10 különleges növény, melyeknek ott a helyük mindenkinek a kertjében!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

10 különleges növény, amikkel egzotikus paradicsommá varázsolhatod a kertedet

Szélesi Ferenc - Főkertész
10 különleges növény, melyeknek ott a helyük mindenkinek a kertjében!

Kopasz kivi (Actinidia arguta)

A kopasz kivi egy igazán életerős növény, és a 3 és 7 közötti USDA zónákban termeszthető. Ez a kopasz fajta is van olyan finom, mint szőrös rokona, de ízben enyhén az ananászhoz hasonlít. A legtöbb kivifajta kétlaki, ezért hím és nőivarú darabokra is szükségünk lesz.

Ültessük őket komposzttal megtámogatott, gazdag talajba és kapjanak rendszeres öntözést. Habár magabiztosan nőnek, akár 5 évig is eltarthat, mire termőképessé válnak. Ha beindulnak, rendkívül termékenyek tudnak lenni, ha a hím és nőivarú darabok közel vannak egymáshoz. Rendszeres, alapos metszést igényelnek.

Ribiszke (Ribes)

A ribiszkék az egres közeli rokonai, azonban nem rendelkeznek olyan hosszú ágakkal. Léteznek fekezte (R- nigrum) és vörös (R. satvium) változatai is. Mivel nem képesek saját beporzásukra, ezért javasolt legalább kettő vagy több különböző változatot telepíteni, ha jó termést szeretnénk. A vörös ribiszkének fehér kultúrváltozata is van, ami fehér, vagy rózsaszínes színű termést hoz –ezek kevésbé savas ízűek.

hirdetes
hirdetes

A ribiszkék hidegtűrő növények, amelyek a 3-as USDA zónától kezdve felfelé haladva minden területen növeszthetők. Érdemes őket hamar kiültetni, hogy megerősödhessenek, mielőtt az időjárás túl melegre váltana.

Fehér eper (Morus spp.)

Ez a gyümölcs nem igazán jöttek divatba, valószínűleg azért, mert nehéz fenntartani őket. Ez azonban nem tántoríthat el egyetlen elszánt kertészt sem, hogy egy újabb különlegességgel bővítse gyűjteményét. Az M. rubra és az M. nigra változatok vöröses-fekete termései lédúsak és enyhén fanyar ízük van, de ahogy érnek, egyre édesebbé válnak.

A szederhez hasonlóan használhatjuk fel őket. A fehér M. alba íze valamivel gyengébb, de ez a fajta jobban tűri a hideget, mint a két előzőleg említett változat. Az M. alba és M rubra 4-8, az M. nigra pediug 5-9 zónákban termeszthető. Javasolt metszett ágakból ültetni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-08-10

Minden, ami buxus – A buxus ültetése, gondozása, metszése, növényvédelme

A buxus gondozása, a buxus metszése, a buxus növényvédelme, mindent elmondunk nektek a buxusról. A buxus ültetésétől egészen a buxus téli védelméig mindent megtudhattok!

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, illetve ránk, emberekre? Mostani cikkünkben mindent elmondunk a hólyaghúzófélékről, és az ellenük való védekezési lehetőségekről!

2020-09-10

Itt az ideje a facsemeték ültetésének - Szakértői útmutató!

Facsemete ültetése, mikor jön el a facsemete ültetésének ideje, hogyan végezzük el a facsemete ültetését? Szakértőnk mindent elmond nektek a facsemete ültetéséről!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Mohácsi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mohács Szabadság u. 24. 7700 Magyarország Tovább

burgonyatermelés gépei

mindazoknak a gépeknek összefoglaló elnevezése, amelyek a gumók ültetésének, a termés... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia