Ezért haldoklik egyszerre az összes növényed

hirdetes

Segítség! Miért ugyanakkor és ugyanúgy kezd el haldokolni az összes növényem?

SFV

Segítség, minden növényem elpusztul! Ha azonosulni tudsz ezzel a problémával, az ok valószínűleg a növény gyökereivel kapcsolatos problémákra vezethető vissza. A növényi gyökérproblémák a legegyszerűbbtől a szörnyűbb magyarázatokig terjednek, mint például a gyökérrothadásos betegségek. A probléma diagnosztizálása érdekében összegyűjtöttük a legnagyobb eséllyel felmerülő kérdéseket.

Egyszerre haldokló növények

A növények pusztulásához vezető leggyakoribb okok a növényi gyökérproblémákhoz kapcsolódnak. A gyökerek számos létfontosságú funkciót látnak el: a talajból vizet, oxigént és tápanyagokat vesznek fel. Ha a gyökerek megsérülnek vagy megbetegszenek, nem tudnak megfelelően működni, ami valóban megölheti a növényt.


A nedvesség problémája


A gyökérproblémák diagnosztizálását először kezdjük a legegyszerűbb magyarázattal, a vízzel! A konténerben termesztett növényeket talajmentes cserepes talajba ültetjük, ami megnehezíti a víz bejutását a gyökérlabdába vagy onnan. Ezenkívül a konténerben termesztett növények gyökerei megkötődhetnek, ami megnehezíti a víz felvételét.


 Az újonnan ültetett fáknak, cserjéknek és más növényeknek gyakran több vízre van szükségük az ültetéskor és egy ideig azt követően, amíg meg nem telepszenek. A gyökereket legalább az első néhány hónapban nedvesen kell tartani, amíg növekednek, majd mélyebbre ásva kereshetik a nedvességet. Tehát az egyik probléma a vízhiány lehet.

hirdetes


A vízmérővel mérhető a páratartalom a cserepes növények esteében bár hasznos lehet, de nem olyan hasznos a kertben. Használj simítót, lapátot vagy talajcsövet, hogy ellenőrizd a nedvességet gyökérgolyó formájában! Ha a talaj összeomlik, amikor golyót próbálunk belőle csinálni, akkor túl száraz. A nedves talaj labdát képez.


A túlöntözés, mint gyökérprobléma


A túlságosan nedves talaj is problémát okozhat a növények gyökereinek. A túl nedves talaj sáros lesz, ha golyóvá préseljük, és a felesleges víz kifolyik. 
A túl nedves talaj gyökérrothadáshoz vezethet, amely betegségekben a kórokozó megtámadja a gyökérrendszert. A gyökérrothadás kezdeti jelei gyakran a satnya vagy elhervadt, klorózisos növények. A gyökérrothadások gombákat termelnek, amelyek a nedves körülményeket kedvelik, és hosszú ideig túlélnek a talajban. 

hirdetes


A gyökérrothadás leküzdése érdekében érdemes csökkentenünk a talaj nedvességtartalmát. Alapszabály, hogy hetente egy hüvelyk (2,5 cm) vizet kell biztosítani az időjárási viszonyoktól függően. 


Ha a talaj túl nedvesnek tűnik, távolítsunk el minden talajtakarót a növény körül! A gombaölő szerek segíthetnek a gyökérrothadás leküzdésében, de csak akkor, ha tudjuk, melyik kórokozó befolyásolja a növényt. 

További miértekért és megoldásokért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


járvaszecskázó

takarmánybetakarító gép, amely három munkát végez; kaszál, szecskáz, ill. aprít és a... Tovább

méhekre veszélyes növényvédő szerek

a növényvédő szerek méhekre kifejezetten veszélyesek, mérsékelten veszélyesek v. nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés