Manapság már más szobanövényt divat tartani, mint régen

hirdetes

Divatjamúlt szobanövények

Kucsma Vivien, AN

A rendszerváltozás előtt bizony sokkal másabb volt a szobanövény trend, mint manapság. Aztán teltek múltak az évek és szinte észrevétlenül cserélődtek ki a lakások dísznövényei. Kinőtték a szobát, vagy egyszerűen elpusztultak és találtunk valami mást a helyükbe.

Szobanövények, dísznövények a rendszerváltás előtt

Divatjamúlt idők divatjamúlt szobanövényei

Régen a lakások szobáit el sem képzelhettük olyan szobanövények nélkül, mint az óriási levelű filodendron, vagy a könnyező pálma, aminek a léggyökereivel sokszor meggyűlt a bajunk. Aztán egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy már szinte a szobába sem tudunk bemenni tőle, vagy nem tudjuk már semmihez sem kikötni, hogy ne dőljön fel cserepestül. Valószínűleg sokaknak nem volt könnyű megválni a hosszú éveken át nevelgetett növényektől. Azért biztos akadnak még ma is olyan házak, ahol folyik a küzdelem a filodendronnal a szobába való bejutásért.
 
A szomorú elválást követően az első utunkba eső virágüzletbe biztos benéztünk, hátha találunk újabb fikuszt, vagy könnyező pálmát, amit újra hosszú évekig gondozhatunk. Azonban ezek a klasszikusnak mondható dísznövények, mint a sansevieria, fátyol asparagus, vagy vízipálma, mind kivesztek a kereskedésekből, divatjamúltak lettek.

 

A tigrislevél (Sansevieria sp.)

A tigrislevél, vagy köszönhetően egy bizonyos testrésszel mutatott számottevő hasonlóságáért „anyósnyelv” közkedvelt növény volt. Szín és formavilágát tekintve változatos növény, annak ellenére, hogy a köztudat a keskeny, egyenes formájú, tigriscsíkos mintázatú növénnyel azonosítja. A Sansevieriák nemzetségébe mintegy 60 faja ismert, őshonosak a trópusi Afrikában és Ázsia egyes részein, de megtalálható Dél Afrika melegebb vidékein, Afrika keleti partjainál lévő szigeteken is.
 
Az anyósnyelv bárki számára könnyen tartható. Igénytelen, szívós, erőteljes növekedésű szobanövény. Jól tűri a száraz levegőt, a huzatot és a napsütést. Nem szabad gyakran és sokat öntözni, mert könnyen kipusztul. Napos helyen és félárnyékban, sőt árnyékban, fényszegény körülmények között is megmarad, bár ilyenkor különösen megnyúlhat, tűző fény hatására a levelek kisárgulnak. Leginkább a 18 °C körüli hőmérsékletet szereti. Átültetni maximum 2-3 évente szabad nyár elején, „B” és „C” típusú földben tökéletesen érzi magát. 

Fátyol asparagus (Asparagus setaceus)

A másik ritkaságszámba menő növény a fátyol asparagus. A virágkötők még ma is gyakran használják a vágott virágok mellett kísérőként. Nem tartozik a tipikus szobanövények közé, mert nem szereti a fűtött lakást. A hűvösebb, páradús helyeken érzik jól magukat, ezért sokan csak rövid ideig élvezhették ki szobanövény funkcióját. A fátyol asparagus rokona az asparagus sprengeri, vagy más néven a hagyományos asparagus. Nyáron jól érzi magát a szabadban, télen pedig visszavágva szépen kitelel a pincében. Az aszparágusz termése apró kis piros bogyók, amelyek nagyon mérgezőek, így kisgyermekes családoknak vagy ahol házi állat él, tartása nem javasolt. Másik fajtája a spárga asparagus, vagy zöld spárga. Ha a zöld spárgát nem vágjuk le étkezési célra, akkor magasra megnő és olyan lesz mint a többi asparagus rokona.  A spárga aszparágusz gondozása egyszerűbb, de télen a fűtött szobában így is hullanak a levelei.

Vízipálma  (Cyperus alternifolius)

A következő „szocialista tömegdísznövény” a vízipálma. A szárcsúcsán növő levélüstöke miatt nevezték el pálmának. Mocsári növény, vízben állítva nevelhetjük. A leveleket megkurtítva, kb. 3 cm-es szárral, vízben vagy folyami homokban 3-4 hét alatt meggyökeresedik. Gondozása egyszerű és viszonylag igénytelen növény. Magas a vízfelhasználása, így javítja a szoba klímáját. Nagyon párás lakásban azoban nem ajánlott tartani. Érdemes minden tavassza átültetni tápanyagban gazdag talajba. 

Borsarc (Peperomia obtusifolia)

Végezetül a borsarc nevű kis növény egy kevésbé ismert, divatjamúlt dísznövény. A borsfélék családjába tartozik, Amerika trópusi területei az eredeti élőhelye. Húsos a hajtása,vastag húsos fényes zöld a levele. Sárgafoltos fajtája is népszerű. A fiatal hajtások felállóak, később
saját súlyától lecsüngőek. Kosárban, felfüggesztett tartóban mutatós ámpolnanövény. Átültetésekor keverjünk földjébe kevés folyami homokot és hansági tőzeget. Nem olyan igényes növény, de tarka levelei miatt kicsivel több fényt igényel mint a sötétzöldek, világos tűző naptól védett helyre kell tenni, általános virágföldben tökéletesen elvan.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

Komposztálás kávézaccal

Minden nap legalább kétszer főzöl kávét, vagy van a közeledben egy jófej kávézós, aki neked adja a használt zaccot? Superértékes tápanyag lehet a kertedben!

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-30

Társnövények a bazsalikom mellé

Gondoltad volna, hogy a bazsalikom nem csak a tányéron, de a kertben is kitűnöen passzol a paradicsommal? Lássuk, milyen más növényekkel érdemes még társítani!

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-06-30

Gyümölcsfák átültetése - nem is olyan egyszerű, mint gondolnád!

Kevés kertész ültet el fát azzal a gondolattal, hogy néhány évvel később átülteti. Míg egy fiatal fa ültetése nem nehéz, egy érett fa átültetése nem kis dolog.

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-06-22

10 nyári virág, ami nem hiányozhat kertedből

Habár sok virágot már kora tavasszal érdemes elültetni, akár a nyár elején is elhelyezhetsz néhány palántát vagy magot a kertedben. Ezek a legszebb nyári virágok.

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

További cikkek ebben a témában


tápsó

A növények tápanyagait tartalmazó műtárgyakeverék.Főleg szobanövényekhez... Tovább

Hosszúhétvégék külföldön

 Hosszúhétvégék külföldön Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Kertészet növény virág