Csodákra képesek – Csalogass denevéreket a kertedbe!

hirdetes

A világ egyik leghasznosabb élőlénye – a denevér

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Minden a denevérekről

A denevérek előnyei - Segítenek a beporzásban

Beporzást végző élőlényekből lehet sok, lehet kevés, de elég sosem. Egy egészséges kertben nem csak az számít azonban, hogy hány állat végzi a beporzást, hanem hogy mennyire változatos fajok vesznek részt ebben a folyamatban. A kisméretű madarak és rovarok mellé tehát a denevérek is nagyon jól jönnek. Meglepően sok növény a denevérekre támaszkodik a beporzásért – ilyen például a banán, a mangó, a guáva és a tequila előállításához szükséges agávé.

A denevérek előnyei - Segítenek a magok szétszórásában

A gyümölcsevő denevérek csak a termések húsát emésztik meg, a magokat azonban nem, így ezek idővel a guanóval együtt távoznak szervezetükből. Sok denevér repülés közben sem szégyelli a dolgát végezni, így a magok nagy területeket terjedhetnek szét. A denevérek éppen ezért létfontosságú elemei a trópusi területeknek, különösen most, ahogy egyre több esőerdő tűnik el a fakitermelés miatt.

Hogyan csalogass denevéreket a kertedbe

Ha sikerült meggyőznünk arról, hogy a te kertedben is sok haszna lenne ezeknek a félreértett repülő emlősöknek, akkor bizonyára már most azon jár az eszed, hogy hogyan csalogathatnál néhányat kertedbe. Íme néhány tipp ehhez!

hirdetes

Helyezz el egy vízforrást kertedben

Itt nem kell semmi nagyra gondolni - a denevérek egy egyszerű madáritatóval is beérik, ami egyébként is jó, ha van a kertedben, ha nap közben a madarak számára is szeretnéd vendégszeretőbbé tenni portádat. Ha azonban otthonod közelében van valamilyen természetes vízforrás, akkor elképzelhető, hogy nem is lesz szükséged erre (de ártani sosem árthat).

Készíts denevérfészket

A legtöbb állatnak szüksége van valamilyen búvóhelyre inaktív időszakaiban, illetve ahol felnevelheti utódjait. Éppen ahogy a madaraknak egy madárházzal, úgy a denevéreknek egy külön számukra kialakított denevérházzal kedveskedhetsz portádon. Ezt legegyszerűbb interneten beszerezni, de saját magad is építhetsz egyet, ha van elég barkácstudásod hozzá.

Tippek az ideális denevérház elkészítéséhez

hirdetes

Egy denevérház elkészítésekor próbáld leutánozni a fák törzse és kérge közötti réseket, ami a denevérek gyakori természetes búvóhelye – tehát ne legyen kifejezetten széles! A denevérház legalább 60 cm magas és 35 cm széles legyen. Ennél ne legyen kisebb, de megcsinálhatod nagyobbra is. Hogy természetes búvóhelyüket (a fa törzse és kérge közötti rést) utánozd, szűk körülményeket kell kialakítanod számukra – a denevérház mélysége (nem a magassága) 7,5-12 cm legyen csupán.

Ügyelj rá, hogy a denevérház alul nyitott legyen, hogy ürülékük ne gyűljön össze a padlón. Fontos továbbá, hogy mindkét oldalon és elöl is legyen egy kis rés a szellőzés miatt – a denevérek teste ugyanis könnyedén túlmelegedhet. A denevérház belső falai érdesek kell legyenek, hogy a denevérek beléjük tudjanak kapaszkodni a mászáshoz. Fesd a házat sötét színűre, hogy elnyelje a napfényt és kellemesen meleg legyen a denevérek számára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

2022-08-08

Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Vár a XXVI. Végvári Vigasságok!

Eger legkülönlegesebb korabeli programját idén is megrendezik, immár huszonhatodik alkalommal vehetünk részt a Végvári Vigasságokon az Egri Vár vendégségében!

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-08

Jártál már a magyar sík vidéken? Rengeteg programmal vár a pásztorok földje, a Hortobágy!

Tudtad, hogy az ország első nemzeti parkja a Hortobágyi Nemzeti Park volt? Gazdag programkínálattal találkozhatunk, ahol mindenki megtalálhatja a megfelelőt!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2022-07-31

Állatos (fa)viccek, amik garantáltan lefárasztják az agyad

Az állatokat mindenki szereti. A vicceket nem biztos, de mindenkinek van oylan, amin elmosolyodik - ha más nem, akkor fájdalmában. Íme, a legjobb állatos viccek!

2022-07-31

8 megdöbbentő érdekesség a malacokról

A malacok tisztátalan és buta állatok lennének? A sztereotípia ezt közvetíti, de jobban hasonlítanak ránk, emberekre, mint gondolnánk. Lássuk, hogy miben!

További cikkek ebben a témában


Hosszúhétvégék külföldön

 Hosszúhétvégék külföldön Tovább

karsztvíz

a mészkövek és a dolomitok C02-tartalmú, szénsavas víz által kioldott járatrendszereiben,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek