Csodákra képesek – Csalogass denevéreket a kertedbe!

A világ egyik leghasznosabb élőlénye – a denevér

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A denevérek messze nem kapnak annyi szeretetet és elismerést, amennyit megérdemelnek. Sokan tartanak tőlük nem túl előnyös megjelenésük és a denevéreket körülvevő mítoszok miatt (nem, nem repülnek bele az ember hajába), pedig ezek a különös, éjszakai jószágok valójában a kertészek legjobb barátai közé tartoznak. Ha sikerül túltekintened az előítéleteken és hajlandó vagy egy kicsit többet is megtudni a denevérekről, akkor hamar belátod majd, hogy neked is érdemes lenne egy vendégszeretőbb környezetet kialakítanod számukra kertedben. Miért? Hogyan? Mai cikkünkben erről lesz szó!

Minden a denevérekről

Miért érdemes denevéreket csalogatni a kertbe?

Sokan tartanak a denevérektől, mert olyan rémhíreket terjesztenek róluk, hogy veszettséget terjesztenek, stb. Tény, hogy a denevérek is terjeszthetik ezt a veszélyes betegséget, de statisztikailag nagyobb esélyed van arra, hogy beléd csapjon egy villám, minthogy egy denevértől kapd el a veszettséget – szóval ettől egyáltalán nem kell tartanod. Szóval milyen előnyökkel szolgálnak a denevérek egy kertész számára?

A denevérek előnyei - Rovarokkal táplálkoznak

Az egyik fő ok, amiért a denevérek olyan hasznosak a kertben, hogy előszeretettel táplálkoznak rovarokkal, így számos kártevőt ritkíthatnak meg a ház körül (hernyókat, molyokat, legyeket, szúnyogokat, stb.). Tény, hogy ezeket a rovarokat a madarak is vadásszák, de ők csak nappal aktívak és sok rovar éjszakánként bújuk elő. Szerencsétlenségükre a denevéreknek is ez a szokásuk. Egy kellően vendégszerető kert kialakításával nappal és éjszaka is légi biztonsági szolgálat köröz majd kerted felett.

Egy nagyobb denevérállomány szinte teljesen eltüntetheti kertedből a kártevőket. Ez nem csak növényeidnek jó hír, hanem egész kertednek is, hiszen nem kell veszélyes mesterséges vegyszereket használnod a rovarok kiirtására. Egy egészséges denevér akár 6-8 EZER szúnyogméretű rovart is képes elnyelni egyetlen éjszaka alatt. Számold ki, hogy egy egész kis család micsoda pusztítást végezhet a kártevőállományban.

A denevérek előnyei - Ürülékük kiváló minőségű trágya

Mint láthatod, a denevérek nagyon sokat esznek, ha van mit. A denevérek ürüléke, közismertebb nevén a guanó, hasznos kerti trágya, ami nem meglepő, mert a szó magyarul is trágyát jelent. A guanóban nitrogén (10%), foszfor (3%) és kálium (1%) is található. A guanó „tiszta” trágya, mindenféle felesleges adalék nélkül. Kiváló virágok, zöldségek és dísznövények táplálására is.

NPK arányai (10%-3%-1%) teljesen ideálisak a legtöbb növény számára, így nem igényel dúsítást vagy hígítást. Mindezek mellett élő organizmusokat, köztük hasznos baktériumokat és gombákat tartalmaz, de egyben gombaölő hatású is. Ha mindez nem lenne elég, a guanó elpusztítja a talajban lakozó, kertre káros fonálférgeket is. A következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sarjadzó szövet (granuláló szövet)

a szövetelhalás,-sérülés helyén burjánzó, vérerekben és az elpusztult szövetrészeket... Tovább

buzgár

a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörés. A buzgár alulról felfelé irányuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek