A dió betegségei - Így védekezz a dióburok légy ellen

hirdetes

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A dió zöld burkán barnás, fekete foltok jelentek meg? Az nem jelent sok jót! Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani?

dió betegségei

Így védd meg a diót a betegségektől

Régebben minden kertben találkozhattunk legalább egy diófával, amik több száz évig is eléltek. Különösebb metszést és gondozást sem igényelt, így is rengeteg termést hozott, és más fáktól is távol tartotta a kórokozókat. Ma már viszont félthetjük a diótermésünket, és védekezés nélkül kizárt, hogy egészséges termést hozzon. De mi okozza a dió betegségét?


A dió baktériumos betegsége

A dió baktériumos betegségét, azaz a Xanthomonas arboricola pv. juglandis a megbarnult, befeketedett termésburok jellemzi, amit nagyvonalakban a klímaváltozásnak köszönhetünk, hiszen egyre több betegséget és kártevőt ösztönöz a dió megtámadására. A dió legnagyobb ellenségévé a nyugati dióburok-fúrólégy vált, ami ellen egyre nehezebb védekezni egy házikertben.

 A nyugati dióburok-fúrólégy a dió zöld burkát támadja meg, és lárváit elhelyezi a burokban, amelyek szétrágják azt. Ennek köszönhető a héj bebarnulása, rohadása, és rászáradása a dióra. Ebből kifolyólag a dióbél összezsugorodik. Bármilyen diófélét megtámad és nincs olyan dióféle, ami ellenálló lenne vele szemben, de hogyan vehetjük fel a harcot ellene?

hirdetes
hirdetes


Védekezés a dióburok-fúrólégy ellen

Először is a védekezés függ a kert méretétől, hogy egy kisebb házikertről van-e szó, vagy egy nagyobb gazdaságról, valamint tisztában kell lenni a légy életciklusával is. A legyek egy nemzedéke a talajban telel át báb formájában, majd július elejétől szeptember közepéig rajzanak, amikor a kikelt legyek megtermékenyítik egymást. Ezután a dióburokba helyezik a petéiket, amiből ki kel a légy lárva és megeszi a dióburkot, és ahol befúrják magukat ott ráadásul még gombás fertőzések is megjelenhetnek. A lárva miután kikelt, lehullik a földre és ott elássák magukat, majd kezdődik elölről a folyamat.

Kiskertben az egyik legjobb praktika, ha egy nejlonfóliát helyezünk a fa alá, de használhatunk vastag mulcs réteget is, amit folyamatosan cserélni kell, a használtat pedig meg kell semmisíteni. De ez persze nem 100%-os védekezés, hiszen a szomszédból is bármikor átrepülhet a légy.

Egy másik jó megoldás lehet, ha lepermetezzük a fát kontakt és felszívódó rovarölő vegyszerrel. Kontakt szerek közül használhatunk erre a célra piretroidokat, a felszívódó szerek közül pedig a legalkalmasabb a chloronicotinil csoportból acetamiprid hatóanyag tartalmú vegyszerek.

A zöld diót azonban, ha már lepermeteztük a fát, véletlenül se használjuk, eszünkbe ne jusson befőttet, likőrt készíteni belőle! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kutyatej (Euphorbia)

a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó fajgazdag nemzetség. Az Alföldön gyakori,... Tovább

125/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés permetezés