Mik azok a díszfarmok (és hogyan készíts egyet saját birtokodon)?

hirdetes

Így hozz létre díszfarmot saját kezűleg!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Díszfarm létrehozása

A sétányok, mint vízvezetők: A sétányok, járdák és ösvények mind vízvezetőkként is működnek díszfarmodon, amire fontos odafigyelned a megtervezésükkor. A lejtőkön lévő útvonalak például különösen jól elvezetik az esőt, ezért érdemes gondolni rá, hogy hová is folyhat le ez a rengeteg víz – például egy beültetett, vízkedvelő növényekkel teli mocsárba, vagy egy közeli tóba?

Az útvonalak kialakítása attól is függ majd, hogy mekkora csapadékmennyiség jellemző birtokodra, hogy milyen talajjal dolgozol, illetve hogy lejtőn vagy sík területen fekszik-e díszfarmod.

Ültess ízletes dekoratív növényeket

A dekoratív növények persze jól mutatnak a farmokon és kertekben, de ne felejtsd el, hogy önfenntartó birtokot szeretnél kialakítani, aminek egyik fő célja, hogy kellő mennyiségű élelmiszert termeljen háztartásod számára. Ha tehát van elég helyed, akkor nyugodt szívvel ültesd be kedvenc dísznövényeiddel.

hirdetes

Azonban ha csak szűkös területen gazdálkodhatsz, akkor ehető növényeket kell díszeknek használnod. Szerencsére számos ehető növény kifejezetten mutatós is lehet. Például az almák, a körték és a barackok is termeszthetők lugasokon, vagy falak mentén, akárcsak a szőlők. Megannyi ehető termésű bokor nevelhető sövényként is.

Gondolj a kilátásra is

Fentebb szó esett róla, hogy milyen szép kilátások alakíthatók ki egy díszfarmon. Persze ez a legkevésbé kritikus szempont, hiszen ezt általában birtokod adottságai diktálják majd, és nem tervezhetsz meg ilyen látványokat minden 5 méteren. Azonban ha teheted, próbálj kialakítani legalább egy vagy két olyan helyet díszfarmodon, ahol a látvány arra emlékeztet majd, hogy megérte ennyit dolgozni ezzel az egésszel!

hirdetes

Egy természetes emelkedő tetejére például „kilátót” tervezhetsz, vagy egy nyitott tetőteret is hozzáépíthetsz egyik magasabb farmépületedhez, ami kilátóként szolgálhat. Nem muszáj függőlegesben gondolkodni: nézd meg, hogy hol megy le a nap, és honnan csodálhatnád meg azt a legkényelmesebben, majd alakíts ki néhány ülőhelyet ezen a részen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

panzoócia (pandémia, panzootia)

földrészekre, egész világra kiterjedő járvány. (—>fertőző betegség) Tovább

Tocada (LP 1124.8.98)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert