Mikor és hogyan metsszük a diófát, hogy többet teremjen

hirdetes

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A diófa metszése, a diófa gondozása

A diófa metszése

Először is le kell szegeznünk azt, hogy tavasszal tilos metszeni a diófát, mivel ilyenkor magas a gyökérnyomás és rothadást indíthat el a metszés. Másodszor elmondom azt, hogy a helyes időpont szeptemberben van! Az már az előző oldalon kiderült, hogy a diót is támadhatják meg betegségek és kártevők, ezért nagyon fontos, hogy a lehullott lombot eltávolítsuk minden egyes évben és semmisítsük meg. A dió termésének burka zöld, később megrepedezik és leválik, ez általában szeptember-október környékén következik be, ekkor válik éretté.

A csonthéjon belül magas olajtartalmú bél található, melyet mindenki ismer és szeret, szóval nem is beszélek róla többet, jöjjön inkább a metszés! A diófának is szüksége van metszésre, hogy szép formás legyen, és bő termést hozzon. Szerencsére elmondhatom, hogy a szakszerű metszés egyáltalán nem bonyolult, de azért van pár dolog, amit érdemes megfogadni, nézzük, melyek ezek! 

hirdetes

A diófa ültetéskori metszése

Már az ültetés során érdemes megkezdenünk a diófa koronájának kialakítását. Kezdésként válasszunk 3-4 olyan vázágat, ami egyenletes távolságra helyezkedik el egymástól, ezután vágjuk vissza ezeket 20-30 centiméterre. A sudárhajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy körülbelül 20 centiméterrel nyúljanak túl a vázágakon. A fa növekedési erélye eléggé gyenge az első évben, de a harmadik évtől látni fogjuk a jelentős növekedést. 

A diófa koronaalakító metszése

A jól kialakított, szellős koronaformának nagy szerepe van a diófa esetében is, éppen ezért célszerű minden évben karbantartani a diófa lombkoronáját. Azt tudnunk kell, hogy a vázágak maguktól is elég elágazóan nőnek, így ezeket szükségtelen visszametszeni az ültetést követő hét-nyolc évben. Koronaalakító metszés során fontos, hogy a keresztbe és a lombkorona belseje felé növő ágakat, valamint a sérült, beteg növényi részeket távolítsuk el. 

hirdetes

A diófa fenntartó metszése

Ennél a metszésnél a termőrészek megújítása a legfontosabb feladat. Ekkor törekedjünk arra, hogy a korona belső részei kellő fényellátásban részesüljenek, valamint el kell érnünk, hogy az ágrendszer kiegyensúlyozott legyen. Érdemes tudni azt is, hogy minél kevésbé metsszük a fa egyes részeit, annál rosszabb lesz a termőképessége, tehát soha ne hagyjuk, hogy a fa lombjának közepe túl sűrű legyen.

A fenntartó metszés elvégezhető nyáron és ősszel egyaránt, de én inkább az őszi időpontot részesítem előnyben, mivel ilyenkor alacsony a gyökérnyomás, a metszés során ejtett sebfelületek könnyebben begyógyulnak. Remélem, hogy cikkem elnyerte a tetszéseteket, és megtudtatok mindent, amire szükségetek van a diófa gondozásához, kérlek, segítsétek munkámat egy őszinte szavazattal! 

Hogy tetszett a diófáról szóló cikkem?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, ránk, emberekre? Most mindent elmondunk róluk, az ellenük való védekezésről!

További cikkek ebben a témában


Bácsalmási Körzeti Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Bácsalmás Rákóczi u. 26. 6430 Magyarország Tovább

ancilosztomózis (ancylostomosis)

horgasfejűek okozta bélférgesség. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növényvédelem oktatás