A katasztrofális búzatermés eredménye: drágul a lisztés a kenyér is

Drágul a liszt és a kenyér is

Petra
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az idei termés enyhén szólva nem volt valami fényes: csak kis részét lehet étkezési célokra felhasználni, több mint a fele pedig csak takarmánynak jó, pedig ez az arány álatlában pont fordítva van.

Kenyér

Úgy néz ki, máris megvan az idei gyenge búzatermés eredménye: szinte biztosra vehető, hogy szeptembertől drágább lesz a liszt. A malmok arra hivatkoztak az áremelésekkel kapcsolatban, hogy mivel gyenge lett az idei búza minősége, ezért a liszt ára tonnánként 43 ezer forintról 52 ezerre emelkedett.  A malmok sorban jelentik be áremelési terveiket sütőipari és kereskedelmi partnereiknek. Viszont a liszt árának növekedésének egyenes következménye lesz az, hogy drágul a kenyér. Bár a pékek legalább az augusztus 20-i ünnepséget megvárják a drágítással, hogy ne rontsák el azt a szép napot.

Kenyér

A szakértők viszont úgy gondolják, hogy a kenyér árának növekedése a pékek részéről teljesen logikátlan döntés és a piaci helyzet egyáltalán nem indokolja azt, hogy a kenyér ára 25-30 százalékot emelkedjen. Lakatos Zoltán, a gabonafeldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség elnöke közölte, hogy vállalkozásonként eltérő, de legalább 10-15 százalékos lisztdrágulást jelent be a sütőipar partnereinek. Ennek az áremelésnek a gyenge búzatermés az oka, amit pedig a megzavarodott időjárásnak köszönhetünk: telünk gyakorlatilag nem volt, betakarításkor pedig nagyon sok eső esett.

Kenyér

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára be is jelentette, hogy az, amitől féltünk, megtörtént: a búzatermésnek csak 35 százaléka lett étkezési minőségű, a többi takarmánynak való, ami enyhén szólva tragikus végeredmény. Átlagosan pont fordítva szokott lenni, így ez most elég nagy veszteség. De legalább mennyiség szempontjából nincsenek gondok, az még a tavalyi átlagot is eléri: idén 5,1 millió tonna búza termett.

Kenyér

Lakatos Zoltán szerint ezt az átlagon aluli búzatermést a piac is megszenvedi. Az idei betakarítási szezon 42-43 ezer forintos árakról indult tonnánként, viszont a takarmány és az étkezési búza jelentősen elváltak egymástól. A takarmánybúzánál 36-38 ezer forintos árszint alakult ki, viszont az étkezési búza ára 50-52 ezer forintra emelkedett. A malomipar is 48 ezer forintos búzaárakkal kereskedik, így a lisztáremelés sajnos indokolt. De legalább az augusztus 20-i ünnepek békében telnek majd.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csikós

lótenyésztő gazdaságban a csikók gondozását és őrzését végző dolgozó. Régen a csikós... Tovább

víztorony

Vasbetonból v. acélszerkezetből 10-40 m magasságban elhelyezett víztartály, amely a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés