notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megmernéd kóstolni a világ legbüdösebb gyümölcsét?

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A világ legbüdösebb gyümölcse, amit még az éttermekből is kitiltottak

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ismerd meg a világ legbüdösebb gyümölcsét, a duriánt

A világ legbüdösebb gyümölcs – Mitől ilyen büdös a durián? 

Sokáig nem tudták meghatározni, miért ilyen büdös a durián, 2012-ben egy német kutatócsoport ötven illatanyagra szűkítette a kört, közülük négy a tudomány számára egészen addig ismeretlen volt. 2017-ben genetikusok próbálkoztak megfejteni a durián genomját, ami sikerült és. Ezután egy nemzetközi kutatócsoport leszűkítette a vegyületek számát húszra, majd tízre.

Ekkor érkezett a tesztelőcsoport, akiknek tagjai a mixből egy-egy elemet kihagyva újra és újra szagolták a világ legbüdösebb gyümölcsének szintetikus illatanyagait. Végül sikerült a bűz forrását megtalálni, ami két anyag keveréke: az Etil-(2,S)-2-metilbutanoáté és az 1-(etilszulfanil)-etán-1-tiolé. Érdekesség, hogy önmagában egyik sem volt kimondottan büdös, sőt, akadtak köztük kellemes illatúak – együtt viszont elképesztően büdös egyveleget alkottak. 

hirdetes

A világ legbüdösebb gyümölcs – Milyen szaga van a duriánnak? 

Nehéz szavakba önteni a durián szagát, hasonlították záptojáshoz, rothadó zöldséghez, hagymához, nyilvános wc-hez, sőt, még elhullott párnapos tetemhez is. 2018-ban egy melbourne-i egyetem épületéhez hívták ki a tűzoltókat, és a rendőröket, mert gyanús szagot érezte. Miután átvizsgáltak mindent, kiderült, hogy egy szekrényben felejtett, erjedésnek indult durián volt a brutális szag forrása. A duriánt már letiltották a legtöbb tömegközlekedési eszközről, viszont vannak kifejezett rajongói is, akik mandulás-vaníliás aromáról számolnak be. 

hirdetes

A világ legbüdösebb gyümölcs – A durián egészséges! 

A durián nagyon egészséges, sok-sok C-vitamint, béta karotint, kalciumot és omega-3 zsírsavat tartalmaz. A magjai is ehetőek, viszont érdemes tudni, hogy nyersen ciklipropánt tartalmaznak, tehát mérgezők! Csak megfelelő hőkezelés után válnak fogyaszthatóvá. Maga gyümölcshús frissen is fogyasztható, de készítenek belőle fagylaltot, édességet, mártást, valamint konzervet is. Most pedig jöjjön a beígért videó, nézzük, milyen reakciójuk van azoknak az embereknek, akik életükben először találkoznak a duriánnal! 

PublicDomainPictures képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

bonctan (anatómia)

az állati és a növényi szervezet felépítésével, morfológiai sajátságaival foglalkozó... Tovább

évelő növények

azok a növények, amelyeknek élettartama nem egy, ill. két vegetációs periódus alatt... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs