Manapság már más szobanövényt divat tartani, mint régen

Retro szobanövények: mindenki kedvencei voltak!

Kucsma Vivien, AN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A rendszerváltozás előtt bizony sokkal másabb volt a szobanövény trend, mint manapság. Aztán teltek múltak az évek és szinte észrevétlenül cserélődtek ki a lakások dísznövényei. Kinőtték a szobát, vagy egyszerűen elpusztultak és találtunk valami mást a helyükbe.

régi szobanövények

Divatjamúlt idők divatjamúlt szobanövényei – az igazi retro!

Régen a lakások szobáit el sem képzelhettük olyan szobanövények nélkül, mint az óriási levelű filodendron, vagy a könnyező pálma, aminek a léggyökereivel sokszor meggyűlt a bajunk. Aztán egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy már szinte a szobába sem tudunk bemenni tőle, vagy nem tudjuk már semmihez sem kikötni, hogy ne dőljön fel cserepestül. Valószínűleg sokaknak nem volt könnyű megválni a hosszú éveken át nevelgetett növényektől. Azért biztos akadnak még ma is olyan házak, ahol folyik a küzdelem a filodendronnal a szobába való bejutásért.
 
A szomorú elválást követően az első utunkba eső virágüzletbe biztos benéztünk, hátha találunk újabb fikuszt, vagy könnyező pálmát, amit újra hosszú évekig gondozhatunk. Azonban ezek a klasszikusnak mondható dísznövények, mint a sansevieria, fátyol asparagus, vagy vízipálma, mind kivesztek a kereskedésekből, divatjamúltak lettek.

A tigrislevél 

A tigrislevél, vagy köszönhetően egy bizonyos testrésszel mutatott számottevő hasonlóságáért „anyósnyelv” közkedvelt növény volt. Szín és formavilágát tekintve változatos növény, annak ellenére, hogy a köztudat a keskeny, egyenes formájú, tigriscsíkos mintázatú növénnyel azonosítja. A Sansevieriák nemzetségébe mintegy 60 faja ismert, őshonosak a trópusi Afrikában és Ázsia egyes részein, de megtalálható Dél Afrika melegebb vidékein, Afrika keleti partjainál lévő szigeteken is.
 
Az anyósnyelv bárki számára könnyen tartható. Igénytelen, szívós, erőteljes növekedésű szobanövény. Jól tűri a száraz levegőt, a huzatot és a napsütést. Nem szabad gyakran és sokat öntözni, mert könnyen kipusztul. Napos helyen és félárnyékban, sőt árnyékban, fényszegény körülmények között is megmarad, bár ilyenkor különösen megnyúlhat, tűző fény hatására a levelek kisárgulnak. Leginkább a 18 °C körüli hőmérsékletet szereti. Átültetni maximum 2-3 évente szabad nyár elején, „B” és „C” típusú földben tökéletesen érzi magát. 

Fátyol asparagus 

A másik ritkaságszámba menő növény a fátyol asparagus. A virágkötők még ma is gyakran használják a vágott virágok mellett kísérőként. Nem tartozik a tipikus szobanövények közé, mert nem szereti a fűtött lakást. A hűvösebb, páradús helyeken érzik jól magukat, ezért sokan csak rövid ideig élvezhették ki szobanövény funkcióját. A fátyol asparagus rokona az asparagus sprengeri, vagy más néven a hagyományos asparagus. Nyáron jól érzi magát a szabadban, télen pedig visszavágva szépen kitelel a pincében. Az aszparágusz termése apró kis piros bogyók, amelyek nagyon mérgezőek, így kisgyermekes családoknak vagy ahol házi állat él, tartása nem javasolt. Másik fajtája a spárga asparagus, vagy zöld spárga. Ha a zöld spárgát nem vágjuk le étkezési célra, akkor magasra megnő és olyan lesz mint a többi asparagus rokona.  A spárga aszparágusz gondozása egyszerűbb, de télen a fűtött szobában így is hullanak a levelei.

Vízipálma  

A következő „szocialista tömegdísznövény” a vízipálma. A szárcsúcsán növő levélüstöke miatt nevezték el pálmának. Mocsári növény, vízben állítva nevelhetjük. A leveleket megkurtítva, kb. 3 cm-es szárral, vízben vagy folyami homokban 3-4 hét alatt meggyökeresedik. Gondozása egyszerű és viszonylag igénytelen növény. Magas a vízfelhasználása, így javítja a szoba klímáját. Nagyon párás lakásban azoban nem ajánlott tartani. Érdemes minden tavassza átültetni tápanyagban gazdag talajba. 

Borsarc 

Végezetül a borsarc nevű kis növény egy kevésbé ismert, divatjamúlt dísznövény. A borsfélék családjába tartozik, Amerika trópusi területei az eredeti élőhelye. Húsos a hajtása,vastag húsos fényes zöld a levele. Sárgafoltos fajtája is népszerű. A fiatal hajtások felállóak, később
saját súlyától lecsüngőek. Kosárban, felfüggesztett tartóban mutatós ámpolnanövény. Átültetésekor keverjünk földjébe kevés folyami homokot és hansági tőzeget. Nem olyan igényes növény, de tarka levelei miatt kicsivel több fényt igényel mint a sötétzöldek, világos tűző naptól védett helyre kell tenni, általános virágföldben tökéletesen elvan.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sebészet

az állatorvos-tudományon belül az a tudományág, amely állatokban a ->traumák okozta... Tovább

talajkopírozó szerkezet (talajmásoló)

kaszálószerkezetek, függesztett és félig függesztett munkagépek, burgonyakiszedő gépek,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Kertészet virág