Megmernéd kóstolni a világ legbüdösebb gyümölcsét? Íme, a durián

A világ legbüdösebb gyümölcse, amit még az éttermekből is kitiltottak

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Létezik egy gyümölcs, ami olyannyira büdös, hogy kitiltották az éttermekből, de nem lehet felszállni vele a tömegközlekedési eszközökre sem. Ez a gyümölcs nem más, mint a durián, mostani cikkemben mindent elmondok róla nektek! 

Ismerd meg a világ legbüdösebb gyümölcsét, a duriánt

A világ legbüdösebb gyümölcs – A durián előfordulása

Eredeti előfordulási területe Indonézia szigetvilága volt, manapság viszont már megtalálható több szigeten is, mivel betelepítették Ausztrália északi és északkeleti részére, valamint Ázsia déli és délkeleti részeire is. A durián megél Indiában, Thaiföldön, a Maláj-félszigeten, de termesztik már Afrika keleti részén, Dél-, és Közép-Amerikában egyaránt. 

A világ legbüdösebb gyümölcs – A durián ismertető jegyei

A durián szabad természetében (sűrű alföldi erdőkben) akár 45 méter magasra is megnőhet, a termesztett változatai viszont csak a 10-15 méteres magasságot érhetik el. A durián kérge sötétvöröses barna, levele elliptikus vagy lándzsás, 10-15 centiméter hosszú, 3-5 centiméter széles, papírszerű tapintású, felső része sima, az alsón viszont számos pikkelyke érezhető.

A durián virágai virágzatokba tömörülnek, ezeknek nyele 5-7 centiméteres. A durián virágszirmai 4-5 centiméter hosszúságúak, és 2-3 centiméter szélesek. Termésének átmérője különböző, 15-25 centiméter között változhat. A durián gyümölcsének színe is változatos, a zöldtől a sárgásbarnáig megtalálhatók, ezeket a terméseket pedig számos különböző alakú és méretű tüske borítja. A durián magjai gesztenyebarnák, a termés vastag, de puha, fehér vagy sárga színű hús takarja be. 

A világ legbüdösebb gyümölcs – A durián nevezetessége

A durián egyértelműen arról lett nevezetes, hogy gyümölcse a legtöbb ember számára visszataszító bűzt áraszt, viszont néhányan kellemes illatnak érzik. A nemzetségéből csak a durián található meg a nemzetközi piacon, de több termesztett változatát is kialakították. Leginkább a termesztett gyümölcsök a keresettebbek és több pénzt is érnek.

Érdekesség, hogy már a fáról csüngő gyümölcsök esetében érezhető a durián aromája. A kénes szag célja egyébként az, hogy magához vonzza az állatokat, amik természetes úton szétszórják a magvait. A duriánnak vannak további érdekességei is, a következő oldalon többek között megnézhetitek azt is, hogyan reagálnak emberek, akik először találkoznak a gyümölccsel, érdemes lapozni egyet! 

truthseeker08 képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Százhalombattai Állatvédõ Kör

Állatvédõ szervezet Százhalombatta állatvédõ feladatának ellátása. Elnöke Szentes Erika.... Tovább

élelmi lánc (tápláléklánc)

a tápanyag-energia átáramlása zöld növényekből kiindulva — többszörös... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs