Dobd fel a kertet!

Dobd fel a kertet!

Puskás Rékka

Szeretsz gyönyörködni a kertben? Szívesen feldobnád valahogy? Mutatok egy hihetetlenül egyszerű módszert arra, hogyan tedd a kerted még hangulatosabbá, hogyan csempéssz bele egy kis színt, vidámságot. Ugyan ezt a fajta dekorációt eredetileg gyerekeknek szokták ajánlani, ha igényesen, szépen kivitelezed, garantáltan örömöd leled felnőttként is a látványban!


Egyszerű megoldás, de feldobja a kertet!

Festett kövek a kertben

Első ránézésre talán gyerekesnek tűnik, és csak legyintesz, hogy „Ugyan már! Ez nem dekoráció!” Azonban, ha végig gondolod, kevesebb dolog tud odapasszolni a kertedbe, mint néhány igényesen megfestett kő. Persze ez akkor működik, ha valóban időt szánsz rá, megkeresed a tökéletes köveket és kavicsokat, majd figyelmet fordítasz arra, hogy hogyan fested ki őket. Ha jól választod ki a színeket, esetleg valamilyen tematikára fűzöd föl az egész dekorációt, garantáltan örömöd leled bennük minden alkalommal, mikor megpillantod őket!

Milyen köveket válassz?

Ehhez a művelethez azonban nem minegy, hogy milyen köveket választasz. Ha csak találomra az első kezedbe akadó szikladarabot felkapod, lefújód valamilyen festékszóróval, akkor valóban igénytelen lesz a végeredmény. Azonban, ha időt szakítasz rá, hogy a megfelelő köveket összeszedd, majd aprólékosan megfesd, akkor valódi varázslatot csempészhetsz a kertbe! Kisebb-nagyobb kövek és kavicsok egyaránt jók, a méretet az ízlésednek, illetve a későbbi elhelyezésnek megfelelően válaszd ki. Érdemes világosabb színű darabokat választanod, és ami még fontosabb, hogy amennyire csak lehetséges, legyen sima a felületük! Ugyanis a rücskös felszínre roppant nehéz dolgozni, és közel sem lesz olyan mutatós a végeredmény sem.

Mivel érdemes őket megfesteni?

Mivel ezeket a köveket a kertbe, kerti dekoráció gyanánt szándékozod használni, olyan festéket válassz, ami bírja az időjárás viszontagságait. A legegyszerűbb, ha akrilfestékkel állsz neki, amely sok szempontból a temperához hasonlít, könnyű kezelni, viszonylag gyorsan szárad is, és ami a legfontosabb: bírja a kint viszontagságokat! Festheted a kavicsokat egyszínűre, mintásra, de akár komplett képeket, növényeket, embereket is pingálhatsz rájuk – csak a képzeleted szab határt!

Hogyan helyezd őket el?

Az elhelyezés elsősorban attól függ, hogy mekkora kőről van szó. A nagyobb darabokat bokrok, fát tövében, virágágyásban, sziklakertben, vagy kerti ösvény, járda mentén is elhelyezheted. A kisebb kavicsok jól mutatnak a virágládákban, de akár ezeket is elszórhatod a kert különböző pontjain, hogy drágakövekként tündököljenek. Sőt, méretüktől függően használhatod nehezékként, ajtótámaszként, vagy a terasz, erkély dekorációjához. Berakhatod őket kis fák dézsáiba, vagy akár az ablakpárkányra is elhelyezheted. Csak rajtad múlik!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-02-12

Ismerd meg a bangitákat

Te is ismerd meg a sokszínű bangiták családját: fajtól függően illatos virágokkal, pompás bogyókkal, és figyelemre méltó lombozattal ajándékozhatnak meg.

2021-02-12

Ismerd meg a jázmint

Illatos és szűzies szépségével a jázmin az ezeregy éjszaka elvarázsolt világát idézi. Cikkünkből megtudhatod a legfontosabbakat ültetéséhez és gondozásához.

2021-02-11

Kert a madarakért

Kialakíthatod kertedet úgy is, hogy az a madarak számára is kedvező legyen! Ehhez elég csak néhány bokor, cserje ültetése, de cikkünkből minden kiderül.

2021-02-10

Hogyan gyomtalaníts természetes módon?

Egyre elterjedtebb a kertészek között a vegyszerek nélküligyomtalanítás. Egyáltalán nem fárasztóbb, mint az átlagos gyomtalanítás, és a környezetnek is kedvez.

2021-02-25

5 növény, melyet termeszthetsz levesekhez

Nincs is finomabb és megnyugtatóbb étel, mint egy nagyszerű leves, melyet kerti zöldségeidből készítesz. Az ilyen különösebb erőfeszítést nem igényel.

2021-02-04

Hogyan gondozz fügefát?

Szeretnél egy saját fügefát nevelni? Házi gyümölcsöt enni reggel? Megmutatom, hogyan gondozd, és akkor hosszú évekig élvezheted a saját termesztésű fügédet!

2021-02-04

5 növény, amelyből teát is főzhetsz otthon

Szereted a teákat? Szeretnéd igazán friss levelekből főzni? Mutatok öt kerti növényt, amiből finom és jó hatású teát is főzhetsz magadnak! Te melyiket szereted?

2021-02-04

Vidám kertet szeretnél? Ezeket a virágokat válaszd!

Téged is elvarázsolnak a színpompás virágok? Megmutatom, milyeneket ültess a kertedbe, hogy mindig vidám hangulat uralkodjon! Neked melyik a kedvenced?

További cikkek ebben a témában


15/2006. (II. 22.) FVM rendelet

a földmûvelésügyi ágazathoz tartozó szakképesítésekre szervezhetõ mesterképzés szakmai... Tovább

lófogú kukorica (Zea mays L. dentiformis)

hosszúkás, köldöktájt elvékonyodó, a korona tetején a lófog kupájához hasonlóan... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert