Egész évre nem, húsvétra azonban a tavalyinál erősebb lesz a drágulás az élelmiszer-kereskedelemben

hirdetes

Drága lesz a Húsvét

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

 Drága lehet a húsvéti bevásárlás, ha tovább gyengül a forint, a kemény télutó ugyanis több primőr árunál késlelteti az érést, ígya magyar árualapot importtal kell pótolni. A jelenlegi euró−forint árfolyam 5−8 százalékkal rosszabb, mint tavaly ilyenkor, ez pedig beépülhet a fogyasztói árakba − kérdés, miként alakul a regionális árualap. Néhány esetben, például a húsnál vagy a csokoládénál 5−10 százalékos növekedés sem kizárt.

Húsvéti édességek

Egész évre nem, húsvétra azonban a tavalyinál erősebb lesz a drágulás 

 

Egész évre nem, húsvétra azonban a tavalyinál erősebb lesz a drágulás az élelmiszer-kereskedelemben, mivel a szezon kezdetén még kicsi lesz a magyar árualap, importtal kell fedezni a keresletet - írja a Napi Gazdaság.

Drága lehet a húsvéti bevásárlás, ha tovább gyengül a forint, a kemény télutó ugyanis több primőr árunál késlelteti az érést, így a magyar árualapot importtal kell pótolni. A jelenlegi euró−forint árfolyam 5−8 százalékkal rosszabb, mint tavaly ilyenkor, ez pedig beépülhet a fogyasztói árakba − kérdés, miként alakul a regionális árualap. Néhány esetben, például a húsnál vagy a csokoládénál 5−10 százalékos növekedés sem kizárt.
hirdetes
A jelenlegi helyzet alapján az alapvető húsvéti élelmiszereknél jellemzően tarthatóak a tavalyi árak − mondta a Napi Gazdaságnak [1] Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. Jelentősebb drágulásra a tojásnál számít a lánc. A termelők jelzései alapján a zöldségeknél a hideg idő miatt nem lesz elegendő a hazai árualap, az ellátás biztosítása érdekében bizonyos mértékű behozatalra lesz szükség a legkeresettebb termékekből.
 

Jelenleg nehéz messzemenő jóslatokba bocsátkozni

 
Az egész éves élelmiszer-drágulás kapcsán Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, nem várható, hogy az meghaladná a 7 százalékos tavalyi mértéket, Vámos szerint azonban jelenleg nehéz messzemenő jóslatokba bocsátkozni, mivel az élelmiszer-inflációt a mezőgazdasági alapanyagok árváltozása generálja, a várható termésátlagokra pedig még becslések sem nagyon születtek.
hirdetes
A tavalyi bázis azonban magas, a 2011-es élelmiszer-infláció 200 milliárd forintjába került a fogyasztóknak (ez is erősen rontotta a tavalyi forgalmi volumenindexet). A kemény tél miatt a palánták később fordulnak termőre, emellett a márciusi fagyok is késleltethetik a primőr beindulását, a magyar belpiaci árak azonban sokkal inkább a nemzetközi áraktól függnek − amelyek nem alakulnak jobban, mint tavaly ilyenkor. Az élelmiszer-inflációt utóbbi tarthatja kordában, azonban meghatározó lehet a regionális árualap alakulása is.

Forrás: http://eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Logran 20 WG

Minden kalászosban, jó szelektivitással, a magról kelő kétszikű gyomok és széltippan... Tovább

csikós

lótenyésztő gazdaságban a csikók gondozását és őrzését végző dolgozó. Régen a csikós... Tovább

Tovább a lexikonra
oktatás