Így támadják meg a darazsak a szőlőt

hirdetes

Így tesznek kárt a darazsak a szőlőben

Petra, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Bár az idei nyár igen csapadékos volt, ami kedvez a szőlőnek, viszont még így is akad egy kis probléma, ami az időjárással kapcsolatos, ugyanis a meleg tél miatt nem fagytak meg a bogarak.

Darázs

A szőlő és darázs

Idén valószínűleg jó lesz a szőlőtermés, mert nem volt aszály és hetekig tartó kánikula, mint az elmúlt években. Viszont egy percig se szabad abba a hitbe ringatnunk magunkat, hogy idén semmi gond nem lesz, mert most meg a túlságosan meleg tél következményeitől kell szenvednünk.

Idén télen nem volt fehér karácsonyunk, sőt, sok helyen még egy hópihét se láttak. Mi ugyan nem örültünk ennek a megzavarodott időjárásnak, de a rovarok nagyon jól érzik magukat benne, különösen a legyek és a darazsak. A darazsak száma ezen a nyáron kifejezetten magas, ami elég nagy veszélyt jelent a szőlőtermésre.

A darazsak leginkább akkor szeretik megtámadni a szőlőt, amikor az szép nagyra érett. Ilyenkor kirágják a belsejét, ami után enyhén szólva kellemetlen, ecetes szag marad. Viszont ez a szag még csak olaj a tűzre, mert csak még több darazsat vonzz oda, meg persze más, kártevő bogarakat, mint a légy.

hirdetes

Viszont a probléma az, hogy a már érett gyümölcsöket nem lehet csak úgy lepermetezni, így a darazsak gyakorlatilag szabadon garázdálkodhatnak a szőlősben anélkül, hogy meg lehetne mérgezni őket. Viszont léteznek a permetezésen kívül más megoldások is.

A leghatásosabb megoldás az, ha felkutatjuk a probléma gyökerét – ez esetben a darázsfészket. Bár ez egy elég brutális és nem éppen veszélytelen eljárás. Ha valaki elég bátor, ő maga esik neki a darázsfészeknek rovarirtóval, de ha nem, akkor a rovarirtók veszik kézbe ezt a munkát.

Viszont a darazsak kiirtásához nem elég csak a bátorság, hanem kell némi taktikázás. Nappal ugyanis nem érdemes őket megtámadni, mert akkor még éberek, hanem este kell lecsapni rájuk. De ez a megoldás inkább azoknak ajánlott, akik már régóta benne vannak a szakmában.

hirdetes

Sokan viszont a csapdázásra esküsznek, ami valóban ideális megoldás. A csapdázás lényege az, hogy a darázs berepüljön egy olyan helyre, ami lehet akár egy doboz, vagy akár egy PET-palack is, ahonnan nem tud kijönni. Ezek a rovarok szeretik a cukros, édes löttyöket, ezért kiváló csalogató nekik a sör, vagy valamilyen cukrozott víz.

Mindenesetre akinek szőlőültetvénye van, annak most fel kell kötnie a gatyáját, ugyanis darazsak szempontjából nehéz időszak elé néznek.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dohány vegyszeres gyomirtása

a dohány érzékeny a gyomirtó szerekre, ezért a gyomirtást a palánták kiültetése előtt... Tovább

fej

az állat testének egyik legkifejezőbb része, rajta koponyái és arci rész különböztethető... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem