Azonnal beleszeretsz – A csodacserje bemutatása

Azonnal beleszeretsz – A csodacserje bemutatása

xy, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A csodacserje, vagy másnéven kroton a kutyatejfélék családjába tartozó örökzöld növény. Rendkívül mutatós, színes külsővel rendelkezik, innen kapta a nevét is. Nézzük, mit kell tudni a gondozásáról! 

Azonnal beleszeretsz – A csodacserje bemutatása

A csodacserje (Codiaeum variegatum) a kutyatejfélék családjába tartozik, ebből adódóan tejnedve van, tehát érdemes egy kicsit vigyázni vele, ugyanis könnyedén válthat ki allergiás reakciót. Legismertebb változata a tarka csodacserje, természetes élőhelye a trópusi éghajlatú Dél-Ázsia, India valamint Indonézia. Magyarországon egyre jobban kezdik ismerni, mint díszítő szobanövény. Megfelelő gondozás mellett mutatós bokrocskává is fejlődhet. 

A csodacserje nem bírja a hideget, egész évben szüksége van a meleg hőmérsékletre, ezért is érdemes mindig lakásban tartani. 15 Celsius fok alatt gyökerei gyengülnek, levelei hullani kezdenek. Nyáron 23-26 fokban érdemes tartani, télen pedig ügyeljünk arra, hogy ne menjen a hőmérséklet 18 fok alá. Nem szereti a huzatot sem, éppen ezért érdemes olyan helyre tenni, ahol nem változik a fűtés és nincs közvetlen szellőztetés. 

Érdemes tudni, hogy nagyobb odafigyelést igényel, rendkívül kényes, főleg fiatalabb korában, ennek tükrében vágjatok bele a gondozásába. A csodacserjének sok fényre van szüksége – fény hatására levelei sárgásak, zöldesből mintásak, piros árnyalatot nyernek. Délelőtt és délután is szüksége van 2-3 óra napfényre, viszont a téli tűző naptól védeni kell. 

A locsolásra is figyelni kell – ne álljon vízben, de ne is száradjon ki soha a földje, az egyenletesen nedves földet szereti a legjobban. Öntözés során ügyeljünk arra, hogy a víz ne legyen hidegebb a levegő hőmérsékleténél. Nyáron érdemes kétnaponta locsolni, télen elegendő négynaponta. 

Átültetésére tavasszal kerüljön sor, de csak akkor, ha kinőtte a cserepét és eltelt legalább két év az előző átültetés óta. Válasszunk tápdús, laza, enyhén savanyú tőzeges talajt. Ha szaporítani szeretnénk, akkor azt tél végén vagy tavasz elején tegyük meg, fejdugvánnyal vagy moházással. Az elkészült dugványokat vízben kell gyökereztetni, állandó magas hőmérsékleten. 

sandid képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Jászberényi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Jászberény Ady Endre u. 34. 5100 Magyarország Tovább

alaptakarmány

az az adag, amelyet bizonyos állatcsoport minden egyede — termelésétől függetlenül... Tovább

Tovább a lexikonra