Hagyd a füvet – Telepíts ehető alternatívákat!

hirdetes

Jobb, mint a fű – 14 alternatíva, amit meg is ehetsz!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Fű lecserélése

Kakukkfű (Thymus)

A kakukkfűnek rengeteg fajtája van. Némelyikük illatosabb, a többinél, míg mások egyáltalán nem ehetők. Éppen ezért fontos, hogy alaposan utánanézz, milyen kakukkfüvet is ültetsz udvarodba. A citromillatú illetve a kerti kakukkfű mind népszerű választások ehető talajtakarónak, azonban korai kakukkfű talán a leghasznosabb mind közül. Ez utóbbi fajta sűrűn nő, ízletes és nem igazán hagy fedetlen felületet maga körül.

Édesburgonya (Ipomoea batatas)

Az itthoni forró nyaraknak köszönhetően hazánk udvarai is ideálisak lehetnek az édesburgonya, mint ehető fűalternatíva termesztésére. Nem elég, hogy gumós terméseik tele vannak vitaminokkal, még leveleik is felhasználhatók a konyhában (mint a spenót vagy a mángold). Egyes fajták kifejezetten mutatós leveleket növesztenek, amelyekkel különböző színekre festhetik udvarod talaját.

hirdetes

Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű a menták közeli rokona, és habár ránézésre hasonlít rájuk, már az illatából érezhető, hogy valami egészen mást kínál.  Ez árulkodó nevű növény citromos ízzel bír, habár igényei megegyeznek a mentákéval. Egy-két éven belül a citromfű is gazdagon benövi majd a rendelkezésére álló területet. Levelei fantasztikusak salátába, teákba és főtt ételek ízesítésére is. A citromfű illata továbbá segíthet távol tartani a szúnyogokat!

Római kamilla (Chamaemelum nobile)

Nem csak a római kamillát, hanem az orvosi székfüvet (egy másik kamillafajtát) is lehet talajtakaróként alkalmazni, habár a római sokkal jobb választás. A római kamilla nem nő olyan magasra, kevesebb virágot hoz, és összemorzsolt leveleinek enyhe, almaszerű illata van. Mind levelei, mind pedig virágai ehetők, és felhasználhatók teákban, salátákban és egyéb fogásokban is. A római kamillát vízelvezető talajba kell ültetni, minimális tápanyagtartalommal.

hirdetes

Éppen ezért kiváló választás az udvarba, ahol nem szempont a talaj minősége. A szezonzáró fűnyíráskor nem is kell összegyűjteni őket – hagyhatod a maradékokat komposztálódni a helyükön, hogy tápanyagokat biztosítsanak a következő év termésének. Fontos: Ha allergiás vagy a parlagfűre, akkor a kamilla is hasonló reakciókat válthat ki belőled!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dajkatehén

a húshasznosítású tehéntartásban a borjakat szoptatva nevelik fel (—>borjúnevelés).... Tovább

kén (S)

a periódusos rendszer VI. a. oszlopába tartozó, sárga színű, a természetben elemi állapotban... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés