Hogyan távolítsunk el egy darázsfészket

Hogyan távolítsunk el egy darázsfészket

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A darazsak nagy gondot is okozhatnak, hogyha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak, ha pedig még allergiásak is vagyunk a csípésükre, még súlyosabb is lehet a jelenlétük.

Hogyan távolítsunk el egy darázsfészket
Egy korábbi cikkünkben hatékony módszereket mutattunk nektek, melyek segítségével el tudod úzni a darazsakat, kattints ide, ha lemaradtál volna róla! Most viszont arra az esetre keresünk megoldást, amikor a darazsak már ott vannak a kertünkben, ráadásul nagy számban, és fészket is készítettek már! 

Egyik ismerősöm kertészkedés közben találkozott egy darázsfészekkel, nem akarta ő bántani a rovarokat, metszegetés közben azonban egy óvatlan vágás következtében bekövezett a baj. A metszőolló ugyanis pont a darázsfészket találta telibe, a darazsak persze azonnal támadtak, és 5-6 helyen csípték meg a kertészkedő úriembert.

Szerencsére nem lett komolyabb baja, mert nem volt allergiás, de lehetett volna sokkal súlyosabb is az esete! Éppen ezért nem árt, ha eltávolítjuk a darázsfészkeket, akkor pláne, ha gyermekünk is a kertben tartózkodik általában!

A darázsfészkek eltávolítása veszélyes és nehéz feladat, így erősen javasolt tapasztalt szakértőre bízni azt! Amennyiben mégis saját magunk kíséreljük meg, először győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk allergiások a darázscsípésre egy orvosi teszt segítségével. Viseljünk jó minőségű védőfelszerelést és mindig legyen egy menekülő útvonalunk, arra az esetre, ha a darazsak támadásba lendülnének!

1. Tiszta víz és mosogatószerrel

Egy kis mosogatószerrel és vízzel környezetkímélő módon szabadulhatunk meg nálunk megszálló darazsaktól. Fogjunk két evőkanál mosogatószert és keverjük bele egy pumpás palacknyi vízbe. Ez után spricceljük át vele a kisebb fészkeket. A szakértők szerint a mosogatószer eldugítja a légjárataikat ami majdnem azonnali halált okoz. Ez egy lényegesen kíméletesebb módszer, mint a közönséges rovarirtók használata, amik után gyakran órákig szenvednek az áldozatok haláluk előtt.

2. Füstöljük ki őket!

A fent említett biztonsági felszerelés ehhez a módszerhez is elengedhetetlen. Helyezzünk el egy grillsütőt, vagy rakjunk tüzet közvetlenül a fészek alatt és kezdjük meg a füstölést. A füst idővel beférkőzik a fészekbe, ahol a darazsak megfulladnak tőle, a túlélők pedig menekülni kezdenek. Várjunk egy-két órát, hogy alaposan átjárja a füst a fészket.

Ha biztosak vagyunk benne, hogy már nincs benne élő darázs, akkor távolítsuk el azt – a biztonság kedvéért természetesen védőfelszerelésben és a fentebb említett mosogatószeres srpay-el a kezünkben, az esetleges túlélők elintézésére. Ez a módszer csak valahonnan lelógó fészkek esetén alkalmazandó. Ha a fészek túl közel van otthonunkhoz, akkor nem javasolt annak közvetlen közelében füstölni, ez ugyanis tűzveszélyes lehet.

2. A fészek elárasztása

A darázsfészkeket akár el is áraszthatjuk, konkrétan vízbe fojtva annak lakóit. Fontos azonban, hogy a darázscsípésekre allergiások ne próbálkozzanak ezzel, ugyanis fennál a csípésveszély. Éppen ezért fontos, hogy még a nem allergiások is megfelelő védőfelszerelést (szemüveg, kesztyűk, stb.) viseljenek.

A technikához egy nagy vödör vízre lesz szükség, a vödörbe pedig bőven bele kell férjen a darázsfészek. Az akciót éjszaka érdemes lebonyolítani, ugyanis ekkor a legkevésbé aktívak a darazsak, így valamivel több időnk lesz, mielőtt reagálnának – a világításhoz piros vagy borostyánszínű fényt használjunk, ezek nem vonzzák annyira a darazsakat, mint a hagyományos elemlámpák.

Következő oldalon folytatom!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

xénia

egyes —>keresztezésekben bizonyos apai tulajdonságok nemcsak az utódokon, hanem a... Tovább

szántóföld

minden olyan rendszeresen művelt mg. terület, amelyen különböző eljárásokkal, többnyire... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok