Minden, amit a díszhagymáról tudni érdemes

hirdetes

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

TK, SFV
Díszhagyma

Hogyan érdemes elültetned díszhagymád?


A díszhagyma ültetésére az ideális időszak az ősz, azon belül is első sorban a szeptember, október. Amennyiben ekkor ez megtörténik, késő tavasszal már megjelenhetnek a növényen az első virágok.


A különböző fajoknál a hagyma eltérő méretű lehet, mégis a legcélszerűbb úgy meghatározni az ültetésnek a mélységét, hogy a hagyma magasságának számát megszorzod hárommal. Példának okáért, ha a hagyma 5 centiméter, akkor azt majd megközelítőleg 15 centiméter mélyre érdemes ültetned a megfelelő begyökerezés és fejlődés érdekében. Ugyanakkor mindenekelőtt a talajt érdemes előkészíteni, meglazítani, átgereblyézni.


A hagymák fajai nem csak az ültetés mélységét, de távolságát is meghatározzák. Ehhez elsősorban a növény szempontjából az lesz a kritérium, hogy milyen magasra nő majd kifejlett példányként. A kisebb termetű fajoknál elég csupán 5 – 6 centiméter távolság, még a nagyobb, magasabb fajok esetében érdemes akár 25 centiméteres helyet is kihagyni.

hirdetes


Mint már említettem a hagymákat nem kell majd évente felszedni, ugyanakkor 5 évente viszont érdemes – ekkor pedig igyekezzünk hűvös, sötét helyen pihentetni őket.


Az óriás díszhagyma gondozása


hirdetes
Eredendően a Himalájából származó növény, nagyobb termetű, akár másfél méteres is lehet, évelő, hagymás. Akár önmagában elültetve is szép látványt nyújthat.


Gondozása neki is egyszerű, könnyen nevelhető növény. Fényigénye magas, így árnyékos helyre semmiképp se végezzük el ültetését. Emellett, mivel virágzása – ami a nyár első felére tehető – után a növény zöld részei visszahúzódnak a hagymába, érdemes más növényekkel társültetni, hogy azok majd képesek legyenek pótolni az ott keletkezett űrt. Talaj szempontjából nincsenek különösebb igényei, mégis a tápanyagban gazdag darabok az ideálisak számára.


Amennyiben szaporítani szeretnék, azt célszerű hagymával tenni – ha ez magról történik meg, akkor 4 – 5 évet kell majd várni első virágzására.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-08-08

Jártál már a magyar sík vidéken? Rengeteg programmal vár a pásztorok földje, a Hortobágy!

Tudtad, hogy az ország első nemzeti parkja a Hortobágyi Nemzeti Park volt? Gazdag programkínálattal találkozhatunk, ahol mindenki megtalálhatja a megfelelőt!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-08

Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Vár a XXVI. Végvári Vigasságok!

Eger legkülönlegesebb korabeli programját idén is megrendezik, immár huszonhatodik alkalommal vehetünk részt a Végvári Vigasságokon az Egri Vár vendégségében!

További cikkek ebben a témában


karbamid típusú gyomirtó szerek

nagy adagban totális hatású gyomirtó szerként is felhasználhatók, de elterjedtebb a kisebb... Tovább

Misina Természet- és Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Az Egyesület 1994-ben alakult az állatok és az emberek harmonikus... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert