Télen is a kert gondozása kulcsfontosságú: ebben a cikkben szakértői tippekkel és egyszerű útmutatással segítünk a téli kerti gondozásban, amiket érdemes követned.

hirdetes

Fontos decemberi kerti munkák, amiket ne hagyjunk ki idén

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ahogy beköszönt a hideg idő és a természet hófehér takaróba burkolózik, a kert gondozása is átformálódik. A december hónap ideális lehetőséget kínál számunkra arra, hogy gondoskodjunk díszcserjéinkről, fáinkról és sövényeinkről, hogy a következő tavasz pompás virágait készítsük elő. Tekintsük át, hogyan tehetjük ezt meg a leghatékonyabban!

decemberi kerti munka

Hómentes decemberi kerti munka a díszcserjék ritkítása

Hómentes időszakban érdemes elvégezni a díszcserjék, fák és sövények ritkítását és visszavágását. Ezáltal megelőzhetjük, hogy elszaporodjanak vagy elveszítsék esztétikus formájukat. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tavasszal virágzó növényeket, mint például az aranyfa, orgona, gyöngyvirágcserje és rózsalonc, most hagyjuk metélés nélkül. A vastag ágak vágási felületét sebkezelő anyaggal kezeljük be, hogy segítsünk a gyógyulási folyamatban.

A decemberi kerti munkák között az öntözés is szerepeljen

Enyhe időjárás esetén gondoskodjunk az örökzöldekről, melyeket bőségesen öntözzünk meg. Ha új bokrokat és évelőket ültetünk, még esős időben is fontos, hogy megfelelően beiszapoljuk azokat. A melegebb napokon érdemes az évelőket kitisztítani, bár a díszfüveket hagyjuk meg tavaszra. Ne felejtsük el a fák és cserjék alá szórt hosszú hatástartamú műtrágyát, amennyiben ezt novemberben elmulasztottuk.

hirdetes
A hóval borított növények esetében különösen figyeljünk oda. A fákon és bokrokon lévő nedves vagy vastag hótakarókat rázzuk le, különös tekintettel az oszlopos borókára. Ez segít megelőzni az ágak letörését és a növények deformálódását.

Decemberi kerti munka: ezeket ültesd!

December elején ültessünk el hunyortövet, majd helyezzük be cserepezve egy hűvös helyiségbe az ablakba. Ez egy kiváló módja annak, hogy előkészítsük a következő tavaszi virágokat. Gondoskodjunk a zöldségfélék védelméről is, főként a bimbóskeltet dróthálóval, hogy megelőzzük a nyúl és egyéb vadállatok rágását.

Decemberi kerti munka a virágok védelme érdekében

A tavalyi vagy az idei évben ültetett örökzöldek számára készítsünk napfény elleni árnyékolót, különös tekintettel azokra, amelyek érzékenyebbek a hidegre. Ezenkívül gondoljunk a levágott ágak kreatív hasznosítására is. December és március között virágozóvá tehetjük azokat vázában, különféle fajtákkal, mint a nyírfa, aranyfa, valódi jázmin, som, égerfa, mogyorófa és fűzfaágak.

hirdetes


A cserépbe ültetett turbolya- és zsázsamagok ideálisak a konyhaablakban történő neveléshez. És ha egy vöröshagymát fél vízzel telt pohárba helyezünk, és kihajt, a zöld levél kiválóan felhasználható szendvicseink díszítésére és ízesítésére.


Ezek a decemberi kerti teendők segítenek nemcsak a növényeink egészségének megőrzésében, hanem egyúttal a kertészeti szezonra való előkészületekben is. Bár a hideg téli hónapokban a kert nyugalomba vonul, gondoskodásunkkal biztosíthatjuk, hogy tavasszal újra virágozzon és élettel teli legyen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kenőanyagok

rendszerint kőolajból nyert, ritkábban szintetikus, nagy viszkozitású anyagok, amelyek... Tovább

Tatabányai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tatabánya Ságvári út 20. 2800 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
kert