Mikor és hogyan metsszük a diófát, hogy többet teremjen

hirdetes

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A diófa metszése, a diófa gondozása

A diófa metszése

Először is le kell szegeznünk azt, hogy tavasszal tilos metszeni a diófát, mivel ilyenkor magas a gyökérnyomás és rothadást indíthat el a metszés. Másodszor elmondom azt, hogy a helyes időpont szeptemberben van! Az már az előző oldalon kiderült, hogy a diót is támadhatják meg betegségek és kártevők, ezért nagyon fontos, hogy a lehullott lombot eltávolítsuk minden egyes évben és semmisítsük meg. A dió termésének burka zöld, később megrepedezik és leválik, ez általában szeptember-október környékén következik be, ekkor válik éretté.

A csonthéjon belül magas olajtartalmú bél található, melyet mindenki ismer és szeret, szóval nem is beszélek róla többet, jöjjön inkább a metszés! A diófának is szüksége van metszésre, hogy szép formás legyen, és bő termést hozzon. Szerencsére elmondhatom, hogy a szakszerű metszés egyáltalán nem bonyolult, de azért van pár dolog, amit érdemes megfogadni, nézzük, melyek ezek! 

hirdetes

A diófa ültetéskori metszése

Már az ültetés során érdemes megkezdenünk a diófa koronájának kialakítását. Kezdésként válasszunk 3-4 olyan vázágat, ami egyenletes távolságra helyezkedik el egymástól, ezután vágjuk vissza ezeket 20-30 centiméterre. A sudárhajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy körülbelül 20 centiméterrel nyúljanak túl a vázágakon. A fa növekedési erélye eléggé gyenge az első évben, de a harmadik évtől látni fogjuk a jelentős növekedést. 

A diófa koronaalakító metszése

A jól kialakított, szellős koronaformának nagy szerepe van a diófa esetében is, éppen ezért célszerű minden évben karbantartani a diófa lombkoronáját. Azt tudnunk kell, hogy a vázágak maguktól is elég elágazóan nőnek, így ezeket szükségtelen visszametszeni az ültetést követő hét-nyolc évben. Koronaalakító metszés során fontos, hogy a keresztbe és a lombkorona belseje felé növő ágakat, valamint a sérült, beteg növényi részeket távolítsuk el. 

hirdetes

A diófa fenntartó metszése

Ennél a metszésnél a termőrészek megújítása a legfontosabb feladat. Ekkor törekedjünk arra, hogy a korona belső részei kellő fényellátásban részesüljenek, valamint el kell érnünk, hogy az ágrendszer kiegyensúlyozott legyen. Érdemes tudni azt is, hogy minél kevésbé metsszük a fa egyes részeit, annál rosszabb lesz a termőképessége, tehát soha ne hagyjuk, hogy a fa lombjának közepe túl sűrű legyen.

A fenntartó metszés elvégezhető nyáron és ősszel egyaránt, de én inkább az őszi időpontot részesítem előnyben, mivel ilyenkor alacsony a gyökérnyomás, a metszés során ejtett sebfelületek könnyebben begyógyulnak. Remélem, hogy cikkem elnyerte a tetszéseteket, és megtudtatok mindent, amire szükségetek van a diófa gondozásához, kérlek, segítsétek munkámat egy őszinte szavazattal! 

Hogy tetszett a diófáról szóló cikkem?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ferritin

összetett fehérje, a szervezet vasanyagcseréjében van fontos szerepe. Vas-(II)-hiroxidból és... Tovább

bika

a szm., a gímszarvas és a dámszarvas kifejlett hímje. (->szarvasmarha elnevezései) Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növényvédelem oktatás