Cukorrépa

Cukorrépa

Gráf József
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A magyar cukorrépa termelők és feldolgozók a jövőben is biztos megélhetést remélhetnek az ágazatban - jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken Hajdúböszörményben.
Cukorrépa, termelő, hajdúböszörményi cukorrépa- fesztivál, cukor, Európai Unió , cukorreform

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A szaktárca vezetője a hajdúböszörményi cukorrépa- fesztivál megnyitóján elmondta: közel 50 ezer hektáron termesztenek répát jelenleg az országban, s 4 cukorgyár működik, s ezt a folyamatot a jövőben is biztosítani tudják, ami óriási eredmény.
 
Utalt arra, hogy a "cukorreform volt az első nagy európai uniós csatánk, amit együttműködve vívtunk más országokkal".
 
Beszámolt arról: sikerült elérni, hogy a cukor árát a tervezett 39 százalék helyett 36 százalékkal csökkentsék, s nem 2 év, hanem 4 esztendő alatt.
 
Az is jelentős eredmény, hogy az Európai Unió a csökkenésnek nem a 60, hanem a 64,2 százalékát kompenzálja a termelőknek - tette hozzá.
 
Gráf József kijelentette: az elmúlt 2 évben sikerült a magyar mezőgazdaság egészét integrálni az EU rendszerébe.
 
Ugyanakkor kifejtette, hogy míg az unió régebbi tagországai a mezőgazdaság lehetőségeinek 90-95 százalékát használják ki, addig Magyarországon ez az arány csak 60 százalék.
 
A szaktárca vezetője szerint mivel az unió 30 százalékos piaci növekedést nem tud befogadni, ezért új piacokat kellett találni, s ez az orosz és a horvát piac - mondta.
 
Hozzátette: fontos cél, hogy Magyarország agráriuma fejlődjön.
 
Végezetül utalt arra, hogy míg 2003-ban 7 milliárd forint volt az ágazat vesztesége, addig 2004-ben 19,5 milliárd forint, 2005-ben pedig már 50 milliárd forint eredményt produkált a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.
 
Fontos célnak nevezte Gráf József az ágazat 100 milliárd forint körüli eredményének az elérését annak érdekében, hogy a fejlesztésekhez szükséges önerőt ne támogatásokból keljen biztosítani, hanem azt az ágazat maga termelje meg.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hideg talaj

sok vizet megkötő, rendszerint nedves agyagtalaj. Nehezen melegszik fel. Az alacsony... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet a szõlõ szaporítóanyagok elõállításáról, minõsítésérõl és forgalomba hozataláról

A növényfajták állami elismerésérõl, valamint a szaporítóanyagok elõállításáról és... Tovább

Tovább a lexikonra