Azonnal beleszeretsz – A csodacserje bemutatása

hirdetes

Azonnal beleszeretsz – A csodacserje bemutatása

A csodacserje, vagy másnéven kroton a kutyatejfélék családjába tartozó örökzöld növény. Rendkívül mutatós, színes külsővel rendelkezik, innen kapta a nevét is. Nézzük, mit kell tudni a gondozásáról! 

Azonnal beleszeretsz – A csodacserje bemutatása

A csodacserje (Codiaeum variegatum) a kutyatejfélék családjába tartozik, ebből adódóan tejnedve van, tehát érdemes egy kicsit vigyázni vele, ugyanis könnyedén válthat ki allergiás reakciót. Legismertebb változata a tarka csodacserje, természetes élőhelye a trópusi éghajlatú Dél-Ázsia, India valamint Indonézia. Magyarországon egyre jobban kezdik ismerni, mint díszítő szobanövény. Megfelelő gondozás mellett mutatós bokrocskává is fejlődhet. 

A csodacserje nem bírja a hideget, egész évben szüksége van a meleg hőmérsékletre, ezért is érdemes mindig lakásban tartani. 15 Celsius fok alatt gyökerei gyengülnek, levelei hullani kezdenek. Nyáron 23-26 fokban érdemes tartani, télen pedig ügyeljünk arra, hogy ne menjen a hőmérséklet 18 fok alá. Nem szereti a huzatot sem, éppen ezért érdemes olyan helyre tenni, ahol nem változik a fűtés és nincs közvetlen szellőztetés. 

hirdetes

Érdemes tudni, hogy nagyobb odafigyelést igényel, rendkívül kényes, főleg fiatalabb korában, ennek tükrében vágjatok bele a gondozásába. A csodacserjének sok fényre van szüksége – fény hatására levelei sárgásak, zöldesből mintásak, piros árnyalatot nyernek. Délelőtt és délután is szüksége van 2-3 óra napfényre, viszont a téli tűző naptól védeni kell. 

A locsolásra is figyelni kell – ne álljon vízben, de ne is száradjon ki soha a földje, az egyenletesen nedves földet szereti a legjobban. Öntözés során ügyeljünk arra, hogy a víz ne legyen hidegebb a levegő hőmérsékleténél. Nyáron érdemes kétnaponta locsolni, télen elegendő négynaponta. 

hirdetes

Átültetésére tavasszal kerüljön sor, de csak akkor, ha kinőtte a cserepét és eltelt legalább két év az előző átültetés óta. Válasszunk tápdús, laza, enyhén savanyú tőzeges talajt. Ha szaporítani szeretnénk, akkor azt tél végén vagy tavasz elején tegyük meg, fejdugvánnyal vagy moházással. Az elkészült dugványokat vízben kell gyökereztetni, állandó magas hőmérsékleten. 

sandid képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


alapsokaság

a ->biometriában és a matematikai statisztikában egyértelműen a ->populáció szinonimája. A... Tovább

kultúrfajta (kitenyésztett fajta)

a mesterséges kiválasztás és a termeléssel összehangolt életfeltételek terméke. (Ilyen... Tovább

Tovább a lexikonra