Ezért haldoklik egyszerre az összes növényed

hirdetes

Segítség! Miért ugyanakkor és ugyanúgy kezd el haldokolni az összes növényem?

SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Segítség, minden növényem elpusztul! Ha azonosulni tudsz ezzel a problémával, az ok valószínűleg a növény gyökereivel kapcsolatos problémákra vezethető vissza. A növényi gyökérproblémák a legegyszerűbbtől a szörnyűbb magyarázatokig terjednek, mint például a gyökérrothadásos betegségek. A probléma diagnosztizálása érdekében összegyűjtöttük a legnagyobb eséllyel felmerülő kérdéseket.

Egyszerre haldokló növények

A növények pusztulásához vezető leggyakoribb okok a növényi gyökérproblémákhoz kapcsolódnak. A gyökerek számos létfontosságú funkciót látnak el: a talajból vizet, oxigént és tápanyagokat vesznek fel. Ha a gyökerek megsérülnek vagy megbetegszenek, nem tudnak megfelelően működni, ami valóban megölheti a növényt.


Haldokló növények: a nedvesség problémája


A gyökérproblémák diagnosztizálását először kezdjük a legegyszerűbb magyarázattal, a vízzel! A konténerben termesztett növényeket talajmentes cserepes talajba ültetjük, ami megnehezíti a víz bejutását a gyökérlabdába vagy onnan. Ezenkívül a konténerben termesztett növények gyökerei megkötődhetnek, ami megnehezíti a víz felvételét.


 Az újonnan ültetett fáknak, cserjéknek és más növényeknek gyakran több vízre van szükségük az ültetéskor és egy ideig azt követően, amíg meg nem telepszenek. A gyökereket legalább az első néhány hónapban nedvesen kell tartani, amíg növekednek, majd mélyebbre ásva kereshetik a nedvességet. Tehát az egyik probléma a vízhiány lehet.

hirdetes


A vízmérővel mérhető a páratartalom a cserepes növények esteében bár hasznos lehet, de nem olyan hasznos a kertben. Használj simítót, lapátot vagy talajcsövet, hogy ellenőrizd a nedvességet gyökérgolyó formájában! Ha a talaj összeomlik, amikor golyót próbálunk belőle csinálni, akkor túl száraz. A nedves talaj labdát képez.


Haoldokló növények oka: a túlöntözés, mint gyökérprobléma


A túlságosan nedves talaj is problémát okozhat a növények gyökereinek. A túl nedves talaj sáros lesz, ha golyóvá préseljük, és a felesleges víz kifolyik. 
A túl nedves talaj gyökérrothadáshoz vezethet, amely betegségekben a kórokozó megtámadja a gyökérrendszert. A gyökérrothadás kezdeti jelei gyakran a satnya vagy elhervadt, klorózisos növények. A gyökérrothadások gombákat termelnek, amelyek a nedves körülményeket kedvelik, és hosszú ideig túlélnek a talajban. 

hirdetes


A gyökérrothadás leküzdése érdekében érdemes csökkentenünk a talaj nedvességtartalmát. Alapszabály, hogy hetente egy hüvelyk (2,5 cm) vizet kell biztosítani az időjárási viszonyoktól függően. 


Ha a talaj túl nedvesnek tűnik, távolítsunk el minden talajtakarót a növény körül! A gombaölő szerek segíthetnek a gyökérrothadás leküzdésében, de csak akkor, ha tudjuk, melyik kórokozó befolyásolja a növényt. 

További miértekért és megoldásokért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lucerna (Medicago)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Hatvan-egynéhány tagja közül nálunk mintegy... Tovább

álanya

petéző munkásméh (—>méhcsalád); az á. akkor petézik, ha a család hosszabb ideje... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés