Használd fel a dinnye héját Te is - mutatom, hogyan

A dinnyehéj felhasználása

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Törekedjünk arra, hogy ne dobjunk ki semmit, ugyanis szinte minden felhasználható! Ebben a cikkünkben azt mutatjuk meg, milyen lehetőségek rejlenek a dinnye héjában! 

A dinnye héja is felhasználható

A görögdinnye a nyár legkedveltebb gyümölcse, sokan víz helyett fogyasztják a finomságot, ugyanis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal! A dinnye húsa értékes tápanyagokat tartalmaz, ezt azért mindenki tudja, azt viszont nem, hogy a héja is aranyat is.

Az emberek többsége a szemétbe dobja a dinnye héját, éppen ezért most elmondom nektek, hogy mennyi mindenre használhatjuk fel a külső kérget! A dinnye héja többek között C-vitamint, B6-vitamint, rostokat, káliumot és citrullint tartalmaz, akár nyersen is fogyaszthatjuk, de számtalan felhasználási módja van!

A citrullin jelenléte, ami nagyon fontos számunkra, ugyanis ez az antioxidáns vegyület, ami megvéd minket a szabadgyökök káros hatásaitól, átalakítja szervezetünkben az aminosavakat, ezáltal gyakorol jótékony hatást a szívre, illetve az ér-, és immunrendszerre. Most pedig nézzük, hogyan használhatjuk fel a dinnye héját! 

Gyümölcslé

A dinnye héjából is kinyerhetjük a gyümölcs levét, préseljük le, és az így elkészült levet keverjük kedvünkre más gyümölcs levével. Helyezzük turmixgépbe más gyümölcsökkel együtt, az így elkészült ital sokkal krémesebb állagú lesz!

Savanyúság a dinnye héjából

Sokan nem tudják, hogy a görögdinnyéből ízletes savanyúságot is készíthetünk, legfőképpen azért, mert az uborkafélék családjába tartozik. A déli konyha szerves alkotóelemét képezi a dinnye héjából készült savanyúságnak, próbáljuk ki mi is mindenképpen. Leginkább azért éri meg, mert finom, és mert kíméletes a belekhez!

Saláta a dinnye héjából

Keverjük ízletes salátákhoz a görögdinnye héját nyugodtan! Kockázzuk fel a héját, majd fonnyasszuk meg egy kis olívaolajon. Amíg puhul, sózzuk, és borsozzuk ízlés szerint. Remélem, hogy ezek után ti sem fogjátok kidobni a görögdinnye héját, cikkünket mutassátok meg ismerőseiteknek, és bíztassátok arra őket, hogy használják fel a héjat! 

Forrás: Fotó: healthyentirelife

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hormonhatású rovarölő szerek

a vedlést gátló, illetve a fotoszintézist gátló vegyületekkel (pl. triflubenzuron [Dimilin])... Tovább

gázosítószerek

olyan növényvédő szerek, amelyek biol. hatásukat döntően gáz alakban fejtik ki. Ált. erős... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs