomfaj.

 

Madársóskák (Oxalis sp.)

 

Apró, lóherére emlékeztető növények, fehér vagy sárga virágokkal. Zöld és bordó levelű fajai is megtalálhatók nálunk. Csak tőlevelei vannak. A lóhereszerű, rajzolatos levelek összetettek, négy levélkéjűek, a levélkék szív alakúak, szélesek, ék vállúak. Nyár végén, ősz elején sárga torkú, rózsaszín virágokat hoz. A virágok ernyőszerű virágzatban állnak.A bordó levelű fajok nagyon mostoha körülményeket is elviselnek, így betonrepedésekből is, tetőcserepek közül (ahol egy kis avart talál) gyakorta kinőnek.

Levelét rágcsálva a kirándulók, hegymászók kedvelt frissítője. Savanykás ízű levelét fűszerezésre, ízesítésre használhatjuk, de csak kis mennyiségben, hiszen oxálsavtartalma miatt amellett hogy íze intenzív, nagy adagban káros lehet. Leveleivel salátát díszíthetünk.

 

Kerek repkény (Glechoma hederacea)

 

Indás, fekvő vagy felegyenesedő szárú, levelei vese vagy szív alakúak, csipkések. Virágai a levelek hónaljában örvösen állnak. Nedvesebb területeken tömegesen előfordul ez az apró növény, aminek ajakos virágai lilák.

kissé kesernyés Levelei nyersen és főzve is fogyaszthatók. Saláta izésítéshez kiváló. levesekhez, főzelékhez más zöldségekkel együtt használjuk. A fiatal levelekkel burgonyás ételeket fűszerezhetünk (petrezselymes burgonya módjára például), de főzelékek adalékául is szolgálhat. Túróhoz, vagy fűszervajhoz keverve is kellemes ízű. Sörkészítésnél a komlót helyettesítették vele a régi időkben. Virágaival bólékat színezhetünk.

 

Forrás

Edd meg te is a következő gyomnövényeket

 

Nagy útifú (Plantago major)
Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

 

Tőlevélrózsás növények. Virágaik füzérben állnak. Rétek, utak mentén, legelőkön, parlagokon élnek.

Zsenge levelei ill.  feldolgozás nélkül is, az idősebbek az erek eltávolítása (szálkátlanítása) után kerülhetnek az asztalra. Saláta, főzelék alapanyag. Palacsintatésztában kisütve, más növényekkel keverve levesbe, salátába ajánlható. A nagy útifű zsenge hajtásainak íze a spárgáéra emlékeztetnek. Néhány percig serpeynőben párolva fogyasztható. Konyhai lehetőségeken túlmenően préselt nedve köhögéscsillapító.  Magvaik is ehetőek, de nehezen gyűjthetők.

 

Mezei katáng (Cichorium intybus)

 

Kék fészkes virágait mindenki ismeri. Elágazó hajtású, tejnedvet termelő növény. Magas szárán júliustól szeptemberig virágzó kék szirmai feltűnőek a parlagokon, legelőkön, mezőkön. A cikória őse.

Tavasszal gyűjtött leveleit kesernyés íze miatt sokan nem kedvelik. ősszel, tél elején begyűjtött gyökeréből szárítás, pörkölés, és őrlés után pótkávé készíthető, zsenge levelei pedig főzelékként vagy párolva fogyaszthatók. Ha begyűjtünk pár gyökeret és cserépben sötét helyen meghajtatjuk, halványított levelei nyersen is jó ízűek.

 

Közönséges cickafark (Achillea millefolium)

 

A cickafark gyöktörzse tarackszerűen fejlődik, több szárat fejlesztve. Levelei tőben dúsan, szárain elszórtan találhatók, szárnyatlan többszörösen szeldeltek. legelőkön, utak mentén, parlagon gyakori. Virágai sátorozó bugában állnak.  Díszváltozatát szárazvirágként használják a virágkötők.

Gyógyteája közismert, de fiatal levelei nyersen is finomak, illóolaj tartalmuk miatt aromások. Levelei kissé kesernyések, salátakeverékekben fogyasztható. Túró és vaj fűszerezésére javasolható. vagy salátákba tehetők. Az idővel kesernyéssé váló levelek később is ehetők szószokhoz, sültekhez, levesekhez. Likőrkészítéshez is alkalmazzák. Fogyasztása pattanásos bőrűeknek kifejezetten ajánlott.

 

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

 

Húsos gyöktörzsű, fehér tejnedvű növény. Levelei tőlevélrózsában állnak. Sárga fészekvirágait mindenki ismeri. Bolygatott termőhelyeken, gyomtársulásokban gyakori.

A növény minden része nyersen is fogyasztható. Virágzás előtt gyökere főzve saláták alkotórésze, fiatal levelei (amíg nem keserednek meg) hasonlóképp használhatók. Az idősebb levelek kesernyések, és inkább főzve fogyasztják őket.  Ha erről lekéstünk volna semmi gond, hiszen egész nyáron át virágzik, és termést érlel. Virágszirmaival ecetet ízesítenek. Magjait elvetve pedig rövid idő alatt zsenge levélhez jutunk.

 

Forrás

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-02-14

Ezért öntözd növényeidet tojáshéjteával!

A tojáshéjtea fantasztikus hatást gyakorol a növényekre, mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek tojáshéjteát, és hogyan használhatjátok fel a tojáshéjteát!

2020-02-13

Forradalmi ötlet a palántanevelésben – Filléres módszerrel az egészségesebb növényekért!

A műanyag flakonos módszernek számtalan előnye van, érdemes nektek is megismerkednetek vele. Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy műanyag flakonban neveljünk palántákat.

2020-02-04

Így metszd a mikulásvirágot, hogy jövőre még szebb legyen!

A mikulásvirág metszése, minden, amit tudni kell a mikulásvirág metszéséről, szakértőnk tapasztalatai, tanácsai a mikulásvirág metszéséről. A mikulásvirág metszése.

2020-01-29

A zeller növényvédelme

A zeller növényvédelméről fogok most nektek beszélni, cikkemben minden kiderül a zeller betegségeiről, és a zeller növényvédelméről, tartsatok velem!

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-02-14

Szerezz ingyen növényeket a kertedbe – 14 szuper tipp mindenkinek!

Szerezz te is teljesen ingyen növényeket, cikkünkben 14 remek tippet mutatunk, amik segítenek abban, hogy teljesen ingyen juthass növényekhez!

2019-10-25

Legádázabb ellenségünk, pedig irtani se kéne – A jótékony tarackbúza

A tarackbúzát is fel lehet használni, ugyanis számtalan jótékony hatása van. Most megmutatjuk nektek, mi mindenre alkalmas a tarackbúza!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
557 003
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 270 085
Közösség

leszálló fertőzés (deszcendáló fertőzés)

nyálkahártyával bélelt üreges szervekben a váladékok áramlásának irányában (pl. a... Tovább

gyomorfekély

legtöbbször akkor alakul ki, ha a gyomor károsodott nyálkahártyáját, később a gyomor... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 125

Átlagos értékelés: 4.9

Gyeptermesztés Növénytermesztés Növényvédelem