A dió betegségei - Így védekezz a dióburok légy ellen

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A dió zöld burkán barnás, fekete foltok jelentek meg? Az nem jelent sok jót! Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani?

dió betegségei

Így védd meg a diót a betegségektől

Régebben minden kertben találkozhattunk legalább egy diófával, amik több száz évig is eléltek. Különösebb metszést és gondozást sem igényelt, így is rengeteg termést hozott, és más fáktól is távol tartotta a kórokozókat. Ma már viszont félthetjük a diótermésünket, és védekezés nélkül kizárt, hogy egészséges termést hozzon. De mi okozza a dió betegségét?


A dió baktériumos betegsége

A dió baktériumos betegségét, azaz a Xanthomonas arboricola pv. juglandis a megbarnult, befeketedett termésburok jellemzi, amit nagyvonalakban a klímaváltozásnak köszönhetünk, hiszen egyre több betegséget és kártevőt ösztönöz a dió megtámadására. A dió legnagyobb ellenségévé a nyugati dióburok-fúrólégy vált, ami ellen egyre nehezebb védekezni egy házikertben.

 A nyugati dióburok-fúrólégy a dió zöld burkát támadja meg, és lárváit elhelyezi a burokban, amelyek szétrágják azt. Ennek köszönhető a héj bebarnulása, rohadása, és rászáradása a dióra. Ebből kifolyólag a dióbél összezsugorodik. Bármilyen diófélét megtámad és nincs olyan dióféle, ami ellenálló lenne vele szemben, de hogyan vehetjük fel a harcot ellene?


Védekezés a dióburok-fúrólégy ellen

Először is a védekezés függ a kert méretétől, hogy egy kisebb házikertről van-e szó, vagy egy nagyobb gazdaságról, valamint tisztában kell lenni a légy életciklusával is. A legyek egy nemzedéke a talajban telel át báb formájában, majd július elejétől szeptember közepéig rajzanak, amikor a kikelt legyek megtermékenyítik egymást. Ezután a dióburokba helyezik a petéiket, amiből ki kel a légy lárva és megeszi a dióburkot, és ahol befúrják magukat ott ráadásul még gombás fertőzések is megjelenhetnek. A lárva miután kikelt, lehullik a földre és ott elássák magukat, majd kezdődik elölről a folyamat.

Kiskertben az egyik legjobb praktika, ha egy nejlonfóliát helyezünk a fa alá, de használhatunk vastag mulcs réteget is, amit folyamatosan cserélni kell, a használtat pedig meg kell semmisíteni. De ez persze nem 100%-os védekezés, hiszen a szomszédból is bármikor átrepülhet a légy.

Egy másik jó megoldás lehet, ha lepermetezzük a fát kontakt és felszívódó rovarölő vegyszerrel. Kontakt szerek közül használhatunk erre a célra piretroidokat, a felszívódó szerek közül pedig a legalkalmasabb a chloronicotinil csoportból acetamiprid hatóanyag tartalmú vegyszerek.

A zöld diót azonban, ha már lepermeteztük a fát, véletlenül se használjuk, eszünkbe ne jusson befőttet, likőrt készíteni belőle! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

önetetők

olyan berendezések, amelyek lehetővé teszik az állatok takarmányozásában a gépesítést,... Tovább

fogyasztói végtermék

a termelő vállalatot elhagyó olyan termék (végtermék), amely további feldolgozás nélkül is... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés permetezés