Csak „Csodarét”-ként emlegetik a helyet, ahol hamarosan hatvanezer egyhajúvirág nyílik ki (2024)

hirdetes

Csak „Csodarét”-ként emlegetik a helyet, ahol hatvanezer egyhajúvirág nyílik ki

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Lelépő oldalán találtunk rá a „Csodarét”-re elkeresztelt csodahelyre, ami egyhajúvirág legnagyobb hazai populációjával rendelkezik, és hamarosan virágzik. Egy könnyed tavaszi túrára mindenkinek ajánljuk ezt a helyet!

Csodarét egyhajúvirág 2024

Tavaszi csodahely a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Annyi csodálatos hely van kishazánkban, hogy csak említés szerint felsorakoztatni őket egy lapra, több órahosszáig, sőt lehet, hogy egy teljes napig tartana. Szerencsére természeti kincsekből sincsen hiány, amit leginkább tavasszal, és nyáron lehet kiélvezni. A most bemutatott hely még éppen hazánkon belül található, de annyira szép, hogy még a határt is érdemes lenne átlépni miatta! Mivel hamarosan a tavaszra lapozzuk a naptárunkat, a hosszú, hideg, és szürke tél után, úgy gondoltok, hogy ti is örülni fogtok egy ilyen csodaszép helynek, ami tele van, vagyis hamarosan lesz sok ezer rózsaszín virággal. Egy kellemes tavaszi sétára, kirándulásra keresve sem lehetne jobb helyet találni.

Tavaszi csodahely Ásotthalomnál

Az egyhajúvirág legnagyobb hazai populációja Ásotthalomnál található, ahol nemrégiben végezték el az ilyenkor szokásos karbantartási, rendbetételi folyamatokat a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, hiszen várják, hogy előbújjanak a csodás virágok. Mivel a terület fokozottan védett, nem szabad a virágokhoz hozzáérni sem, nemhogy letépni és hazavinni, természetvédelmi értéke kétszázötvenezer forint!

hirdetes

Az egyhajúvirágokról…

Mit kell tudni ezekről a különleges virágokról, az egyhajúvirágokról? Először is azt, hogy a Bulbocodium vernum latin elnevezésre hallgatnak, másodszor pedig azt, hogy Európában a közép- és magashegységekben őshonosak, méghozzá a hegyi réteken. Hazánkban nem igen jellemzőek ezek a virágok, bár nagy helyeink sincsenek…. de néhány helyen megtalálhatóak (a Dél-Kiskunságban, a Nyírségben, a Gödöllői-dombvidéken). Illetve Ásotthalomnál nagyon nagy számban, bónuszként más csodaszép növények is vannak! 

hirdetes

Tavaszi csodahely az Ásotthalmi-láprét

Az elkövetkezendő hetekben akár hatvanezer egyhajú virág is kinyílhat a Körös-éri Tájvédelmi Körzethez tartozó Ásotthalmi-lápréten,a mi már az 1990-es évek eleje óta jelentős természetvédelmi terület. A helyeik csak „Csodarét”-ként hivatkoznak rá. Tudni kell, hogy a Duna-Tisza közének ez az egyik legértékesebb területe, és egyben az egyik legszebb is,a mit idén tavasszal tényleg érdemes lesz meglátogatni. Nemcsak ez a különleges virág, hanem további 250 faj található itt, nagyon izgalmas lápos, homokos sztyeppés, nádas környezetbe. Plusz infó: a virágzásra a nemzeti park sétát szervez, egészen pontosan 2024. március 16-án Krnács György természetvédelmi őrkerület-vezetővel. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

Most kell elültetni a levendulát! Mutatjuk hogyan!

A levendula nemcsak csodaszép, hanem illata is remek, és számos gyógyhatással büszkélkedhet. Ültetni, gondozni nagyon egyszerű, most adunk néhány tippet.

2024-02-26

Így kell megmetszened a levendulát tavasszal

Azt szeretnéd, hogy idén nyárra még több meseszép virágot hozzon levendulabokrod? Akkor mutatjuk, hogyan kell megmetszened tavasszal - szakértői tanácsok.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-26

Ezt az 5 pillangómágnes virágot ültesd el idén tavasszal!

Ezek a legszebb pillangómágnes virágok, amiket te is elültethetsz idén tavasszal. Varázsoljunk gyönyörű kertet, mutatjuk a kertészek tippjeit!

2024-02-15

Ezeket a virágokat ültesd tavaszi balkonládádba

A balkonládák tavasszal sem maradhatnak üresen! Milyen virágokat érdemes ültetni a tavaszi balkonládákba? Már mutatjuk is a mi kedvenceinket, amiket idén sem...

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-02-13

Március elején ébresszük fel rózsáinkat téli álmukból

Kettőt pislogunk és itt a március, ideje a rózsáinkkal is foglalkozni és megmetszeni őket alaposan az alábbi tanácsok segítségével!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lucerna növényvédelmi technológiája

a kártevők és kórokozók visszaszorítása végett telepítéskor megfelelő térbeli és... Tovább

makkoltatás

majdnem kizárólag a régi parlagi sertések és a mangalica sertés ősi, extenzív hizlalási... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Kertészet virág virágtermesztés webáruház