Ezért haldoklik egyszerre az összes növényed

hirdetes

Segítség! Miért ugyanakkor és ugyanúgy kezd el haldokolni az összes növényem?

SFV
Egyszerre haldokló növények

További problémák a növény gyökereivel 


A mélység problémája


A túl mélyre, vagy éppen nem elég mélyre ültetés is gyökérproblémákat eredményezhet. A növény gyökereit óvni kell a károsodástól, ami azt jelenti, hogy a talaj alatt kell lenniük, de túlságosan alatta sem jó. Ha a gyökérlabdát túl mélyre ültetik, a gyökerek nem jutnak elegendő oxigénhez, ami miatt megfulladnak és elpusztulnak.

 
Könnyű ellenőrizni, hogy nincs-e probléma az ültetési mélységgel. Vegyünk egy kerti simítót, és óvatosan ássuk ki egy kisebb részt a fa vagy növény tövében! A gyökérgolyó tetejének közvetlenül a talaj teteje alatt kell lennie. Ha 2-3 hüvelyket (5-8 cm) kell a talaj alá ásnod, akkor a növény túl mélyen el van temetve. A felszívódó gyökerek a talaj felső lábában (31 cm) helyezkednek el, így a 10 cm-t meghaladó fokozatváltozások csökkentik a gyökerekhez jutó oxigén és tápanyagok mennyiségét is.

hirdetes


A talajtömörség problémája


 A talajtömörödés korlátozhatja az oxigén-, víz- és tápanyagfelvételt is. Ezt nehéz gépek, gyalogos forgalom vagy locsoló öntözés okozza. Ha a tömörítés nem erős, akkor mechanikus levegőztetővel korrigálható. 

hirdetes


A sérült gyökerek problémája


Végül egy másik probléma a növényi gyökerekkel az lehet, hogy sérültek. Ez többféle körülmény miatt fordulhat elő, de leggyakrabban nagy léptékű ásásból, például szeptikus rendszer vagy autóbeálló esetében. Ha a nagyobb gyökereket levágták, az hasonló ahhoz, mintha az egyik fő artériánkba vágnának. A fa vagy növény lényegében kivérzik, így nem képes elegendő vizet vagy tápanyagot felvenni a fenntartásához.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


sztenök fajok

A környezet valamely tényezőjének csk igen kis mértékű ingadozását képesek elviselni. A... Tovább

hallószerv

a levegőrezgések, a hanghullámok érzékelésére képes szerv. A ->gerincesekben az... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés