A mezőgazdaság új permetezési fajtája, a drónos permetezés

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Horváth Csaba, hivatalos drónpilóta
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A mezőgazdaságban egyre növekszik az érdeklődés a modern technológiák iránt, amelyek hatékonyabbá és környezetbarátabbá teszik a termelést - az egyik kiemelkedő innováció a drónos permetezés bevezetése. Ez a fejlett technológiai megoldás nem csupán egy új módszer a növényvédelemben, hanem egy teljesen új jövőt ígér a mezőgazdaság számára. A drónok alkalmazása a permetezés területén hozzájárul a hatékonyság növeléséhez és a környezeti fenntarthatóság elősegítéséhez. Ebben a cikkben részletezni fogjuk a drónos permetezés hét nagyszerű előnyét, amelyek összességében átalakítják a mezőgazdasági termelés módszereit és eredményeit.

drónos permetezés

1. A drónos permetezés talajállapottól független alkalmazható

A drónok lehetővé teszik a permetezést olyan területeken is, ahol más gépek nehezen vagy egyáltalán nem tudnak közlekedni, például meredek vagy nehezen megközelíthető területeken. Számos ilyen hely van a mezőgazdaságban, gondoljunk csak a híres borvidékeinkre. Esőzések után amikor a saras talaj gépekkel járhatatlan, de a permetezni kell - és lássuk be általában sürgősen -, megoldást tudnak nyújtani ezek a gépek.

Permetezés drónnaé

2. Bármilyen növénymagasság esetén tökéletes a drónos permetezés

Mivel a drónok könnyen beállíthatók és szabályozhatók, így alkalmazhatók kisebb vagy magasabb növényzet esetén is. Munkaközben is változtathatjuk a repülésimagasságot, ezért is alkalmas akár egy kisebb petrezselyem ültetvénytől egészen a diófákig bármilyen kultúrában.

3. Csökkenő növényvédőszer felhasználás a drónos permetezés segítségével

A drónok precízen, célzottan permeteznek, ezáltal kevesebb vegyszer szükséges a kezeléshez, ami környezetbarátabb és költséghatékonyabb megoldást jelent. Amennyiben ismerjük a területet, és tudjuk, hogy hol vannak a problémás részek oda a drón kamerájának köszönhetően könnyedén berepülhetünk és célzottan ott végezhetjük el a munkát.

4. Nincs taposási kár, hála a drónos permetezésnek

Mivel a drónok repülnek és nem szükséges a talajhoz közvetlen érintkezés, így nem okoznak taposási károkat a növényekben vagy a termőföldön. Egy hektár területen a taposási kár mértéke – amit szántóföldi permetező okozhat –  4-8 % között mozog. Ez egy 400.000 forintos táblánál 16-32 ezer forint.

Permetezés drón segítségével

5. A drónos permetezés jobban biztosítja a vegyszereloszlást

A drónok precízen adagolják és terjesztik a permetezőszereket, így biztosítva a jobb és egyenletes eloszlást a növények között. Ez nagyrészt a gyorsan forgó rotoroknak köszönhető, amik oldal és lefele irányba is terítik a permetszert. Utóbbi miatt az elsodródás veszélye is csökken.

6. Szabálytalan táblák és kedvezőtlen viszonyok esetén is alkalmazható a drónos permetezés

A drónok nagyobb manőverezhetősége lehetővé teszi számukra, hogy nehezebben hozzáférhető vagy kisebb, szabálytalan formájú területeken is hatékonyan dolgozzanak. Professzionális kamerákkal vannak felszerelve, amelyek végett a pilóták a távirányítón tökéletesen látják mi van a drón előtt és után.

7. Saját egészségünk érdekében is javasolt a drónos permetezés

A drónos permetezés révén az emberek minimális érintkezésben vannak a vegyszerekkel, így csökkentve a veszélyeket az emberi egészségre nézve. Ez talán a legfontosabb tulajdonsága. akár több száz méterre a kezelőtől is tudja végezni a munkáját. Nem kell félnünk, hogy a szél az irányunkba fújná a permetszereket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-02-29

Figyelmezteti a Nébih a gazdákat: pocok invázió közeleg!

Pocok invázió közeleg, közölte a Nébih és figyelmezteti a gazdákat, hogy mindenképp hamar vegyék észre az intő jeleket és mentség meg a termésüket!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-03-25

Közösségi összefogással újul meg a Budai Arborétum

Az egykori Kertészeti Egyetem gyűjteményes kertjében megkezdődött a felújítási program, a MATE budai kampuszának otthont adó arborétum megtisztítása céljából.

2024-03-05

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

Sajnos kárt tehet a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban a fagy, de vannak praktikák, amikkel könnyedén védekezhetsz ellene. Mutatjuk a kertész tippjeit!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tyúk (házityúk, Gallus gallus domesticus)

a —>tyúkalakuak rend jének fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj. A... Tovább

fehér hulladékgyapjú

a színgyapjúnál kevésbé értékes, az állat fejéről, farkáról nyírt és az... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság