10 különleges növény, melyeknek ott a helyük mindenkinek a kertjében!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

10 különleges növény, amikkel egzotikus paradicsommá varázsolhatod a kertedet

Szélesi Ferenc - Főkertész
10 különleges növény, melyeknek ott a helyük mindenkinek a kertjében!

Málnafa (Cudrania tricuspidata)

Ez a Kelet-ázsiai fa piros, rostos gyümölcsöket terem, amelyek hasonlítanak a fehér eperre, de nagyobbak és kerekebbek annál. Ízük azonban nagyban különbözik tőlük, ugyanis enyhén édeskések, és a görögdinnyére emlékeztetnek. A málnafának hím és női változatai is léteznek, és mindkettőre szükség lesz a terméshez.

A férfi és női ivarszervű fákat egymáshoz közel érdemes ültetni, ha kevés hely áll a rendelkezésünkre. Szerencsére nem túl igényesek, és a szárazságot és rossz minőségű talajt is viszonylag jól tűrik. Leginkább meleg, napos részeken érzik jól magukat, 5-10 USDA zónákban.

Észak-amerikai golgotavirág (Passiflora incarnata)

Az Észak-amerikai golgotavirág a maracuja közeli rokona, azonban sokkal strapabíróbb és kevésbé kényesebb annál. Ez lehetővé teszi, hogy több éghajlaton is termeszthető legyen – az Egyesült Államokban például több helyen is megterem vadon. Néhány ilyennel a kertben biztosíthatjuk a nyári gyümölcsellátásunkat.

Helyezzük őket napos helyre, jól elvezető talajba. Nem sok törődést igényelnek, arra kúsznak fel, ami a közelükben van. A golgotavirág leveléből készült teának nyugtató hatása van, ezért gyakran használják szorongás elleni gyógyszerekben is.

hirdetes

Egres (Ribes uva-crispa)

Az egres tövises bokrokban nő és általában hosszú ágak lógnak ki belőle. Amerikai (Ribes hirtellum) és európai (Ribes uva-crispa) változata is létezik, ezekből pedig mindkettő termeszthető hazánkban. Az éretlenebb gyümölcsök savanyúak és leginkább főzéshez használják őket, de az érettebb darabok sokkal édesebbek. Rózsaszín és vöröses változatai is léteznek.

hirdetes

A 3-8 USDA zónákban napos helyekre érdemes telepíteni, jól elvezető talajba, egy kis természetes anyaggal együtt. Rendszeres metszést igényel, ezért ha szeretnénk megőrizni egészségüket, erre fontos odafigyelni. Mivel elvégzik saját maguk beporzását, így akár egy bokorból is sok gyümölcsre számíthatunk.

Törpe banán (Musa acuminata)

A törpe banánok trópusi rokonaikhoz hasonlóan néznek ki, de az USDA 6-7 zónákban (Magyarország) téli védelmet igényelnek. Ez a lágy szárú növény/fa négy és fél méteresre nő meg, és hatalmas leveleket díszelegnek rajta. Termése édes, és főzve vagy nyersen is fogyasztható. Gyökérgumójuk elültetése a fagyos időszak lezajlása után javasolt. A törpe banánfáknak rendszered tápanyag-utánpótlásra és öntözésre van szükségük.

Somtermésű ezüstfa (Elaeagnus multiflora)

Ez a távolkeleti növény lédús, ízletes termése miatt minden egzotikus kertben nagy kedvencnek számít. Az érett darabok édesek, a félérettek savasabbak. Kiválóan passzolnak desszertekbe is. Gyenge minőségű talajban is jól érzik magukat, sőt – képesek azt valamennyire feljavítani a nitrogénszint szabályozásával.

Friss magokból vagy gyökeres palántákból érdemes ültetni őket. 1,2-1,8 méteresre nő meg, és 2-4 évre van szüksége, hogy termőképessé váljon. Illatos virágai áprilisban bújnak elő, a gyümölcsök pedig júliusra érnek meg. 5-9 USDA zónákban remekül érzik magukat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-08-10

Minden, ami buxus – A buxus ültetése, gondozása, metszése, növényvédelme

A buxus gondozása, a buxus metszése, a buxus növényvédelme, mindent elmondunk nektek a buxusról. A buxus ültetésétől egészen a buxus téli védelméig mindent megtudhattok!

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, illetve ránk, emberekre? Mostani cikkünkben mindent elmondunk a hólyaghúzófélékről, és az ellenük való védekezési lehetőségekről!

2020-09-10

Itt az ideje a facsemeték ültetésének - Szakértői útmutató!

Facsemete ültetése, mikor jön el a facsemete ültetésének ideje, hogyan végezzük el a facsemete ültetését? Szakértőnk mindent elmond nektek a facsemete ültetéséről!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


madarak (Ayes)

a —>gerincesek törzsének egyik osztálya. —>Köztakarójuk képződménye a... Tovább

félstabil takarmányozó

az istállóba beépített takarmányozási gépek, berendezések közül azok, amelyek ugyan munka... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia