
Kopasz kivi (Actinidia arguta)
A kopasz kivi egy igazán életerős növény, és a 3 és 7 közötti USDA zónákban termeszthető. Ez a kopasz fajta is van olyan finom, mint szőrös rokona, de ízben enyhén az ananászhoz hasonlít. A legtöbb kivifajta kétlaki, ezért hím és nőivarú darabokra is szükségünk lesz.
Ültessük őket komposzttal megtámogatott, gazdag talajba és kapjanak rendszeres öntözést. Habár magabiztosan nőnek, akár 5 évig is eltarthat, mire termőképessé válnak. Ha beindulnak, rendkívül termékenyek tudnak lenni, ha a hím és nőivarú darabok közel vannak egymáshoz. Rendszeres, alapos metszést igényelnek.
Ribiszke (Ribes)
A ribiszkék az egres közeli rokonai, azonban nem rendelkeznek olyan hosszú ágakkal. Léteznek fekezte (R- nigrum) és vörös (R. satvium) változatai is. Mivel nem képesek saját beporzásukra, ezért javasolt legalább kettő vagy több különböző változatot telepíteni, ha jó termést szeretnénk. A vörös ribiszkének fehér kultúrváltozata is van, ami fehér, vagy rózsaszínes színű termést hoz –ezek kevésbé savas ízűek.
A ribiszkék hidegtűrő növények, amelyek a 3-as USDA zónától kezdve felfelé haladva minden területen növeszthetők. Érdemes őket hamar kiültetni, hogy megerősödhessenek, mielőtt az időjárás túl melegre váltana.
Fehér eper (Morus spp.)
Ez a gyümölcs nem igazán jöttek divatba, valószínűleg azért, mert nehéz fenntartani őket. Ez azonban nem tántoríthat el egyetlen elszánt kertészt sem, hogy egy újabb különlegességgel bővítse gyűjteményét. Az M. rubra és az M. nigra változatok vöröses-fekete termései lédúsak és enyhén fanyar ízük van, de ahogy érnek, egyre édesebbé válnak.
A szederhez hasonlóan használhatjuk fel őket. A fehér M. alba íze valamivel gyengébb, de ez a fajta jobban tűri a hideget, mint a két előzőleg említett változat. Az M. alba és M rubra 4-8, az M. nigra pediug 5-9 zónákban termeszthető. Javasolt metszett ágakból ültetni.