notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

10 különleges növény, melyeknek ott a helyük mindenkinek a kertjében!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

10 különleges növény, amikkel egzotikus paradicsommá varázsolhatod a kertedet

Szélesi Ferenc - Főkertész
10 különleges növény, melyeknek ott a helyük mindenkinek a kertjében!

Kopasz kivi (Actinidia arguta)

A kopasz kivi egy igazán életerős növény, és a 3 és 7 közötti USDA zónákban termeszthető. Ez a kopasz fajta is van olyan finom, mint szőrös rokona, de ízben enyhén az ananászhoz hasonlít. A legtöbb kivifajta kétlaki, ezért hím és nőivarú darabokra is szükségünk lesz.

Ültessük őket komposzttal megtámogatott, gazdag talajba és kapjanak rendszeres öntözést. Habár magabiztosan nőnek, akár 5 évig is eltarthat, mire termőképessé válnak. Ha beindulnak, rendkívül termékenyek tudnak lenni, ha a hím és nőivarú darabok közel vannak egymáshoz. Rendszeres, alapos metszést igényelnek.

Ribiszke (Ribes)

A ribiszkék az egres közeli rokonai, azonban nem rendelkeznek olyan hosszú ágakkal. Léteznek fekezte (R- nigrum) és vörös (R. satvium) változatai is. Mivel nem képesek saját beporzásukra, ezért javasolt legalább kettő vagy több különböző változatot telepíteni, ha jó termést szeretnénk. A vörös ribiszkének fehér kultúrváltozata is van, ami fehér, vagy rózsaszínes színű termést hoz –ezek kevésbé savas ízűek.

hirdetes
hirdetes

A ribiszkék hidegtűrő növények, amelyek a 3-as USDA zónától kezdve felfelé haladva minden területen növeszthetők. Érdemes őket hamar kiültetni, hogy megerősödhessenek, mielőtt az időjárás túl melegre váltana.

Fehér eper (Morus spp.)

Ez a gyümölcs nem igazán jöttek divatba, valószínűleg azért, mert nehéz fenntartani őket. Ez azonban nem tántoríthat el egyetlen elszánt kertészt sem, hogy egy újabb különlegességgel bővítse gyűjteményét. Az M. rubra és az M. nigra változatok vöröses-fekete termései lédúsak és enyhén fanyar ízük van, de ahogy érnek, egyre édesebbé válnak.

A szederhez hasonlóan használhatjuk fel őket. A fehér M. alba íze valamivel gyengébb, de ez a fajta jobban tűri a hideget, mint a két előzőleg említett változat. Az M. alba és M rubra 4-8, az M. nigra pediug 5-9 zónákban termeszthető. Javasolt metszett ágakból ültetni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-25

Nyári zöldmetszés – Mikor, hogyan és miért végezzük el a gyümölcsfák zöldmetszését

Zöldmetszés kisokos mindenkinek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a gyümölcsfák zöldmetszéséről, olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a zöldmetszésről!

2020-06-29

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Kertészkedés kezdőknek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a kertészkedés alapjairól, nézzük, mit kell tudnotok akkor, ha kezdő kertészek vagytok.

2020-06-28

Íratlan szabályok a fűnyíráshoz, amiket az emberek 99 százaléka megszeg!

Noha úgy gondoljuk, hogy nincs semmi szükség etikettszabályzatra a fűnyíráshoz, ez egyáltalán nem így van. Sajnos sokaknak óriási szükségük van rá, nézzük a legfontosabb szabályokat!

2020-06-22

Füvesítés menete – Így lehet fillérekből csodaszép pázsitod öntözőrendszer nélkül!

Fillérekből hoztunk létre üdezöld, sűrű, dús, meseszép pázsitot, mostani cikkemben az is kiderül, hogyan vittük végbe a füvesítést, tartsatok velem most is!

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

2020-06-28

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Diótermesztési tanácsok mindenkinek – Mi szükséges a rekord mennyiségű, egészséges és nem utolsósorban finom dióterméshez? Szakértőnk mond el nektek mindent a diótermesztésről!

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-06-03

Zseniális ötlet - Termesszünk zöldségeket zsákban!

Zsákkert, zsákágyás, vászonkert – a módszer neve korántsem olyan lényeges, mint a haszna. Ez a növénytermesztési technika a gazdaságosabb növénytartós megoldások közé sorolható, és ha csak egy keveset is tudsz a növénytartós kertészkedésről, akkor tudod, hogy milyen sok előnyt kínál.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 429
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 383 887

epilepszia

eszméletvesztéssel járó, időszakosan jelentkező, az akarattól független rángógörcsös... Tovább

hálófajták

a hálók a halászat ősi eszközei; régebben növényi rostanyagokból csinálták, újabban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia