Minden a datolyaszilváról - hogyan érdemes fogyasztanod, miért ennyire különleges?

Hogyan fogyasztható datolyaszilva?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A datolyaszilva egy ritkán emlegetett, ízletes gyümölcs, amelyet igazán sokféleképpen fogyaszthatunk. Habár nem feltétlenül egyszerű hozzájutni, mégis érdemes levadászni néhány szemet csupán az érdekesség kedvéért.

Tudj meg mindent a datolyaszilváról

Alapvető tudnivalók a datolyaszilváról

Habár Ázsiában kifejezetten népszerűek, a világ többi részén kevesen hallottak róluk – ez megmagyarázza, hogy miért nem találkozhatunk velük a hazai üzletekben. Ennek több oka is van. Egyrészt nagyon nehéz átültetni őket, másrészt mert legtöbb fajtája túl puha a nemzetközi szállításhoz, harmadrészt pedig mert néhány fajtájának éretlen termései csípősen fanyarok. A tökéletesen érett termések belseje puha, zselészerű, ízük pedig a mézhez hasonlítható. Néhány fajta érett gyümölcsei annyira puhák, hogy legbelül már-már folyékony állagúak. A gyümölcsök mérete általában egy kisebb paradicsoméhoz hasonló.

A datolyaszilvák két fajtája

A datolyaszilvának két fajtája ismertebb Ázsián kívül. Az egyik a Fuyu (nem fanyar ízű), amelynek gyümölcsi laposak, kerekek és kemény állapotukban érdemes elfogyasztani őket, akárcsak az almákat. A másik fajta a Hachiya (fanyar ízű), amely hosszúkás, hegyes végű gyümölcsöket terem, és amelyeket csak érett, puha állapotukban ajánlott elfogyasztani.

Honnan tudod, hogy mikor érett egy datolyaszilva?

A datolyaszilvák őszi gyümölcsök, amelyek a nyár közepétől egészen az ősz végéig fellelhetők. Legérettebb állapotukban frissek a legjobb fogyasztani őket, azonban az éretlen Hachiya datolyaszilvák rendkívül fanyar ízűek, ezért jó tudni, hogy mikortól válnak ehetővé. Ehhez egyszerűen meg kell érintened őket – ha puhák és már-már szétrobbannak a levüktől (ilyen tekintetben nagyon hasonlóak a vizes lufikhoz), akkor ideje megenni őket (ebben egy kanál sokat segíthet). Az érett Fuyu datolyaszilvák sokkal keményebbek, ezért jobb választások salátákba. Ezeket az almákhoz hasonlóan érdemes fogyasztani. A következő oldalon még több mindent megtudhatsz a datolyaszilváról, többek között a tárolásáról, szárításáról és felhasználásáról fogok beszélni!  

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dozimetria

az ionizáló sugárzásoknak kitett anyagokban elnyelődött surgármennyiség (abszorbeált... Tovább

Gombaölo Melody Compact 49 WG

Gombaölő permetező szer szőlőperonoszpóra, hagymaperonoszpóra és burgonya fitoftóra... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert Növénytermesztés