Csillagfürt gondozása, nevelése, szaporítása: tudj meg mindent a csillagfürtől te is!

hirdetes

Kedvenc virágunk nagymamánk kertjéből – A csillagfürt

Szélesi Ferenc, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha egy igazán bámulatos évelő nyári dísszel szeretnéd csinosabbá tenni kertedet, akkor a csillagfürt (Lupinus) tökéletes választás erre. Magas, dús virágaik láttán garantáltan mindenki megakad majd a mondanivalójában. A csillagfürt egy másik előnye, hogy meglepően szívós növény, így még a kényelmetlenebb környezetekben is vígan eléldegél, legyen szó homokos, tápanyagszegény talajról, magas elhelyezkedésről vagy alacsony nyári hőmérsékletekről. Íme minden, amit egy kertésznek a csillagfürt termesztéséről tudnia kell!

Minden a csillagfürt neveléséről

Alapvető tudnivalók a csillagfürtről

A csillagfürtöket egynyárikként, vagy rövidéletű évelőkként szokás termeszteni. Ezek a növények 4-8 USDA zónákban hidegtűrőek, habár a 6-os zónáknál hidegebb területeken általában csak egynyári szerepeket töltenek be. A csillagfürtök a tavasz végétől kezdve a nyár közepéig virágzanak, és általában 3-5 hétig csodálhatjuk meg pompájukat. Teljes magasságuk 30-150 cm.

Mivel a pillangósvirágúak családjába tartoznak, a csillagfürtök virágai főként a borsóéhoz hasonlítanak: tömören, fürtökben sorakoznak a kúp alakú lándzsákon, amelyek a növény levélzete fölé tornyosulnak. Először a lenti virágok nyílnak ki, majd a felettük lévők is sorban követik őket. A virágok színei változóak lehetnek, akár még egy palántán is, és a halvány illetve a mélyebb piros és kék számos árnyalatát felvehetik. Miután a fürtök elvirágzanak, lapos borsókhoz hasonlító magtokok jelennek meg a helyükön. 

hirdetes

A csillagfürt pozitív tulajdonságai

A csillagfürtök hasznos beporzókat, úgymint dongókat, mézelő méheket és lepkéket vonzanak a kertbe. Ezek a növények ellenállnak a legelésző őzek pusztításának. Könnyű magról szaporítani őket, és gond nélkül elvetik maguk körül saját magvaikat, ami némileg ellensúlyozza rövid élettartamukat. Meglehetősen hasznosak is, mivel segítenek megkötni a levegő nitrogéntartalmát, elérhetőbbé téve azt a közelében növő növények számára.

A csillagfürt negatív tulajdonságai

A csillagfürt minden része mérgező! Ezt a növényt továbbá meglehetősen nehéz átültetni, mert mély főgyökeret növeszt, ami nem szereti, ha megzavarják, miután megerősödik. A forró, párás nyarak során hamar elhervad és elpusztul.

A csillagfürt fajtái - Örökségfajták

A csillagfürtnek számos vadonélő fajtája van, amelyek remekül érzik magukat kerti környezetekben is, Ilyen a vad csillagfürt (Lupinus perennis), a Texasi kék csillagfürt (Lupinus texensis) és az arany csillagfürt (Lupinus densiflorus var. aureus).

hirdetes

A csillagfürt fajtái - Hibridfajták

A hibrid csillagfürtök a legdíszesebb fajták, és dúsabb virágfürtöket, illetve több színt is kínálnak, mint vadon termő rokonaik. A csillagfürtök hibridjeinek „szabványával” George Russel állt elő 1937-ben – ő alkotta meg a népszerű Russel hibrideket. Persze ezeken kívül új, modern fajtákat is találhatsz, amelyek nagy részét a Russel hibridekből származtatták, és törpe formában, illetve különféle színekben is fellelhetők. Most pedig nézzük, mit kell tudni a csillagfürt gondozásáról, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányozás higiéniája

a takarmány-élettani alapokra, valamint a gyak. takarmányozás ismereteire építve foglalkozik... Tovább

110/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

A sertés ágazatban igénybe vehetõ állatjóléti támogatások feltételeirõl szóló 140/2007.... Tovább

Tovább a lexikonra
virág