Törekedjünk arra, hogy ne dobjunk ki semmit, ugyanis szinte minden felhasználható! Ebben a cikkünkben azt mutatjuk meg, milyen lehetőségek rejlenek a dinnye héjában!
A görögdinnye a nyár legkedveltebb gyümölcse, sokan víz helyett fogyasztják a finomságot, ugyanis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal! A dinnye húsa értékes tápanyagokat tartalmaz, ezt azért mindenki tudja, azt viszont nem, hogy a héja is aranyat is.
Az emberek többsége a szemétbe dobja a dinnye héját, éppen ezért most elmondom nektek, hogy mennyi mindenre használhatjuk fel a külső kérget! A dinnye héja többek között C-vitamint, B6-vitamint, rostokat, káliumot és citrullint tartalmaz, akár nyersen is fogyaszthatjuk, de számtalan felhasználási módja van!
A citrullin jelenléte, ami nagyon fontos számunkra, ugyanis ez az antioxidáns vegyület, ami megvéd minket a szabadgyökök káros hatásaitól, átalakítja szervezetünkben az aminosavakat, ezáltal gyakorol jótékony hatást a szívre, illetve az ér-, és immunrendszerre. Most pedig nézzük, hogyan használhatjuk fel a dinnye héját!
Gyümölcslé
A dinnye héjából is kinyerhetjük a gyümölcs levét, préseljük le, és az így elkészült levet keverjük kedvünkre más gyümölcs levével. Helyezzük turmixgépbe más gyümölcsökkel együtt, az így elkészült ital sokkal krémesebb állagú lesz!
Savanyúság a dinnye héjából
Sokan nem tudják, hogy a görögdinnyéből ízletes savanyúságot is készíthetünk, legfőképpen azért, mert az uborkafélék családjába tartozik. A déli konyha szerves alkotóelemét képezi a dinnye héjából készült savanyúságnak, próbáljuk ki mi is mindenképpen. Leginkább azért éri meg, mert finom, és mert kíméletes a belekhez!
Saláta a dinnye héjából
Keverjük ízletes salátákhoz a görögdinnye héját nyugodtan! Kockázzuk fel a héját, majd fonnyasszuk meg egy kis olívaolajon. Amíg puhul, sózzuk, és borsozzuk ízlés szerint. Remélem, hogy ezek után ti sem fogjátok kidobni a görögdinnye héját, cikkünket mutassátok meg ismerőseiteknek, és bíztassátok arra őket, hogy használják fel a héjat!
Forrás: Fotó: healthyentirelife