Manapság már más szobanövényt divat tartani, mint régen

hirdetes

Retro szobanövények: mindenki kedvencei voltak!

Kucsma Vivien, AN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A rendszerváltozás előtt bizony sokkal másabb volt a szobanövény trend, mint manapság. Aztán teltek múltak az évek és szinte észrevétlenül cserélődtek ki a lakások dísznövényei. Kinőtték a szobát, vagy egyszerűen elpusztultak és találtunk valami mást a helyükbe.

Fortepan / Kristek Pál

Divatjamúlt idők divatjamúlt szobanövényei – az igazi retro!

Régen a lakások szobáit el sem képzelhettük olyan szobanövények nélkül, mint az óriási levelű filodendron, vagy a könnyező pálma, aminek a léggyökereivel sokszor meggyűlt a bajunk. Aztán egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy már szinte a szobába sem tudunk bemenni tőle, vagy nem tudjuk már semmihez sem kikötni, hogy ne dőljön fel cserepestül. Valószínűleg sokaknak nem volt könnyű megválni a hosszú éveken át nevelgetett növényektől. Azért biztos akadnak még ma is olyan házak, ahol folyik a küzdelem a filodendronnal a szobába való bejutásért.
 
A szomorú elválást követően az első utunkba eső virágüzletbe biztos benéztünk, hátha találunk újabb fikuszt, vagy könnyező pálmát, amit újra hosszú évekig gondozhatunk. Azonban ezek a klasszikusnak mondható dísznövények, mint a sansevieria, fátyol asparagus, vagy vízipálma, mind kivesztek a kereskedésekből, divatjamúltak lettek.

A tigrislevél 

A tigrislevél, vagy köszönhetően egy bizonyos testrésszel mutatott számottevő hasonlóságáért „anyósnyelv” közkedvelt növény volt. Szín és formavilágát tekintve változatos növény, annak ellenére, hogy a köztudat a keskeny, egyenes formájú, tigriscsíkos mintázatú növénnyel azonosítja. A Sansevieriák nemzetségébe mintegy 60 faja ismert, őshonosak a trópusi Afrikában és Ázsia egyes részein, de megtalálható Dél Afrika melegebb vidékein, Afrika keleti partjainál lévő szigeteken is.
 
Az anyósnyelv bárki számára könnyen tartható. Igénytelen, szívós, erőteljes növekedésű szobanövény. Jól tűri a száraz levegőt, a huzatot és a napsütést. Nem szabad gyakran és sokat öntözni, mert könnyen kipusztul. Napos helyen és félárnyékban, sőt árnyékban, fényszegény körülmények között is megmarad, bár ilyenkor különösen megnyúlhat, tűző fény hatására a levelek kisárgulnak. Leginkább a 18 °C körüli hőmérsékletet szereti. Átültetni maximum 2-3 évente szabad nyár elején, „B” és „C” típusú földben tökéletesen érzi magát. 

Fátyol asparagus 

A másik ritkaságszámba menő növény a fátyol asparagus. A virágkötők még ma is gyakran használják a vágott virágok mellett kísérőként. Nem tartozik a tipikus szobanövények közé, mert nem szereti a fűtött lakást. A hűvösebb, páradús helyeken érzik jól magukat, ezért sokan csak rövid ideig élvezhették ki szobanövény funkcióját. A fátyol asparagus rokona az asparagus sprengeri, vagy más néven a hagyományos asparagus. Nyáron jól érzi magát a szabadban, télen pedig visszavágva szépen kitelel a pincében. Az aszparágusz termése apró kis piros bogyók, amelyek nagyon mérgezőek, így kisgyermekes családoknak vagy ahol házi állat él, tartása nem javasolt. Másik fajtája a spárga asparagus, vagy zöld spárga. Ha a zöld spárgát nem vágjuk le étkezési célra, akkor magasra megnő és olyan lesz mint a többi asparagus rokona.  A spárga aszparágusz gondozása egyszerűbb, de télen a fűtött szobában így is hullanak a levelei.

Vízipálma  

A következő „szocialista tömegdísznövény” a vízipálma. A szárcsúcsán növő levélüstöke miatt nevezték el pálmának. Mocsári növény, vízben állítva nevelhetjük. A leveleket megkurtítva, kb. 3 cm-es szárral, vízben vagy folyami homokban 3-4 hét alatt meggyökeresedik. Gondozása egyszerű és viszonylag igénytelen növény. Magas a vízfelhasználása, így javítja a szoba klímáját. Nagyon párás lakásban azoban nem ajánlott tartani. Érdemes minden tavassza átültetni tápanyagban gazdag talajba. 

Borsarc 

Végezetül a borsarc nevű kis növény egy kevésbé ismert, divatjamúlt dísznövény. A borsfélék családjába tartozik, Amerika trópusi területei az eredeti élőhelye. Húsos a hajtása,vastag húsos fényes zöld a levele. Sárgafoltos fajtája is népszerű. A fiatal hajtások felállóak, később
saját súlyától lecsüngőek. Kosárban, felfüggesztett tartóban mutatós ámpolnanövény. Átültetésekor keverjünk földjébe kevés folyami homokot és hansági tőzeget. Nem olyan igényes növény, de tarka levelei miatt kicsivel több fényt igényel mint a sötétzöldek, világos tűző naptól védett helyre kell tenni, általános virágföldben tökéletesen elvan.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

utak

a közlekedés és a forgalom lebonyolítására épített, kijelölt v. fenntartott köz-, ill.... Tovább

68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet

az élelmiszer-elõállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeirõl... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Kertészet virág