Diófa szüretelése - Minden a diófa szüreteléséről

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Szélesi Ferenc, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hasznos tudnivalók a diófa szüreteléséhez

A dió szüretelésének menete

A diófa rázása akkor kezdhető meg, ha a burkok részlegesen felrepedt állapotban vannak, ekkor már termesztői szempontból is érettnek tekinthető ugyebár. A diófa rázásakor külön szükséges odafigyelni a kopáncstalanításra, a mosásra, illetve a szárításra. Ha azonban megvárjuk, hogy a kopáncs leváljon a dióról, akkor már csak a szárítással kell foglalkoznunk. 

Fontos tudnivaló, hogy a lehullott, lerázott diót legkésőbb három napon belül kell szednünk a földről, mert ha ennél hosszabb időt tölt ott, akkor valószínűleg minőségromlás fog bekövetkezni. Nagy melegben a dió értékes olajsavai károsodnak, a földön fekve pedig erősebben melegszik fel. Esős időben viszont a dió héja nedvességet szív magába a földön, ami penészgombafertőzéshez vezet. Ha a fán van a dió, de már a kopáncs kinyílt, akkor sem fertőződik penészgombával, mivel a penészgombafertőzés csak a talajon következik be. 

A dió szárítása kötelező! 

A frissen szüretelt dió minden esetben nedves, ezért tehát nélkülözhetetlen a szárítás. Érdemes kosárba szednünk a termést, mivel ebben az esetben nem kell átszednünk semmibe, a kosárban száríthatjuk. Ha viszont vödröket alkalmaztunk szüret alkalmával, akkor öntsük ki, és szárítsuk ki jó alaposan a diókat! A szárításhoz napos, szellős helyet keressünk, így könnyebben tudja leadni a felesleges nedvességet. Ezután rakhatjuk a finom diókat juta-, vagy papírzsákokba, és ekkor tehetjük száraz, szellős tárolóhelyre. 

Szüretelés utáni teendők

A diófa leveleit gyűjtsük össze, miután lehullottak, és égessük el mindet, mivel rengeteg betegség melegágyai lehetnek. Lombhullás után érdemes elvégezni a diófa esetében is az őszi lemosó permetezést, mivel csak ezzel tudunk védekezni a következő év tavaszán megjelenő kártevőkkel és betegségekkel szemben. Fontos tudni arról is, hogy a földre hullott dió könnyedén képes kikelni és fává fejlődni.

Ezek a magoncok azonban megbízhatatlanok, többnyire rossz ízűek, vagy nehezen feltörhetők. Ezért azt javaslom, hogy ezeket minden esetben szedjétek ki a talajból, ha pedig most szeretnétek saját diófát, akkor inkább válasszatok kisebb koronájú, könnyebben betakarítható, megbízható, oltott diócsemetét, ebben nem fogtok csalódni. Sok siker kívánok mindenkinek!  

Hasznos volt számodra a diófa szüreteléséről szóló cikkem?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

üzemi előrejelzés

a mg. nagyüzemben az üzemi szakemberek által végzett ->előrejelzés. Az üzem növényvédelmi... Tovább

Érdi Macskaotthon és Kórház

Állatvédõ szervezet Dr. Tóth Pál   Cím: Érd Mûvezetõ u. 50. 2030 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert