Sokan elrontják! Így készül helyesen a csipkebogyótea

Sokan elrontják – Így készíts csipkebogyóteát!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy készül a tökéletes csipkebogyótea, ezzel pedig azt érik el, hogy az értékes hatóanyagok elvesznek készítés közben…Cikkünkben most elmondjuk nektek, hogyan készíthetitek el a legjobb csipkebogyóteát, tartsatok velünk! 

A csipkebogyótea készítésének menete

A csipkebogyó gyűjtése

Ahhoz, hogy elkészíthessük a csipkebogyóteát, szükségünk lesz csipkebogyóra, éppen ezért azzal kezdem írásomat, hogy elmondjam, mit kell tudni a gyűjtéshez! A csipkebogyó igazából a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése, amit szoktam még bicske, csipke, csitkenye, hecsedli, seggvakaró névvel is illetni. Kevesen tudják, de a csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be, termésének színe változó, de az általánosságban elmondható, hogy a narancsszínű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös, már puhahúsú túlérett – itt jegyezném meg, hogy a túlérett bogyó finom, édes, viszont a C-vitamintartalmának jó része már elveszett. Megállapíthatjuk, hogy akkor a legmagasabb a csipkebogyó tápértéke, ha az első őszi fagyok idején leszedjük, és gyűjtés után azonnal fel is használjuk. 

A csipkebogyó tápértéke

A csipkebogyó legfontosabb hatóanyag a természetes C-vitamin, ami részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Ugyanakkor nemcsak C-vitamintartalma miatt érdemes fogyasztani, mivel emellett találhatunk még benne A-, B1-, B2-, valamint K-vitamint is. Megelőzésként is alkalmazhatjuk, segíti a csontok erősödését, szilárdságát, valamint a csontképződést is. 

A csipkebogyó felhasználása

A csipkebogyóból készülhet gyümölcsbor, szörp, lekvár, mártás, leves, és természetesen gyógytea is. Érdemes hideg eljárással készíteni italokat a segítségével, ezek sok C-vitamint tartalmaznak, napi fogyasztásukkal a szervezet ellenállóképessége növekszik. 

A csipkebogyótea elkészítése

Fontos tudni, hogy a bogyókat nem szabad forró vízben áztatni, mivel a C-vitamin már 50 Celsius fok körül megsemmisül. A tea elkészítéséhet vágjuk le a termést a kocsánynál, majd szeljük ketté, és távolítsuk el a magokat, illetve a szőrös magbelet. Egy csésze teához a fogyasztás előtt 8-10 órával áztassunk langyos vízbe nagyjából egy evőkanálnyi csipkebogyóhúst. A kiáztatott csipkebogyót tiszta, forró vízzel forrázzuk le, így a hatóanyagok jelentős részét ki tudjuk vonni a bogyóból. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fakorhadás

mindennemű faanyagon (élő fán, felhasznált v. raktározott faanyagon) előfordulható, gombák... Tovább

ellés rendellenességei (nehézellés)

okai a magzat v. az anyaállat részéről keresendők; lehet a magzat túlságosan nagy, esetleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek