Csillagfürt gondozása, nevelése, szaporítása: tudj meg mindent a csillagfürtől te is!

Kedvenc virágunk nagymamánk kertjéből – A csillagfürt

Szélesi Ferenc, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden a csillagfürt neveléséről

A csillagfürt gondozása

Öntözés

Miután kiültetted őket, a csillagfürtök mindig egyenletesen nyirkos talajt igényelnek, hogy egészséges, erős gyökereket növeszthessenek maguknak. Miután főgyökerük megerősödik, hosszabb ideig is bírják majd víz nélkül, és csak a szárazságok idején kell odafigyelned öntözésükre. Egy réteg talajtakaróval tovább javíthatod a talaj vízmegtartását, ráadásul hűvösebb körülményeket is teremthetsz vele a gyökerek számára.

Trágyázás

A csillagfürtnek nincs szüksége plusz tápanyagokra, ugyanis képesek megkötni a levegő nitrogéntartalmát. Ezzel nem csak saját fejlődésüket segítik elő, hanem táplálóbbá teszik a talajt, amiben nőnek.

Metszés

Az elvirágzott virágokat érdemes rendre lemetszeni a csillagfürtökről, mert ezzel egy második virágzásra ösztönözheted őket kora ősszel (különösen azokon a helyeken, ahol hűvösebb nyarak járnak). Amikor a levélzet is sárgulni kezd a szezon végén, az évelő fajtákat egészen a talajig vissza kell vágni.

Szaporítás

Mivel a csillagfürtök hosszú gyökerük miatt nem szeretik, ha szétválasztással szaporítják őket, ezt inkább magjaikkal szokás elvégezni. Ha azt szeretnéd, hogy csillagfürtjeid elvessék saját magvaikat, akkor ne metszd le az elvirágzott virágokat, hanem várd meg, hogy a helyükön kialakuljanak a magtokok. Az évelő fajtákat dugványozással is szaporíthatod, ha ezeket még tavasszal, fiatal korukban metszed le a palánták tövéről. Érdemes észben tartani, hogy az otthon termesztett magok nem garantált, hogy megőrzik elődjük eredeti színeit, és meglehet, hogy ibolyaszínű virágokat hoznak majd.

A csillagfürt betegségei és kártevői

A csillagfürtöket többnyire a levéltetvek és a lisztharmat kínozhatják. A levéltetveket többféle természetes módszerrel is távol tarthatod a palántáktól, de a neem olajok különösen hatékonyak lehetnek ellenük, ráadásul a lisztharmatot is segítenek megelőzni. Végső esetben lehet, hogy teljesen meg kell válnod fertőzött példányaidtól, hogy megvédhesd a többit a betegségektől és a kártevőktől.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

izomszövet

összehúzódásra képes, sejtekből v. rostokból felépülő rugalmas szövet. Harántcsíkolt... Tovább

tüsző

1.(anat.) A petefészek azon képlete,amelyben a petesejtek érése megy végbe.A petesejt érése... Tovább

Tovább a lexikonra
virág