A disznóvágás folyamata, ilyen volt régen a disznóvágás

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Ilyen volt régen egy hagyományos, falusi disznóvágás

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hagyományos disznóvágás

A disznóvágás folyamata – A disznó életének kioltása

Ha disznóvágás, akkor természetesen nem hiányozhatott a pálinka, rendszerint mindenki nagyon korán felkelt, majd megitták az áldomást, és megkezdődött a munka. Voltak olyan helyek, ahol vágás előtt megkergették a sertést, hogy porhanyós legyen a húsa. Ezután jött az a közösségi tevékenység, amiben a böllér volt a főszereplő – ő szúrta le a disznót egy disznóölő késsel, miközben a segédek közreműködtek az állat lefogásában.

A sertés vérét kifolyatták egy vajlingba, általában ez szolgáltatta a reggelit – vagy hagymás vér készült belőle, vagy véres hurkához használták fel. Humánusabb eljárás is volt, ami a disznóvágást illeti: sok helyen elektromos sokkolóval elkábították a disznót, majd a böllér szúrt a megfelelő helyre, a nyaki artériának egyikét átvágta. 

hirdetes

A disznóvágás folyamata – A disznó megtisztítása

Ezek után következett az állat megtisztítása, a szőrzetet forrázták, vagy pörzsölték, majd vízzel feláztatva késsel kaparva távolították el. Következett az állat külsejének mosása, forró vízzel teli kádban sikálták a disznó bőrét, ma már inkább vizes locsolóval folyóvíz mellett súrolják a kormos bőrt. 

A disznóvágás folyamata – A disznó bontása

Következett a sertés bontása. A fejet megtisztítás után abálták, kicsontozás után a hurka alapanyagát képezte, kivéve a tokaszalonnát, amit paprikás szalonnaként sóval, fokhagymával ízesítve, majd lefagyasztva fogyasztottak el. A hájat lefagyasztották a lefejtése után, vagy külön kisütötték. Ezután lefejtették az oldalast, és tartósították: vagy pácolás után felfüstölték vagy megsütötték és a zsírszalonna kisütése után, a levegő kizárásával forró zsírral leöntötték.

hirdetes

A szalonnát formázást követően pácolták, majd füstölték. A lapockából sonkát készítettek, vagy kicsontozás után a kolbászhús alapanyagaként használták fel. A sonkát a csülök levágása után formázták, pácolták, végül füstölték. A csülök friss fogyasztásra vagy tartósítva ételek alapanyaga és ízesítője volt. A körmöt, lábat ritkán füstölték, leginkább frissen fogyasztották körömpörköltként. Most pedig nézzük, mit kell tudni a disznó feldolgozásáról, a következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-15

Közeleg a tél - Gondoskodj malacaidról időben!

Sertéstartás télen, készülj fel időben és gondoskodj sertéseidről a téli hidegben is. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a sertések téli gondoskodásáról!

2020-07-24

7 növény, ami segít ingyen kacsatáphoz jutni!

Mostani cikkemben bemutatok nektek hét növény, aminek a segítségével ingyen kacsatáphoz juthatunk. Nézzük, melyik az a hét növény, ami kiváló kacsatáp!

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

2020-09-01

Kártevőirtó madarak – Így csalogasd őket a kertbe!

A leghasznosabb kártevőirtó madarakat mutatom most be nektek, ismerjétek meg ti is a kártevőirtó madarakat, ott a helye a ti kertetekben is a kártevőirtó madaraknak!

2020-06-05

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Mi mindenben különböznek egymástól a bolti valamint a szabadtartású tojások? Cikkünkben mindent elmondunk nektek a tojások közötti különbségekről!

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, illetve ránk, emberekre? Mostani cikkünkben mindent elmondunk a hólyaghúzófélékről, és az ellenük való védekezési lehetőségekről!

2020-09-28

A kutyák képesek kiszagolni a Covid-19-et? - Úgy néz ki, igen!

Kutyákat vetettek be Finnországban annak érdekében, hogy kimutassák az utasok körében a Covid-19 vírust. A kutyák úgy néz ki, hogy képesek kiszagolni a Covid-19-et.

2020-09-05

Hasznosak vagy nem a kertben található pókok?

Pókok jelenléte a kertben, nézzük, hogy hasznosak vagy károsak a kertben található pókok. Most mindent elmondunk a kertben található pókokról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


görcsök

akaratlan, erős izom-összehúzódások. Lehetnek rövid ideig tartóak, megszakításokkal... Tovább

ültetvény

állandó helyen létesített, hosszabb élettartamú növényállomány (gyümölcsös, szőlő,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés