Szakértői tanácsok a dió szárításáról tárolásáról

hirdetes

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
A dió sikeres szárításának, tárolásának titka

A zöld, puha héjat továbbá minél előbb el kell távolítani róluk, ha ez nem történt meg természetes módon. Ha nem szedegeted fel őket időben, akkor a nyirkos körülmények között könnyedén bepenészesedhetnek, különösen ha esős az idő. Természetesen sok rágcsáló és még a hangyák is kinézhetik őket maguknak.

A diók összegyűjtésekor ajánlott munkakesztyűket használni, mert beszínezheted velük a kezeidet (és egyesek bőrét még irritálhatják is a termések). Begyűjtésük után ajánlott alaposan lemosni a sarat és egyéb koszt a diókról, de csak akkor, ha nagyon piszkosak. Ha teljesen megszáradtak, letörölgetheted őket egy tiszta ronggyal, és készen is vagy. 

hirdetes

A diók kiszárítása

A diókat többféleképpen is kiszáríthatod. Az ideális módszer az adott páratartalomtól és hőmérséklettől függ. Például kint, a földön is kiszáríthatod dióidat. Ehhez az kell, hogy nap közben minél több napsütés érje őket, illetve hogy éjszakánként ne hűljön le túlságosan a levegő. Teríts le egy műanyag ponyvát, szórd rá a diókat (egy rétegben), és fedd le őket műanyag hálóval, hogy a madarak ne csenjék el őket.

Ha van elég hely melegházadban, akkor ott biztonságosabb körülmények között száríthatod ki dióidat egy asztalon vagy egy rácson. Ideális hely lehet még a padlás, a garázs, a terasz, vagy bármilyen tiszta, „félig kinti” hely is. A cél mindig az, hogy száraz helyen száradjanak, hiszen a nyirkos körülmények lassítják a folyamatot, és penészedést okozhatnak. Eleinte a friss dióbelek nyirkosak és bőrszerűek lesznek a héjukban.

hirdetes

Idővel aztán, ahogy megszáradnak, ízük is jobban hasonlítani kezd arra, amit megszoktál tőlük. Tökéletes körülmények között egy, realisztikusabb körülmények között két hétbe telik majd, hogy dióid teljesen kiszáradjanak. Személyes ízlés szerint tovább is száríthatod őket. Kóstolj meg néha egyet, hogy ellenőrizd, megfelel-e már az ízük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2019-11-26

HIVATALOS – Mostantól börtönbüntetés jár az állatkínzóknak!

Az állatkínzókat is börtönbüntetéssel lehet súlytani mostantól kezdve. Nézzük, milyen büntetésben részesülhetnek az állatkínzók, végre börtönbe is mehetnek tettükért!

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2019-12-12

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Az ENSZ élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint hamarosan el fog jönni az az idő, amikor már nem ehetünk húst, ezért át kell állnunk a rovarevésre!

2020-02-25

Példamutatásból jeles – Cukornádból és fából fog készülni a Lego!

A Lego azt a célt tűzte ki maga elé, hogy cukornádból és fából készíti a termékeit, soha többé nem használ majd műanyagot a termékek gyártásához.

További cikkek ebben a témában


gomborka (Camelina)

a keresztesvirágúak családjának nemzetsége. Száraz gyepekben, homokpusztákon gyakori a... Tovább

kukorica (tengeri, törökbúza, Zea mays L.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, lágy szárú, egylaki, váltivarú, egynyári növény.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság kert