A dinnyefa termesztése, a dinnyefa nevelése

hirdetes

Nevelj te is dinnyefát, imádni fogod!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Biztosan sokan néznek most furcsán, és mondják, hogy dinnyefa nem is létezik, pedig a hír igaz, dinnyefa van, és a te kertedben is teremhet! Mostani cikkemben erről a növényről fogok beszélni, többek között elmondom, mi szükséges a termesztéséhez, neveléséhez, de azt is megtudhatod, hogy miért olyan hasznos ez a növény! 

Most mindent megtudhatsz a dinnyefáról

A dinnyefát ti is ismeritek, ebben biztos vagyok, csak éppen a másik nevén, ami nem más, mint papaya (Carica papaya). Termesztése nagyon könnyű, de csak akkor, ha már tudjuk, hogy mit kell tenni! Előnye, hogy gyorsan hoz termést, ráadásul egész évben szüretelhető a gyümölcse, mely éretten és zölden is felhasználható, és még szép is! 

Röviden a papajáról

A papaja a Karib-szigetek őshonos növénye, de ma már szinte mindenhol találkozhatunk vele, elterjedését nagy részben köszönhetjük a spanyol, illetve a portugál gyarmatosítóknak. A papaja a dinnyefafélék családjába tartozik, otthon, a kertünkben is nevelhetjük sikeresen ezt a 8-10 méter magasra növő, pálmakinézetű növényt, amely egyetlen, ritkán elágazó szárán viseli a levélkoronáját. Nem kell megijedni attól, hogy az alsó levelei lehullnak, ez egy természetes folyamat, a levélalap nyoma így teszi nagyon különleges mintázatúvá a törzset, ami puhafájú, belül üreges.

hirdetes

Hosszúnyelű levelei mélyen szeldeltek, a rövid kocsányon ülő női virágok a törzsön fejlődnek füzérben, vagy egyedül, a hosszú kocsányú porzós virágok viszont bugát alkotnak. Virágai leginkább a Plumériához hasonlítanak, ugyancsak ötszirmúak, krémfehérek, illatosak és viaszosak. Még egy jó hír, hogy már a második évben termőre fordul, és utána sorra hozza sok magvú, üreges bogyótermését. 

hirdetes

A papaja gyümölcse

A papaja nagyjából két-három kilogrammot nyom, héja vékony, zöldessárga színű. Azért szokták dinnyefának is nevezni, mert gyümölcshúsa hasonlít a dinnyéhez, ugyanúgy puha és lédús, illata viszont már a sárgabarackéhoz hasonlítható. A finom gyümölcs 85 százaléka víz, 12 százaléka szárazanyag (ennek nagyjából 9-10 százaléka cukor). Gyümölcse bizonyos emésztési zavarok (gyomorsav-elégtelenség, emésztési problémák miatt kialakuló migrén, felfúvódás) kezelésére ajánlott.

Kivonatát a bél különféle élősködői (Oxyuris, Ascaris, Ancylostom), valamint visszértágulatos fekély, aranyér- és bőrproblémák (tályogok, sebek és különféle bőrbetegségek) ellen is alkalmazzák. A gyümölcshúst a trópusokon a növény saját leveleibe csavarják, hogy megpuhuljon. A következő oldalon folytatom, lapozz egyet és tudj meg mindent a papaja termesztéséről! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

További cikkek ebben a témában


megdőlés (szármegdőlés)

a gabonaszalma v. kukoricaszár roskadása, elterülése. Tetemes kárt okozhat, mert az elfekvő... Tovább

Csávázó Cruiser 350 FS

Folyékony rovarölő csávázószer.Hatóanyag: 350 g/l tiametoxamFelhasználható: A kukorica és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem