Mi az a lassú csíráztatás? Decemberben lehet hagymát vetni? Most kiderül, mindenre választ adunk!

hirdetes

Tudtad, hogy decemberben elvetheted a hagymát? - a késleltetett csírázás művészete

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kertészkedésben a türelem és a megfelelő időzítés gyakran meghatározó szerepet játszik. Ha azt gondolnád, hogy a hideg decemberi napok alkalmatlanok a vetésre, gondold újra! Számos növény, különösen a hagymafélék és az ernyősvirágzatúak, igénylik a hidegkezelést a megfelelő csírázáshoz és növekedéshez.

decemberi hagyma vetés

Decemberi ültetés előnyei

Azok, akik most ültetik el a hagymaféléket, beleértve a hagymát, zellert, szárzellert, paszternákot, petrezselymet, fehérrépát és sárgarépát, valójában a következő tavaszi kertjük alapjait rakják le. Miért éppen most? A válasz a természetes ciklusokban rejlik.


Ezen növények számára a hideg, fagyos napok elengedhetetlenek a megfelelő csírázáshoz. A fagyok stimulálják a magokat, segítve a későbbi növekedést. Legalább 2-3 napig tartó, -5 fokos hideg szükséges ahhoz, hogy ezek a növények megfelelően kihajtsanak. A januári hideg időjárás tehát ideális környezetet teremt számukra.

A decemberi ültetés egyenlő a lassú csíráztatással

Az időzítés másik fontos szempontja, hogy ezek a növények lassan csíráznak, és a hideg időszakban ezt a folyamatot lassabbnak is tapasztalhatjuk. Ha most vetjük el ezeket a magokat, megadjuk számukra a szükséges időt és körülményeket a megfelelő csírázás elindításához.

hirdetes

Mi a decemberi vetés előnye?

hirdetes

A decemberi vetés fő előnye nem az, hogy a növények korábban nőnek ki, hanem inkább az, hogy a magoknak lehetőségük van beágyazódni a talajba, mielőtt el kellene kezdeniük a növekedést. Így, ha februárban még hó borítja az ágyást vagy épp sártenger válik belőle, nem kell aggódni. A magok már a helyükön vannak, és várják, hogy a körülmények megfelelőek legyenek a további növekedéshez.


Akik mégis szeretnék felgyorsítani a növekedést, hidegágyat vagy fűtetlen üvegházat is használhatnak. Az ottani enyhe hőmérséklet serkenti a csírázási folyamatot, így a növények hamarabb kihajtanak. Így a kertészeknek lehetőségük van finomhangolni a növények fejlődését a személyes igényeiknek megfelelően.

A decemberi vetés művészet

A decemberi vetés tehát nem csupán egy kertészeti szokás, hanem egy művészet is. Azok, akik értik és alkalmazzák ezt a művészetet, gazdagabb és bőségesebb termést szüretelhetnek tavasszal és nyáron. Tehát ne habozzunk, és már most tervezzük meg a tavaszi konyhakertünket, miközben a hideg idők még érik a magokat a csodálatos növekedéshez!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Dunakeszi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Közszolgáltató Ügyfélfogadás: Hétfõ: 13-17.30-ig Szerda: 8-16-ig Péntek:... Tovább

halastó

mest. épített, 1—2 m mélységű, vízzel borított terület, amelyben a rendszeres... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek