Mit kell tenni a darázsfészekkel?

hirdetes

Darázsfészket találtál a kertben? – Mutatjuk mit kell tenned a darázsfészekkel!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Legtöbbünket idegesítik a kertben megjelenő darazsak és sokan félünk is tőlük, de valójában nagyon jelentős szerepük van az élővilágban és a mezőgazdaságban, ezért semmiképp nem szabad bántanunk őket. A darázsfajokat ugyan egyelőre nem fenyegeti az eltűnés veszélye, ugyanakkor a fullánkos rovarokat akkor is vétek írtani. De mit kell tenni, ha darázsfészket találunk a ház körül?

darázsfészek a házon

Mit kell tennünk, ha darázsfészket találunk?


Magyarországon mindösszesen húsz valódi társas életmódot folytató darázsfaj létezik, és ezek a fajok azok, akik papírfészket építenek királynőjük számára. A sárga-fekete kis rovaroktól nem véletlen rettegünk, hiszen csípésükre sokan allergiások vagyunk, de ha tüneteink nem is súlyosak, akkor is rendkívül fájdalmas egy darázscsípés, ezért szeretnénk minél távolabb tartani őket kertünktől. Ugyanakkor a társas darazsaknak jelentős szerepük van a mezőgazdaságban, hiszen ragadozó állat révén rengeteg mezőgazdasági kártevőt, rovart, és pókokat ejtenek el. A darazsak nagyon szeretik az édes illatokat, örömmel fogyasztják a szörpöket és a nektárokat, amik a kertbe vonzzák őket. Ha már a kertben vannak, akkor itt is elvégzik jótékony szerepüket, beporozzák a virágokat, bár nem olyan mértékben mint a méhek, de semmiképp nem elhanyagolható művelet.

hirdetes

Távolítsd el a darazsakat


Tehát mi emberek szeretünk megszabadulni a darazsaktól, azonban ez fordítva is igaz, ha szembenállást érzékel a másik oldalról, akkor a fullánkos rovarok védekezni fognak. A darazsak alapjáraton békésebbek a méheknél, de természetesen ha szándékosan piszkálja az ember, vagy valamiért veszélyt éreznek, akkor támadnak. A ház körül leggyakrabban viszont csak 5 darázsfajjal találkozhatunk, amik közül a német darázs, a kecskedarázs a legingerlékenyebb és a legveszélyesebb faj.


Így ha kecskedarázs fészket találunk azt inkább ne bántsuk, kerüljük el, ugyanakkor a padlásdarázs, a déli papírdarázs sokkal békésebb, így az ő fészkük eltávolításával megpróbálkozhatunk. Leginkább a padlásra, fészerbe, a villanyóra mellé a szekrénybe fészkelik be magukat, így mindenképp higgadtan, a hirtelen mozdulatokat kerülve közelítsük meg a fészket. Ha viszont olyan helyre fészkelte be magát, ahol különösképpen nem zavar, akkor inkább nem szabad őket bántani.

hirdetes

Egyre több a lódarázs is


Hazánkban is megtelepedett az eddig nálunk nem honos, Kínából eredő ázsiai lódarázs. Fontos tudni, hogy a szóban forgó rovar nem az a hatalmas termetű lódarázs, melyeket természetfilmekben úgy mutatnak be, hogy akár egy teljes méhkaptárt is képes lerombolni, hiszen ettől a fajtától hazánkban nem kell tartani. A nálunk is „letelepült” lódarázs, a kisebb méretű ázsiai lódarázs, aminek megjelenése várhatóan nem is jár majd semmilyen tragikus következménnyel az élővilágra nézve.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ecetsav

az egyik legfontosabb —>karbonsav. Könnyen képződik —>aerob szervezetek hatására... Tovább

Advent

  Adventi készülődés időszaka azt jelenti, hogy hamarosan itt a karácsony, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert