A magyarok szemérmesen csak kolumbiai virágnak hívják, de más nyelvek híven tükrözik a virág fő jellemzőjét.

Csókos szájú virág

Kucsma Vivien
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A magyarok szemérmesen csak kolumbiai virágnak hívják, de más nyelvek híven tükrözik a virág fő jellemzőjét. A spanyol Flor de Labios, az angol Hot Lips Plant vagy a német Heisse Lippen Blume egyértelműen kifejezi, miért ez a világ legerotikusabb virága.

A magyarok szemérmesen csak kolumbiai virágnak hívják, de más nyelvek híven tükrözik a virág fő jellemzőjét.

Lapozz tovább és ismerd meg ezt az érdekes virágot

 

A magyarok szemérmesen csak kolumbiai virágnak hívják, de más nyelvek híven tükrözik a virág fő jellemzőjét.

A Psychotria elata latin néven ismert növénynek Kolumbia az őshazája, de számos dél-amerikai országban is elterjedt, mint Ecuador, Costa Rica, vagy Panama. A különleges növényt az angol nyelv csak Hot Lips Plants néven emlegeti, a spanyolok Flor de Labios néven ismerik, míg magyarul kolumbiai virágnak, kevés helyen csókvirágnak nevezik. A növény igazi látványosságát a virágszirmokat borító fellevelek jelentik. A feltűnően piros, telt ajkakra emlékeztető felleveleknek az a feladata, hogy oda vonzza a rovarokat és a kolibriket. Ha valaki egy dél-amerikai túra alkalmával eljut az Amazonas-medencébe, a dzsungel mélyén rejtőző kis patakok mentén szinte biztos, hogy rálel egy bokornyi csókos szájra.
 

A <a class="autolinkeles" title="mag" href="https://www.agraroldal.hu/mag-kifejezes.html">mag</a>yarok szemérmesen csak kolumbiai <a class="autolinkeles" title="virág" href="https://www.agraroldal.hu/virag-kifejezes.html">virág</a>nak hívják, de más <a class="autolinkeles" title="nyelv" href="https://www.agraroldal.hu/nyelv-kifejezes.html">nyelv</a>ek híven tükrözik a <a class="autolinkeles" title="virág" href="https://www.agraroldal.hu/virag-kifejezes.html">virág</a> fő jellemzőjét.

A Psychotria elata egyébként a buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozik. Legismertebb rokona az arab kávé (Coffea arabica). A Psychotria nemzetség nevéből is jól látszik, hogy pszichotróp anyagokat tartalmaz. A csókvirágot Dél-Amerikában természetes afrodiziákumnak használják. Továbbá jelentős a szerepe van a népi gyógyászatban is. A Tiriyo indiánok, akik több mint 300 vadonélő növény gyógyító hatását ismerik, például az összetört csókvirág főzetét fejfájás, rándulás, reuma, izomfájdalmak és zúzódások kezelésére használják. A fellevelek nedvét a hallójáratba csepegtetve csillapítja fülfájást. A virágok főzete köhögéscsillapításra és légúti a fertőzések általános kezelésére is alkalmatos.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hemofiluszok okozta betegségek

e baktériumok okozta betegségeknek főként sertésben és tyúkban van jelentőségük. 1.... Tovább

zúzódás

a lágy szövetek összenyomódásával, kisebb-nagyobb >vérzésekkel járó apró és sokszoros... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet