Az ecetfa gondozása, az ecetfa nevelése, az ecetfa metszése

Az egész évben mutatós dísz - Az ecetfa gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az ecetfa gondozása, nevelése

Az ecetfa felhasználása

Terméséből régebben készítettek limonádészerű italt az indián törzsek, de nem az általunk ismert ecetfából, hanem a vele rokonfajban álló cserző szumákból (Rhus coriaria) – ez a faj nem él meg nálunk. Nem ajánljuk senkinek a kísérletezést, főleg azért nem, mert allergiás reakciót válthat ki a növény termése, levele! 

Fájának nincs gazdasági jelentősége, viszont tanninforrásként, bőr cserzésére szokták alkalmazni. A magas tannintartalom viszont a gyökér kérgében és a levélkékben van – ősszel, levélhullás előtt akár 27-30 százaléka is lehet tannin a levelek szárazanyagtartalmának. Európában és Magyarországon is díszfaként ültetik a kertekben, nem véletlenül, ugyanis nagyon mutatós, és nevelése nem igényel óriási szakértelmet. Na, de nézzük is, mit kell tennünk, ha ecetfát szeretnénk látni a kertünkben! 

Az ecetfa gondozása

Az ecetfában az a legjobb, hogy nagyon ellenálló növény, még a városi körülményeket is briliánsan tűri, jól érzi magát gyenge minőségű, szennyezett levegőben, és szárazságban is. Egy dolog fontos számára nagyon, ez pedig nem más, mint a fény, ezért mindenképpen világos, napfényes helyet keressünk számára. Lehet ültetni félárnyékba is, de akkor számoljunk azzal, hogy ősszel nem lesznek olyan szép narancssárgák, pirosak a levelei. 

Talajigénye nem túl magas, az egyetlen, amire oda kell figyelni, hogy jó vízáteresztő képességű legyen az ültetőközeg – ha a talajunk agyagos, vagy túlságosan kötött, akkor ültetés előtt érdemes lazítani a közeget egy kis homokkal vagy trágyával. Öntözésre fiatalkorban kell ügyelni, ekkor célszerű rendszeresen locsolni, később már csak a kifejezetten meleg, aszályos hetekben kell öntöznünk. 

Az ecetfa metszése

Nem kell kétségbeesni a metszést illetően sem, mivel csak a fa jellegzetes koronaformájának megtartását kell segítenünk az ollóval. Vágjuk tehát vissza a hosszú, egyenes vízhajtásokat, ha pedig újra hajtanak, ismételjük meg! Ez a feladat nagyjából két perc, de hasznos, mivel így folyamatosan dekoratív, és figyelemfelkető lesz az ecetfánk. 

Forrás: Fotó: Schutterstock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

A halál

a szervezet életének végleges megszűnése. Egyetlen élőlény sem kerülheti el, akkor is... Tovább

fejés

a ->tejnyerés technológiai láncolata. A —>tejleadást idegingeri hatásra termelődő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem