notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mikor és hogyan metsszük a diófát, hogy többet teremjen

Hirdetés

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A diófa metszése, a diófa gondozása

A diófa metszése

Először is le kell szegeznünk azt, hogy tavasszal tilos metszeni a diófát, mivel ilyenkor magas a gyökérnyomás és rothadást indíthat el a metszés. Másodszor elmondom azt, hogy a helyes időpont szeptemberben van! Az már az előző oldalon kiderült, hogy a diót is támadhatják meg betegségek és kártevők, ezért nagyon fontos, hogy a lehullott lombot eltávolítsuk minden egyes évben és semmisítsük meg. A dió termésének burka zöld, később megrepedezik és leválik, ez általában szeptember-október környékén következik be, ekkor válik éretté.

 

A csonthéjon belül magas olajtartalmú bél található, melyet mindenki ismer és szeret, szóval nem is beszélek róla többet, jöjjön inkább a metszés! A diófának is szüksége van metszésre, hogy szép formás legyen, és bő termést hozzon. Szerencsére elmondhatom, hogy a szakszerű metszés egyáltalán nem bonyolult, de azért van pár dolog, amit érdemes megfogadni, nézzük, melyek ezek! 

Hirdetés

 

A diófa ültetéskori metszése

Már az ültetés során érdemes megkezdenünk a diófa koronájának kialakítását. Kezdésként válasszunk 3-4 olyan vázágat, ami egyenletes távolságra helyezkedik el egymástól, ezután vágjuk vissza ezeket 20-30 centiméterre. A sudárhajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy körülbelül 20 centiméterrel nyúljanak túl a vázágakon. A fa növekedési erélye eléggé gyenge az első évben, de a harmadik évtől látni fogjuk a jelentős növekedést. 

 

A diófa koronaalakító metszése

A jól kialakított, szellős koronaformának nagy szerepe van a diófa esetében is, éppen ezért célszerű minden évben karbantartani a diófa lombkoronáját. Azt tudnunk kell, hogy a vázágak maguktól is elég elágazóan nőnek, így ezeket szükségtelen visszametszeni az ültetést követő hét-nyolc évben. Koronaalakító metszés során fontos, hogy a keresztbe és a lombkorona belseje felé növő ágakat, valamint a sérült, beteg növényi részeket távolítsuk el. 

Hirdetés

 

A diófa fenntartó metszése

Ennél a metszésnél a termőrészek megújítása a legfontosabb feladat. Ekkor törekedjünk arra, hogy a korona belső részei kellő fényellátásban részesüljenek, valamint el kell érnünk, hogy az ágrendszer kiegyensúlyozott legyen. Érdemes tudni azt is, hogy minél kevésbé metsszük a fa egyes részeit, annál rosszabb lesz a termőképessége, tehát soha ne hagyjuk, hogy a fa lombjának közepe túl sűrű legyen.

 

A fenntartó metszés elvégezhető nyáron és ősszel egyaránt, de én inkább az őszi időpontot részesítem előnyben, mivel ilyenkor alacsony a gyökérnyomás, a metszés során ejtett sebfelületek könnyebben begyógyulnak. Remélem, hogy cikkem elnyerte a tetszéseteket, és megtudtatok mindent, amire szükségetek van a diófa gondozásához, kérlek, segítsétek munkámat egy őszinte szavazattal! 

Hogy tetszett a diófáról szóló cikkem?

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-07

A füge tavaszi metszése – Szakértői tanácsok!

A füge metszése, szakértőnk most mindent elmond nektek a füge metszéséről. A füge tavaszi metszése, hogyan végezzük el a füge metszését? Szakértőnk elmond mindent a füge metszéséről!

2020-02-21

Az őszibarack termőre metszése – Mikor és hogyan csináljuk?

Az őszibarack metszése rendkívül fontos, éppen ezért most elmondok nektek mindent az őszibarack metszéséről. Mikor és hogyan végezzük el az őszibarack metszését.

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-02-13

Forradalmi ötlet a palántanevelésben – Filléres módszerrel az egészségesebb növényekért!

A műanyag flakonos módszernek számtalan előnye van, érdemes nektek is megismerkednetek vele. Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy műanyag flakonban neveljünk palántákat.

2020-01-29

A zeller növényvédelme

A zeller növényvédelméről fogok most nektek beszélni, cikkemben minden kiderül a zeller betegségeiről, és a zeller növényvédelméről, tartsatok velem!

2020-02-14

Ezért öntözd növényeidet tojáshéjteával!

A tojáshéjtea fantasztikus hatást gyakorol a növényekre, mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek tojáshéjteát, és hogyan használhatjátok fel a tojáshéjteát!

2019-11-29

Kertünk legkedvesebb segítője, óvjuk meg a katicákat!

A hétpettyes katicabogár a kertünk egyik legkedvesebb élőlénye, éppen ezért fontos, hogy megismerkedjetek ti is a hétpettyes katicabogárral!

2019-12-05

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

A beltéri kerteket csakis szeretni lehet, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a beltéri kertek létrehozásáról és a beltéri kertek gondozásáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

Bajai Körzeti Földhivatal

Földhivatal földhivatal Cím: Baja Árpád tér 1. Magyarország Telefon: +36-79-322-179... Tovább

önelszámoló egység

önálló érdekeltséggel (termelési költség és eredményterv) rendelkező szervezeti egység,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 81

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növényvédelem oktatás