notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kombinált anyagú csomagolószerek

Hirdetés

Csomagolószerek és felhasználási területük (III.)

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kombinált anyagú csomagolószerek Az egyes anyagok általában nem rendelkeznek minden igényt kielégítő tulajdonságokkal. Ha különböző tulajdonságú anyagokat társítanak, olyan anyagok állíthatók elő, melyek egyesítik a résztvevő komponensek előnyös tulajdonságait, s ezzel elérhető, hogy új, a követelményeknek megfelelő anyag keletkezzék. A társításban papír-fém-műanyag összetevők vesznek részt. Ezek egyébként önállóan is nagy változatosságot mutatnak.
Kombinált anyagú csomagolószerek
Kombinált anyagú csomagolószerek
Az egyes anyagok általában nem rendelkeznek minden igényt kielégítő tulajdonságokkal. Ha különböző tulajdonságú anyagokat társítanak, olyan anyagok állíthatók elő, melyek egyesítik a résztvevő komponensek előnyös tulajdonságait, s ezzel elérhető, hogy új, a követelményeknek megfelelő anyag keletkezzék. A társításban papír-fém-műanyag összetevők vesznek részt. Ezek egyébként önállóan is nagy változatosságot mutatnak.
A papír sajátságaihoz tartozik fajtájától függően:
- könnyű társíthatóság, jó ragaszthatóság,
- nagy mechanikai szilárdság,
- pergamenpapírok esetében a zsírállóság,
- nyomtathatóság.
A műanyag fajtájától függően:
- vízgőzáteresztés vagy zárás,
- gáz, aroma áteresztés,
- zsírállóság, hegeszthetőség.
A fém tulajdonságai:
- jó záróképesség,
- szép felület,
- fényvisszaverő-képesség,
- jó hővezető-képesség (mélyhűthetőség).
A kombinált anyagokra a tartós és biztonságos egyesítés a jellemző. Ha egy papírzsákba műanyagzsák bélést helyeznek el, nem beszélnek kombinált, hanem összetett anyagról. Ha a többrétegű papírzsák egyik rétege polietilénnel bevont papír, akkor kombinált anyagú zsákról van szó.
Kombinált anyagokat többféle módszerrel lehet előállítani. Legegyszerűbb a ragasztás (kasírozás), amikor két meglévő lapszerű anyagot ragasztóanyag segítségével egyesítenek.
A kasírozás lehet:
- nedveskasírozás: vizes oldószeres és szerves oldószeres.
Az oldószer utólag történő elpárologtatásával megy végbe a ragasztás. Csak olyan komponenseket lehet társítani, ahol legalább az egyik rétegen keresztül (papír) az oldószer elpárolog.
- Száraz kasírozás: kis molekulasúlyú szerves anyagok segítségével történik a komponensek társítása, a ragasztás után hő hatására a kasírozóanyag kikeményedik.
- Viaszkasírozás: paraffin, viasz, hot-melt anyagokkal történik az összeragasztás olvasztott állapotban, s lehűtéssel történik meg a társítás.
Koextrúzió: két hőre lágyuló műanyagot egy berendezésben egyszerre és együtt extrúdálnak társított fóliává. Például PA-, PET-, PP-, PVC-, -PE.
Extrúziós laminálás: egy hordozóra (papír, alumíniumfólia) felülről ömlesztett polietilént vagy polipropilént visznek fel. Szélesrésű extrúder résméretének és a hordozó sebességének megválasztásával a rétegvastagság változtatható.
Termikus laminálás: ha az egyik komponens hőre aktiválható réteggel van bevonva, hőközléssel a másik lappal társítható.
Kombinált csomagolószerek komponensek szerint
· Papír-műanyag kombinációk
A mechanikai szilárságot, a tartást, a merevséget biztosító papírt műanyaggal társítva több olyan jó tulajdonság érhető el, mely a felhasználhatóságot megnöveli. Papír-PE társításával nedvességzáró és hegeszthető anyag készíthető. Higroszkópos anyagok, kötszerek, növényvédőszerek, fotócikkek csomagolására használják. PVDC vizes diszperzióval való bevonás hegeszthetővé, valamint vízgőz és gázzáróvá, ezen kívül zsírállóvá teszi a papírt. Levesporok, -kockák, fűszerek, szárítmányok csomagolására valók.
· Papír-fém kombinációk
Különböző papírok és változó keménységű alumíniumfóliákból készülő társításokból tasakokat, zacskókat készítenek. Kávé, cigaretta, keksz, töltött ostyák frissentartó burkoló csomagolására használják.
· Műanyag-fém kombinációk
A polietilénnel bevont alumíniumfóliák gyógyszerek, a BOPP-AL-PE kombinációkból készített Doypack talpas tasakok italok csomagolására készülnek. Ezen kívül pörköltmogyorót, tejport csomagolna ezekbe a kombinációkba.
· Műanyag-műanyag kombinációk
Anyaguktól függően különböző eljárással készülnek, pl. kasírozással gyártják a polietilén viszkózfóliákat, melyekből lapos tasakokat készítenek vákuumos csomagoláshoz. Koextrúzióval készítik a PE-PA kombinációkat vákuumformázható vákuumos csomagoláshoz. A PE-PET ugyancsak koextrúzióval készül és vákuumcsomagolások felső fóliájaként használják, mert vákuumformázás hatására a PET reped.
PE-PA(EVAL)-Ion kombinált anyagot használják füstölt és fóliában főtt húsok csomagolására. Az EVAL nem önálló komponens, hanem a PA-ba van bekeverve a gázzárás javítása érdekében. Vannak bonyolultabb összetételű fóliák is, pl. a Cryovax CS-1: EVA-EVA-EVA-PA(EVAL)-EVA-Ion főtt pácolt sonkák csomagolására. Az etilén-vinilacetátok acetilezési fokban különböznek egymástól. Az első EVA a mechanikai szilárdságot, a másik a hajlékonyságot, a PA két oldalán lévő EVA pedig a tapadást biztosítja. Az jól tapad hozzá, és alacsony hőmérsékleten megakadályozza a húslé kiválását. Ugyanakkor felhasználás előtt könnyen leválasztható a sonka felületéről.
· Különféle szerkezeti kombinációk
A kombinált anyagok elnevezését általában nem a komponensektől függően szokták megadni, hanem a gyártó cég elnevezése alapján adják meg. Ha például papírgyárban állítják elő ugyanazt a kombinációt, amit a fémiparban is gyártanak, az előbbi esetben papíralapú, az utóbbinál alumíniumalapú kombinációnak nevezik. Ezért helyesebb a papír vagy fémtartalmú kombinációról beszélni. A legismertebb az aszeptikus tej és gyümölcslé kombinált dobozának anyaga: PE-AI-PE-karton-PE.Hirdetés

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
226 576
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 352 296
Közösség

sávos árasztó öntözés

árasztó öntözés olyan változata, amelynél a vízszintes talajon egymástól meghatározott... Tovább

lótenyésztés

tenyészcél alapján megkülönböztetnek sportcélú lótenyésztést, versenylótenyésztést,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 4.8