Domboságyba korábban vethetünk

Domboságyba korábban vethetünk

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ahol sok embernek kell megélnie kis területen, mint például Kínában, már régen kitalálták, hogyan növeljék a művelhető területet és miként hasznosítsák a növényi hulladékot. Ilyen hasznos találmány például a domboságy, amelynek építéséhez máris előkészíthetjük a szükséges anyagokat.
Domboságyba korábban vethetünk, művelhető terület, növényi hulladék, ág, venyige, komposzt, kerti föld, gyepes terület, gyeptégla, lomb, öntözővíz, tavasz, szabadföld, káposztaféle, gyökérzöldség, vör

Gyűjtsük össze a levágott ágakat, venyigéket, mert ezek képezik a domboságy alsó rétegét. A kerti- és konyhai hulladékból érleljünk komposztot. Jó minőségű kerti földből - olyan helyről, ahol nem volt vegyszerezés - és tőzegből keverjük össze a borítóréteget.

Helyét legjobb olyan gyepes területen kijelölni - észak-déli irányú hossztengellyel -, ahol nem használtak vegyszereket. A domboságy általában 1,4-2,2 méter széles, míg hosszát a rendelkezésre álló terület és anyag szabja meg. A kijelölt alapterületről kiemeljük a kockára vágott gyeptéglákat, és az egyik oldalán egymásra rakjuk felhasználásig. Az árkot körülbelül harminc centiméter mélyre ássuk, és a földet szintén oldalra rakjuk. Az árok közepére ötven-hatvan centiméter szélességben rakjuk az ágakat, a venyigéket, és erre helyezzük a gyeptéglákat, füves részükkel lefelé, majd alaposan megtapossuk. Ezután harminc centiméter vastagságban ráterítjük a nedves, korhadó lombot, komposzttal és földdel keverve. A kirostált gilisztakomposztot öt centiméteres rétegben helyezzük a ledöngölt lombrétegre, majd erre húsz centiméter vastag termőtalajt terítünk, jó kerti földből. A gerincre érdemes lyuggatott csövet fektetni, melyen keresztül folyamatosan adagolhatjuk az öntözővizet. Hasznos az ősszel elkészített domboságyat mustárral, spenóttal bevetni, hogy az esőzések ne tegyenek kárt benne. Takarhatjuk lombbal is, ágakkal vagy hálóval, hogy a szél el ne hordja.

A domboságyak öt-hat évig hasznosíthatók, utána bogyós gyümölcsöt hozó bokrokat ültethetünk a helyükre. A termés betakarítása után lehetőleg minden ősszel vessünk zöldtrágyának pillangósvirágú növényt, hogy a felső rétegbe természetes módon juttassunk tápanyagot (bükkönyös rozs vagy búza és borsó ajánlható).

Az ágyakba tavasszal korábban vethetünk, mint a szabad földbe, mert a körülötte kialakított "tipegő" nedves talajon is lehetővé teszi a munkát, másrészt a korhadó anyag alulról melegíti a talajt, és ha ezt még fátyolfóliával is takarjuk, korábban szüretelhetjük hidegtűrő növényeinket.

Kiültetéskor vegyük figyelembe a növények társíthatóságát is. A retek például jól elvan a káposztafélékkel, a gyökérzöldségekkel, valamint a vöröshagymával. Nem szereti viszont az uborka és a brokkoli közelségét. A tenyészterület-igényre is ügyeljünk, mert a domboságyon is szükségük van a növényeknek fényre. Védőnövényként, szegélybe vagy köztesként és dísznek is ültessünk bársonyvirágot és körömvirágot. A betakarított koraiak - saláta, retek, zöldhagyma - helyére palántákat ültethetünk.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vérzés (hemorrágia, haemorragia)

Az állat életében a vérpályából való vérkilépés. A kiömlő vér folyhat a külvilágra... Tovább

kaloda

nagyobb állatok rögzítésére szolgáló, fa- v. vasrudakból készített, az állatot... Tovább

Tovább a lexikonra