Támogatás, szennyvíztisztító, a Duna tisztítása

"Zöld" programok világbanki hitelekből

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Három különböző szerződést írtak alá a Pénzügyminisztériumban annak érdekében, hogy megkezdődjék az észak-budapesti szennyvíztisztító korszerűsítése, illetve a Duna alsó szakaszán Gemenc térségében a vizes élőhelyek rehabilitációja.
Támogatás, szennyvíztisztító, a Duna tisztítása
A megállapodásokat Persányi Miklós, a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője, Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Demszky Gábor főpolgármester és a Világbank részéről Daniela Gressani, a Világbank régióigazgatója írta alá.  
A budapesti szennyvíz tisztítását, illetve a Duna vízminőségének javítását szolgáló beruházások tervezett összértéke 28,6 millió dollárt, vagyis mintegy 5,8 milliárd forintot tesz ki, amelyhez a Globális Környezetvédelmi Alap a Világbank közvetítésével 12,5 millió dollárnyi vissza nem térítendő támogatást nyújt.  
A támogatáshoz 9 millió dollárnak megfelelő hazai önrészt kell biztosítani, és további 7,12 millió dollárnak megfelelő világbanki hitel kapcsolódik társfinanszírozásként a projekthez.  
Tisztább lesz a Duna  
Katona Tamás elmondta: a megállapodások nagy jelentőségűek, hozzájárulnak a hazai szennyvízproblémák megoldásához, a szerződések révén Budapest alatt jóval tisztább lesz a Duna vize, mint a főváros feletti szakaszon. Kiemelte: a Duna szennyezettségének csökkentése nemcsak az ország, hanem egész Európa kiemelt feladata, ezt mutatja az is, hogy az ENSZ környezetvédelemmel foglalkozó szakosított intézményei által létrehozott globális környezetvédelmi alap támogatásával valósul meg a projekt.  
Persányi Miklós, a környezetvédelmi tárca vezetője arról szólt, hogy 2010-ig minden magyar településen megoldják a szennyvízelvezetés problémáját, a következő négy év után elmondható lesz, hogy a Balaton mellett a Duna vízminősége is olyan jó, hogy hozzájárul a Fekete-tenger megtisztulásához. E beruházások mellett már folyik a fővárosban a központi szennyvíztisztító beruházása, de ide tartozik a dél-budai szennyvíztisztító programja is.  
Napi 200 ezer köbméter szennyvíz tisztul meg  
Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere azt emelte ki, hogy a két másik beruházás: a központi szennyvíztisztító, amelynek összesített értéke nettó 120 milliárd forint, valamint a dél-budai szennyvíztisztító mintegy 60 milliárdos programja a Budapest környéki települések vízminőség-javítását is szolgálja. Rámutatott: a beruházásnak köszönhetően a Duna vizének két jelentős szennyezőanyaga, a nitrogén és a foszfor mennyisége a töredékére fog csökkenni. Az észak-budapesti szennyvíztisztító korszerűsítése révén napi 200 ezer köbméter szennyvizet fog ártalmatlanítani a telep.  
A mostani szerződések révén az észak-budapesti szennyvíztisztító fejlesztésének teljes 4,6 milliárd forintos költsége úgy áll össze, hogy ebből 1,5 milliárd forint egy kedvezményes hosszú távú világbanki hitel, Budapestnek a Globális Környezetvédelmi Alap 1,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad, a magyar főváros pedig további 1,7 milliárd forint önrészt vállal.  
A tájékoztatón elhangzott: mintegy egymilliárd forint pedig a Duna-Dráva Nemzeti Park területén található Gemenc és Béda-Karapancsa térség mintegy tízezer hektárnyi területének rehabilitációját, az ottani vizes élőhelyek javítását szolgálja.  
A projektek lezárásának határideje 2011. június 30., a Világbank részére az elszámolást 2011. december 31-ig kell megtenni.  

Forrás: www.magyarorszag.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bundák osztályozása

a juhok nyírását követő művelet, amikor a színgyapjút elkülönítik a ->buné csekélyebb... Tovább

kanáriköles (fénymag, fénycirok, Phalaris canarien-sis L.)

a pázsitfüvek családjának tagja. Indiából került hozzánk. A talaj iránt igényes; a... Tovább

Tovább a lexikonra