A dió betegségei - Így védekezz a dióburok légy ellen

hirdetes

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

ZH

A dió zöld burkán barnás, fekete foltok jelentek meg? Az nem jelent sok jót! Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani?

dió betegségei

Így védd meg a diót a betegségektől

Régebben minden kertben találkozhattunk legalább egy diófával, amik több száz évig is eléltek. Különösebb metszést és gondozást sem igényelt, így is rengeteg termést hozott, és más fáktól is távol tartotta a kórokozókat. Ma már viszont félthetjük a diótermésünket, és védekezés nélkül kizárt, hogy egészséges termést hozzon. De mi okozza a dió betegségét?


A dió baktériumos betegsége

A dió baktériumos betegségét, azaz a Xanthomonas arboricola pv. juglandis a megbarnult, befeketedett termésburok jellemzi, amit nagyvonalakban a klímaváltozásnak köszönhetünk, hiszen egyre több betegséget és kártevőt ösztönöz a dió megtámadására. A dió legnagyobb ellenségévé a nyugati dióburok-fúrólégy vált, ami ellen egyre nehezebb védekezni egy házikertben.

 A nyugati dióburok-fúrólégy a dió zöld burkát támadja meg, és lárváit elhelyezi a burokban, amelyek szétrágják azt. Ennek köszönhető a héj bebarnulása, rohadása, és rászáradása a dióra. Ebből kifolyólag a dióbél összezsugorodik. Bármilyen diófélét megtámad és nincs olyan dióféle, ami ellenálló lenne vele szemben, de hogyan vehetjük fel a harcot ellene?

hirdetes
hirdetes


Védekezés a dióburok-fúrólégy ellen

Először is a védekezés függ a kert méretétől, hogy egy kisebb házikertről van-e szó, vagy egy nagyobb gazdaságról, valamint tisztában kell lenni a légy életciklusával is. A legyek egy nemzedéke a talajban telel át báb formájában, majd július elejétől szeptember közepéig rajzanak, amikor a kikelt legyek megtermékenyítik egymást. Ezután a dióburokba helyezik a petéiket, amiből ki kel a légy lárva és megeszi a dióburkot, és ahol befúrják magukat ott ráadásul még gombás fertőzések is megjelenhetnek. A lárva miután kikelt, lehullik a földre és ott elássák magukat, majd kezdődik elölről a folyamat.

Kiskertben az egyik legjobb praktika, ha egy nejlonfóliát helyezünk a fa alá, de használhatunk vastag mulcs réteget is, amit folyamatosan cserélni kell, a használtat pedig meg kell semmisíteni. De ez persze nem 100%-os védekezés, hiszen a szomszédból is bármikor átrepülhet a légy.

Egy másik jó megoldás lehet, ha lepermetezzük a fát kontakt és felszívódó rovarölő vegyszerrel. Kontakt szerek közül használhatunk erre a célra piretroidokat, a felszívódó szerek közül pedig a legalkalmasabb a chloronicotinil csoportból acetamiprid hatóanyag tartalmú vegyszerek.

A zöld diót azonban, ha már lepermeteztük a fát, véletlenül se használjuk, eszünkbe ne jusson befőttet, likőrt készíteni belőle! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


gödörásó gép

olyan változó menetemelkedésű, vágóéllel ellátott végtelen csiga, amely munka közben, a... Tovább

éhség

az állatot evésre az éhség-érzet és az étvágy ösztönzi; a nem eléggé telt gyomor (és a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés permetezés