A dió betegségei - Így védekezz a dióburok légy ellen

hirdetes

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A dió zöld burkán barnás, fekete foltok jelentek meg? Az nem jelent sok jót! Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani?

dió betegségei

Így védd meg a diót a betegségektől

Régebben minden kertben találkozhattunk legalább egy diófával, amik több száz évig is eléltek. Különösebb metszést és gondozást sem igényelt, így is rengeteg termést hozott, és más fáktól is távol tartotta a kórokozókat. Ma már viszont félthetjük a diótermésünket, és védekezés nélkül kizárt, hogy egészséges termést hozzon. De mi okozza a dió betegségét?


A dió baktériumos betegsége

A dió baktériumos betegségét, azaz a Xanthomonas arboricola pv. juglandis a megbarnult, befeketedett termésburok jellemzi, amit nagyvonalakban a klímaváltozásnak köszönhetünk, hiszen egyre több betegséget és kártevőt ösztönöz a dió megtámadására. A dió legnagyobb ellenségévé a nyugati dióburok-fúrólégy vált, ami ellen egyre nehezebb védekezni egy házikertben.

 A nyugati dióburok-fúrólégy a dió zöld burkát támadja meg, és lárváit elhelyezi a burokban, amelyek szétrágják azt. Ennek köszönhető a héj bebarnulása, rohadása, és rászáradása a dióra. Ebből kifolyólag a dióbél összezsugorodik. Bármilyen diófélét megtámad és nincs olyan dióféle, ami ellenálló lenne vele szemben, de hogyan vehetjük fel a harcot ellene?

hirdetes
hirdetes


Védekezés a dióburok-fúrólégy ellen

Először is a védekezés függ a kert méretétől, hogy egy kisebb házikertről van-e szó, vagy egy nagyobb gazdaságról, valamint tisztában kell lenni a légy életciklusával is. A legyek egy nemzedéke a talajban telel át báb formájában, majd július elejétől szeptember közepéig rajzanak, amikor a kikelt legyek megtermékenyítik egymást. Ezután a dióburokba helyezik a petéiket, amiből ki kel a légy lárva és megeszi a dióburkot, és ahol befúrják magukat ott ráadásul még gombás fertőzések is megjelenhetnek. A lárva miután kikelt, lehullik a földre és ott elássák magukat, majd kezdődik elölről a folyamat.

Kiskertben az egyik legjobb praktika, ha egy nejlonfóliát helyezünk a fa alá, de használhatunk vastag mulcs réteget is, amit folyamatosan cserélni kell, a használtat pedig meg kell semmisíteni. De ez persze nem 100%-os védekezés, hiszen a szomszédból is bármikor átrepülhet a légy.

Egy másik jó megoldás lehet, ha lepermetezzük a fát kontakt és felszívódó rovarölő vegyszerrel. Kontakt szerek közül használhatunk erre a célra piretroidokat, a felszívódó szerek közül pedig a legalkalmasabb a chloronicotinil csoportból acetamiprid hatóanyag tartalmú vegyszerek.

A zöld diót azonban, ha már lepermeteztük a fát, véletlenül se használjuk, eszünkbe ne jusson befőttet, likőrt készíteni belőle! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Solea (STRU 2111)

Cukorrépa Cél: rizománia és rizoktónia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

kétmenetes betakarítás

a takarmánytartósításhoz tartozó olyan eljárás, amelynél fonnyasztott zöldtakarmányból... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés permetezés