Finom zöldségek, amik dísznek is tökéletesek

hirdetes

Díszítő finomságok a kertben!

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Díszítés zöldségekkel

Elevenszülő hagyma

Hagymák közül érdemes megemlíteni az elevenszülő, áttelelő hagymát a rokamabolt (Allium cepa v. viviparum). Valószínű, hogy az (A. cepa and A. Fistulosumtermészetes hibridje. Hagymáit, ha ősszel elültetjük, akkor már kora tavasszal ízletes, zsenge zöldhagymával látnak el bennünket. A keménnyé váló erős hagymák azonban már nem jók, ekkor használjuk a föld feletti hajtáson megjelenő hagymákat. Ezek a hagymák ugyanis rendhagyó módon nem magot érlelnek, hanem a hosszú virágzati szárukon kis hagymakezdemények jelennek meg. Ezek még az anyanövényen kihajtanak, sőt apró gyökereket is növesztenek. A súlytól lehajló hajtásról a hagymák legyökereznek, illetve innen hullnak a földre és kezdik meg önálló életüket. Hidegtűrése kiváló. A fagyott talajon is megmarad.

hirdetes

Spenótfa

hirdetes

Árnyékolási célra is alkalmas növény a spenótfa, hivatalos nevén az óriás libatop (Chenopodium bonus-henricus). Régies neve, az “östöparé” vagy “paraj” vagy “fejér libatop” mutatja, hogy valaha őseink is fogyasztották. A Kárpát-medencében a bronzkor óta ismerik; hogy a magyarok hozták-e vagy itt találkoztak e növénnyel, nem tudjuk. Ez, az őszre akár 3-4 méteresre is megnövő „fácska” a hazánkban gyomként tenyésző fehér libatop közeli rokona. Szára alulról folyamatosan fásodik, hogy elbírja a gyorsan fejlődő lombtömeget. A spenóttal ellentétben ez folyamatosan növeszti fiatal zsenge leveleit, amiből egész évben (tartósítva télen is) készíthető spenótfőzelék. Az idős levelek rágósak, keserűek. 12 cm-es hajtását (szárát) pedig úgy készíthetjük el, mint a spárgát. A főzéssel természetes oxálsav – és szaponin tartalma nagyrészt lebomlik. Gyógynövényként bőrlágyító, hashajtó és féreghajtó hatású. Reumások, vesekövesek ne fogyasszák!

Forrás: Kertlap.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2018-06-18

Korszerű vetéstechnológia repcében

Mostani cikkünkben a korszerű vetéstechnológiáról fogunk beszélni, mégpedig repcében. Olvasd el szakértőink remek írását, és tudj meg mindent te is a korszerű vetéstechnológiáról reppcében

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2017-01-18

Ez a gyümölcs tökéletesen helyettesíti a húst!

2022 sztárgyümölcse lesz, ami telis tele van értékes anyagokkal, ezáltal könnyedén fogja helyettesíteni a húst, ismerjétek meg ti is közelebbről most!

2017-01-15

A gyógyító anyósnyelv

Az anyósnyelvnek számtalan gyógyító hatása van, a most következő cikkben be mutatom nektek ezt a növényt és elmondom azt is, miért kell egy neked is!

2017-01-09

A babér gondozása, nevelése

A babér egy nagyon sokoldalú dísznövény, igazán csodálatossá teszi, hogy szoliterként, sövényként is megállja a helyét, de szinte mindenhol jól mutat!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzathúzatás

az —>ellés rendellenességei esetén, nem súlyos esetben alkalmazott eljárás, amikor a... Tovább

58/2006. (VIII. 11.) FVM rendelet

a Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások