Olcsóbb hűtés - gördíthető állványokkal, Dexion

Olcsóbb hűtés - gördíthető állványokkal

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A régebben használatos tartósító eljárások (konzerv) használata helyett a fogyasztási szokások mindinkább áttevődnek a tartósítószer nélküli a vitamintartalom jobb megőrzését szolgáló és így egészségesebb mélyhűtött termékek felé. A téli gyümölcsellátás biztosítása is hűtött tárolást igényel.
Olcsóbb hűtés - gördíthető állványokkal, Dexion

A régebben használatos tartósító eljárások (konzerv) használata helyett a fogyasztási szokások mindinkább áttevődnek a tartósítószer nélküli a vitamintartalom jobb megőrzését szolgáló és így egészségesebb mélyhűtött termékek felé. A téli gyümölcsellátás biztosítása is hűtött tárolást igényel.A hűtés meglehetősen nagy energiaigényének csökkentésére több lehetőség adódik. Ezek egyike a hűtött tér térfogatának csökkentése. A raktárak térfogatának csökkentése valamelyik blokktárolást lehetővé tévő raktári állvánnyal lehetséges. Mivel az esetek többségében igen sokféle árut tárolnak egy raktárban ezért a raklapos átfutó, vagy bejárható állványok helyett leggyakrabban a gördíthető állványok terjedtek el.

A gördíthető állványok előnye, hogy a raktárban tárolt valamennyi rakat rövid elérési idővel hozzáférhető, viszont azonos térfogatú raktárban dupla mennyiségű rakat helyezhető el, mintha soros állványokat használnánk. A gördíthető nehézállványok tulajdonképpen gördülő alvázakra szerelt soros rakodólapos állványok.

A gördíthető állványok lelke a sín. A legnagyobb pontosságot a sínek elhelyezése követeli meg. Már kismértékű eltérés a vízszintestől vagy a párhuzamosságtól olyan hibákat okozhat, mely használhatatlanná teszi a rendszert.

Mivel az egy kerékre eső terhelés meghaladhatja a 10.000 kg-ot is, ezért a sínek nyomvonalába egy megfelelő teherbírású vasbeton sávalapot kell építeni. A padozatot készítő cég szakembereivel egyeztetve kiválasztjuk a technológiájuknak leginkább megfelelő sínelhelyezési módszert. A sínek minden esetben egy nyersbetonra kerülnek, mely a végleges padlószint alatt 200 mm-rel van. A sínek rögzítését és szintezését követően a sínek felső éle adja meg a legfelső betonréteg szintjét. Természetesen a sínek nyomvonalában sem hagyható el a megfelelő hőszigetelés.

Az állványok akár 30 m hosszúak is lehetnek, a hajtómotorok számát mindig a gördítendő tömeg határozza meg.

Minden raktári rendszer olyan jó, mint a vezérlése. A Dexion mindig is élenjárt a gördíthető állványok fejlesztésében. Ennek eredménye a legújabb, 50 év tapasztalatainak birtokában megalkotott igen nagy piaci sikert arató DEXION MOVO gördíthető rakodólapos állvány. A vezérlés a különböző beruházói igények figyelembevételével készül, a személyvédelmi berendezések maximális kiépítettsége mellett.

Az állványok mozgatása történhet a központi vezérlőszekrényről, a minden állványsor végén lévő nyomógombról, valamint rádiófrekvenciás távirányítással. Ez utóbbinak előnye, hogy a targoncavezető adott esetben akár az udvarról is megnyithatja a kívánt folyosót, s mire beér az épületbe, rögtön a megfelelő helyre mehet be. A raktári nyilvántartó rendszer programja is vezérelheti az állványok mozgatását távirányítással. A targoncavezető egy rádiófrekvencián kapott anyaglista alapján csak a megnyíló folyosó megfelelő sorszámú rakathelyére megy és elvégzi a megfelelő műveletet.

Az állványok sebessége kb. 5 m/min. A biztonságról a megfelelő helyekre elhelyezett fénysorompók gondoskodnak, melyek segítségével kizárható, hogy a mozgatás irányába eső folyosón valaki tartózkodjon. Minden személyvédelem kétszeresen biztosított, tehát valamelyik biztonsági áramkör meghibásodása esetén is kizárható a balesetek elkerülése.

Végezetül álljon itt egy gazdaságossági számítás, miért is éri meg DEXION MOVO állványt telepíteni hűtőházba a hagyományos soros állvány helyett (a konkrét példa egy németországi beruházás számadatait tartalmazza, de arányaiban nálunk is megállja a helyét)?

Feladat: 1500 db 800x1200x1800 mm nagyságú rakat raktározása

900 kg átlagos rakattömeg

egymás felett 5 rakat (szabad belmagasság kb. 11 m)

16 rakat egymás mellett

állványrendszer szélessége kb. 15

m, főfolyosó szélessége 3 m

A számok mutatják, hogy érdemes gördíthető állványokat telepíteni. Ha ehhez hozzászámítjuk az energiaköltségek megtakarítását a teljes élettartamra vetítve, nem kétséges, hogy mit érdemes választani.

Szakembereink már a tervezés fázisában ingyenes tanácsadással segítik a hozzánk fordulókat, hogy mindig az igényeknek megfelelő rendszer kerüljön felhasználásra.

  

Dexion Kft, 2040 Budaörs Komáromi u. 22.

Tel.: 23/428 166,-167 Fax.: 23/428 175

e-mail:

dexion@dexion.hu;

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

jégeső

5 mm-nél nagyobb átmérőjű, szilárd, jégszemekből álló ->csapadék; a jégszemek többnyire... Tovább

hályog

a szemlencsének (szemgolyó) egy részére v. egészére kiterjedő, szürke v. szürkésfehér... Tovább

Tovább a lexikonra