Hagyd a füvet – Telepíts ehető alternatívákat!

hirdetes

Jobb, mint a fű – 14 alternatíva, amit meg is ehetsz!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nem mindenkinek adatik meg, hogy hatalmas kertje legyen, ahol tucatnyi ágyásban termeszthet magának mindent, amihez csak kedve támad. Szerencsére az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált az úgynevezett „foodscaping” trendje, ami lényegében azt jelenti, hogy ehető alternatívákra cseréled ki a füvet udvarodon.

 

Ez lehetővé teszi, hogy minden rendelkezésedre álló helyet kihasználj haszonnövényeid számára. A következőkben tehát néhány olyan ehető alternatívát sorolunk fel, amelyekre bátran lecserélheted birtokod füvesített részeit.

 

Ezek többsége évelő, de vannak köztük maghullató fajták is, ráadásul többségüket nem is igazán kell gondozni, miután megerősödtek. Kiváló, hasznos választások fű helyett!

Fű lecserélése

Egy gyors megjegyzés

Ha évelő haszonnövényeket tervezel fű helyett termeszteni udvarodon, akkor tartsd észben, hogy jó eséllyel legalább 3 évre szükségük lesz hozzá, hogy sűrűbb talajtakarót alkossanak. Az első egy-két év a gyökereik megerősödésére szolgál, ez után azonban a talaj felett is szaporábbakká válnak!

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

A kövér porcsin egy ízletes pozsgás növény, aminek ropogós levelei vannak, és még a rossz minőségű talajban is vígan eléldegél. A 10-es USDA zónák felett (tehát hazánknál jóval melegebb) területeken évelőként termeszthető, de itthon sem kell aggódni, mert minden évben elhullajtja saját magvait. Nyersen érdemes fogyasztani, mert megfőzve nyálkás, kellemetlen textúrát vesz fel. Ha szeretnél nagyobb méretű kövér porcsinokat is termeszteni, akkor ültesd őket humuszban és nitrogénben gazdag talajba.

hirdetes

Sarkantyúka (Tropaeolum)

A sarkantyúkák nem csak önmagukban hasznosak, hanem remek társai a paradicsomoknak, kerti salátáknak, és kerted más növényeinek is. Nagyon szaporán terjednek, és gond nélkül elfogyaszthatók. Elültetésük előtt érdemes 12 órára beáztatni a magokat, hogy megkönnyítsd a csírázásukat. Ez után ültesd őket enyhén savas, nyirkos, jó vízelvezetésű talajba. A sarkantyúkáknak rengeteg napfényre van szükségük, ezért lehetőleg ne ültesd őket olyan helyre, ahol túl sok árnyék érheti őket.

hirdetes

Erdei szamóca (Fragaria vesca)

Amennyiben udvarod árnyékosabb, akkor az erdei szamócák kínálhatják az egyik legízletesebb alternatívát a fű helyett. Ez a haszonnövény könnyedén szaporítható magról, és serényen terjeszkedik a rendelkezésére álló területen. Leveleiből tea készíthető, ízletes gyümölcsei pedig számtalan módon felhasználhatók. Ha van lehetőséged, akkor persze érdemes napos helyre ültetni, mert a napfény hatására jóval több termést hoz majd. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elkülönítőistálló

beteg v. kezelésre szoruló, ill. megfigyelés alatt álló tehenek elhelyezésére szolgáló... Tovább

disznóparéj (Amaranthus)

a disznóparéjfélék (Amaranthaceae)családjába tartozó nemzetség. Karcsú disznóparéj (A.... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés