Csodákra képesek – Csalogass denevéreket a kertedbe!

hirdetes

A világ leghasznosabb élőlénye – Így csalogass denevért a kertedbe!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A denevérek messze nem kapnak annyi szeretetet és elismerést, amennyit megérdemelnek. Sokan tartanak tőlük nem túl előnyös megjelenésük és a denevéreket körülvevő mítoszok miatt (nem, nem repülnek bele az ember hajába), pedig ezek a különös, éjszakai jószágok valójában a kertészek legjobb barátai közé tartoznak. Ha sikerül túltekintened az előítéleteken és hajlandó vagy egy kicsit többet is megtudni a denevérekről, akkor hamar belátod majd, hogy neked is érdemes lenne egy vendégszeretőbb környezetet kialakítanod számukra kertedben. Miért? Hogyan? Mai cikkünkben erről lesz szó!

Minden a denevérekről

Miért érdemes denevéreket csalogatni a kertbe?

Sokan tartanak a denevérektől, mert olyan rémhíreket terjesztenek róluk, hogy veszettséget terjesztenek, stb. Tény, hogy a denevérek is terjeszthetik ezt a veszélyes betegséget, de statisztikailag nagyobb esélyed van arra, hogy beléd csapjon egy villám, minthogy egy denevértől kapd el a veszettséget – szóval ettől egyáltalán nem kell tartanod. Szóval milyen előnyökkel szolgálnak a denevérek egy kertész számára?

A denevérek előnyei - Rovarokkal táplálkoznak

Az egyik fő ok, amiért a denevérek olyan hasznosak a kertben, hogy előszeretettel táplálkoznak rovarokkal, így számos kártevőt ritkíthatnak meg a ház körül (hernyókat, molyokat, legyeket, szúnyogokat, stb.). Tény, hogy ezeket a rovarokat a madarak is vadásszák, de ők csak nappal aktívak és sok rovar éjszakánként bújuk elő. Szerencsétlenségükre a denevéreknek is ez a szokásuk. Egy kellően vendégszerető kert kialakításával nappal és éjszaka is légi biztonsági szolgálat köröz majd kerted felett.

hirdetes

Egy nagyobb denevérállomány szinte teljesen eltüntetheti kertedből a kártevőket. Ez nem csak növényeidnek jó hír, hanem egész kertednek is, hiszen nem kell veszélyes mesterséges vegyszereket használnod a rovarok kiirtására. Egy egészséges denevér akár 6-8 EZER szúnyogméretű rovart is képes elnyelni egyetlen éjszaka alatt. Számold ki, hogy egy egész kis család micsoda pusztítást végezhet a kártevőállományban.

A denevérek előnyei - Ürülékük kiváló minőségű trágya

Mint láthatod, a denevérek nagyon sokat esznek, ha van mit. A denevérek ürüléke, közismertebb nevén a guanó, hasznos kerti trágya, ami nem meglepő, mert a szó magyarul is trágyát jelent. A guanóban nitrogén (10%), foszfor (3%) és kálium (1%) is található. A guanó „tiszta” trágya, mindenféle felesleges adalék nélkül. Kiváló virágok, zöldségek és dísznövények táplálására is.

hirdetes

NPK arányai (10%-3%-1%) teljesen ideálisak a legtöbb növény számára, így nem igényel dúsítást vagy hígítást. Mindezek mellett élő organizmusokat, köztük hasznos baktériumokat és gombákat tartalmaz, de egyben gombaölő hatású is. Ha mindez nem lenne elég, a guanó elpusztítja a talajban lakozó, kertre káros fonálférgeket is. A következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


épületalapozás

az épületek talajjal érintkező részének kialakítása, amely a stabilitást szolgálja. Az... Tovább

üszöggombák (Ustilaginales)

a —>bazídiumos gombák osztályának egyik rendje. Virágos növények parazitái, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok